News Flash:

BREAKING NEWS: A MURIT REGELE MIHAI!

5 Decembrie 2017
920 Vizualizari | 0 Comentarii
regele 465x390

Regele Mihai I s-a stins din viata la varsta de 96 de ani, la locuinta sa din Aubonne (Elvetia). In urma cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boala incurabila, leucemie cronica, si tot atunci a anuntat ca se retrage din viata publica.
Principesa Margareta si Principele Radu au plecat duminica, 5 noiembrie, de urgenta in Elvetia, dupa ce starea Regelui Mihai s-a agravat.

Printr-un Comunicat, Casa Regala anunta: "Starea generala a Regelui Mihai s-a agravat si prezinta o slabiciune accentuata, cu o scadere semnificativa a rezistentei (…) In aceasta saptamana, Familia Regala va  avea o runda de intalniri cu medicii Majestatii Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui si pentru a primi sfatul lor in circumstantele actuale."

Regele Mihai I s-a nascut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-Mama Elena, si a domnit intre 1927 si 1930, prin intermediul unei Regente, precum si intre 1940 si 30 decembrie 1947, cand a fost silit sa abdice si sa plece in exil.
A fost unul dintre putinii fosti sefi de stat in viata din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Fiu al principelui mostenitor Carol, Mihai a mostenit de la nastere titlurile de principe al Romaniei si principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renuntat mai tarziu).

Grav bolnav, Regele Mihai a decis sa se retraga din viata publica pe 2 martie 2016, in favoarea Principesei Mostenitoare Margareta a Romaniei.

Consiliul Regal a luat nota de starea de sanatate a Majestatii Sale, care a fost supus unei operatii chirurgicale. Diagnosticele puse de echipa medicala au fost: “carcinomepidermoid metastazant”si “leucemie cronica”. Majestatea Sa a urmat un tratament complex si solicitant, care l-au impiedicat sa apara in public, avand nevoie de o perioada de refacere.

Regele Mihai I a decis sa transmita urmatorul mesaj: "In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman modern. Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal sa-si continue menirea si sa prezinte sfatul sau Custodelui Coroanei."

Sotia sa, Regina Ana a murit, pe 1 august 2016, la varsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, in Elvetia. Sicriul cu trupul neinsufletit al reginei a ajuns in tara pe 9 august.

Mihai I, rege al Romaniei, dupa moartea bunicului sau Ferdinand

Mihai a devenit pentru prima data rege al Romaniei in 1927, dupa moartea bunicului sau Ferdinand, intrucat tatal sau renuntase in decembrie 1925 la tron si ramasese in strainatate. Minor fiind, atributiile regale erau indeplinite de o regenta, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vietii politice, intoarcerea inopinata si ilegala din iunie 1930 a lui Carol neintampinand rezistenta. Detronat de tatal sau, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Urmatorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea sa o vada doar cateva saptamani pe an, cand o vizita la Florenta. Privat de o veritabila afectiune familiala, principele Mihai a beneficiat in schimb de o educatie aleasa, dar nu a fost pregatit pentru domnie.

In septembrie 1939 a debutat al Doilea Razboi Mondial, iar anul 1940 a marcat sfarsitul Romaniei Mari, care a pierdut fara lupta, in decurs de cateva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herta, Transilvania de nord-est si Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, sa abdice si sa paraseasca tara, tronul revenindu-i a doua oara lui Mihai. Sub statul national-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reala de decizie, fiind in permanenta sub supravegherea serviciilor de informatii. Nu a fost informat in prealabil asupra intrarii Romaniei in razboi alaturi de Germania nazista.

Cand balanta razboiului s-a intors si fortele sovietice au patruns pe teritoriul Romaniei, regele Mihai a decis sa salveze ce se mai putea salva si a infaptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu si restaurarea Constitutiei din 1923. Uniunea Sovietica a tergiversat semnarea unui armistitiu in septembrie 1944 pana a ocupat intreaga tara, incepand procesul de impunere a sistemului sau politic asupra noului satelit. Lipsit de sprijinul Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii, cu situatia Transilvaniei ca mijloc de santaj al rusilor, regele a fost obligat in februarie 1945 sa il demita pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Radescu si sa-l numeasca pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil in mainile comunistilor. In semn de protest fata de abuzurile noului guvern, regele a intrat in asa-numita „greva regala”, refuzand sa semneze decretele guvernului, care si-a urmat insa nestingherit activitatea neconstitutionala.

In acesti ani, suveranul s-a profilat intr-un simbol national al rezistentei. Alegerile generale din noiembrie 1946 au fost fraudate de blocul comunist, care „le-a castigat” detasat, iar 1947 a marcat interzicerea si decapitarea Partidului National Taranesc, prin „inscenarea de la Tamadau”. La sfarsitul anului a venit randul institutiei monarhice sa fie inlaturata: pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrans sa semneze decretul de abdicare, in aceeasi zi fiind proclamata republica populara.

In ianuarie 1948 a plecat in exil, unde a incercat sa pledeze cauza tarii sale, insa s-a izbit de un zid al obtuzitatii. S-a casatorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma si s-au stabilit dupa mai multe peregrinari la Versoix, in Elvetia. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria. Dupa Revolutia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu sa se intoarca in tara, cu exceptia Pastelui din 1992, cand a atras multimi entuziaste venite sa-l vada. De-abia sub presedintia lui Emil Constantinescu, in 1997, si-a primit inapoi cetatenia romana. Ulterior, i-au fost retrocedate si o parte din proprietati. Cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a tinut un discurs in fata camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei. In martie 2016 a fost anuntata imbolnavirea lui de cancer si retragerea din viata publica.

 

Exilul Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput odata cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit pana la sfarsitul anului 1948 la vila Sparta, locuinta Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

Pentru a-si castiga existenta, Regele si Regina au construit o ferma de pui si un mic atelier de tamplarie.

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriana "Lear Jeats and Co", la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani si tot aici se afla, pentru moment, casa familiei.

In anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu "Lear", iar un an mai tarziu, a infiintat o companie de electronica si de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vandut-o cinci ani mai tarziu.

Din biroul sau de la Versoix si, incepand cu 2001, din cel de la Bucuresti, Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Majestatea Sa a incurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piata, pastrarea culturii nationale, respectarea adevarului istoric, respectarea si garantarea proprietatii private, consolidarea statului de drept si a democratiei in tara noastra.

Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori crestine si, in functie de angajamentele Lor publice, Majestatile Lor au ales sa fie alaturi de cei dragi fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006499 (s)