News Flash:

BOMBA IN POLITICA ROMANEASCA! Basescu si Tariceanu refac Alianta D.A.

24 Noiembrie 2015
1254 Vizualizari | 0 Comentarii
basescu a plecat
Schimbarea guvernului Ponta cu Guvernul Ciolos ameninta cu disparitia partidele mici - Miscarea Populara, ALDE, UNPR si pe liderii acestor partide. Basescu sau Tariceanu  mor separat sau supravietuiesc impreuna, scrie analistul politic Angelin Ioan.

Iata editorialul scris de Angelin Ioan:
 
Basescu, Tariceanu, Oprea mor separat sau supravietuiesc impreuna guvernului Ciolos
Schimbarea guvernului Ponta cu Guvernul Ciolos ameninta cu disparitie partidele mici - Miscarea Populara, ALDE, UNPR si pe liderii acestor partide.  Conduse de politicieni experimentati si legati intre ei prin fire vazute si nevazute aceste partide pot muri politic separat sau pot trai impreuna intr-o formula care sa-i salveze de esecuri individuale in alegerile din 2016 si sa le ofere un nou rol politic in Romania guvernului Ciolos.

Se schimba linia majora de conflict politic
Aparitia guvernul Ciolos a schimbat centrul de greutate al politicii si a redus utilitatea celor 3 partide mici: PMP, ALDE, UNPR. Valul de proteste post-Colectiv a schimbat paradigma de dezbatere publica, despre viitor: o data cu schimbarea lui Victor Ponta, „regimul Traian Basescu” a fost impins si mai in spate ca relevanta publica. In acest fel, „axa Ponta-Basescu”, o  linie majora de conflict public  care a captat atentia electoratului in ultimii 3 ani – cu beneficii majore pentru combatanti - s-a diluat spre irelevanta.

Motive de nemultumire pentru alegatorul de dreapta
Pana la schimbarea guvernului Ponta, „regimul Traian Basescu” constituia inca o axa de dezbatere publica, din care se mai puteau stoarce procente electorale.  Aceste procente erau preponderent din bazinul electoral vast de centru-dreapta si erau produse fie de nemultumirea si demobilizarea publicului ca PNL si Klaus Iohannis nu satisfaceau asteptarea din alegerile prezidentiale; fie erau inca animate de nemultumirea radicala a unui segment de public fata Traian Basescu si fata de alianta PNL-ului cu PDL-ul. In aceasta plaja, jucau PMP si ALDE si de aici se asteptau sa mai obtina voturi (de altfel, Victor Ponta a si alimentat conflictul cu Traian Basescu si pentru a-i marginaliza pe liderii PNL si pe Klaus Iohannis).

UNPR era produsul unui conjuncturi politice care oferea lui Gabriel Oprea relevanta publica, prin platforma guvernamentala si astfel, speranta unui electorat propriu ce ar fi putut fi mobilizat din votantii urban mic, mai sarac si dezamagit de partide, inclusiv  de PSD. Si pentru ALDE si pentru UNPR, guvernul Ponta asigura mai ales, resurse guvernamentale pentru aparatele de partid.

Guvernul Ciolos- omogenizarea electoratului
Guvernului Ciolos este o formula politica care compenseaza esecurile PNL, care ofera satisfactie si omogenizeaza electoratul de centru-dreapta. Dacian Ciolos creeaza nu doar riscul disponibilizarii unor lideri liberali fara tractiune electorala, ci impinge in afara scenei o intreaga linie de politicieni care au dominat politica ultimilor 10 ani si care prin disparitia lui Victor Ponta, raman fara perspectiva si job.

Pot colabora Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Gabriel Oprea?
Pot, nu doar pentru ca au legaturi comune; si nu, nu este vorba doar despre asemanarea discursului „antiJustitie” al lui Tariceanu si Basescu, ci este vorba despre legaturi impartasite, rupte si reinodate de-alungul ultimilor 10 de politica.

Mai important insa, este vorba despre supravietuire politica. Traian Basescu nu are in jurul sau niciun lider cu experienta care sa amplifice politic, tirul sau discursiv. Singur, Traian Basescu este un om orchestra fara suficienta forta. Calin Popescu Tariceanu poate amplifica discursul de guvernare al PMP pe teme de sanatate sau economie, temele majore ale agendei publice.  In aceasta combinatie, UNPR ar veni cu ceea ce a avut mereu: cativa politicieni care desi nu au potential electoral, stiu cum functioneaza politica si au experienta de partid.

Ce pierde si ce castiga ALDE
In ce masura Calin Popescu Tariceanu poate convietui electoral cu Traian Basescu? Evident ca seful ALDE pierde electoratul radical antiBasescu, dar impreuna pot castiga un bazin mai solid: un segment conservator, care priveste cu teama si ostilitate la pericolele externe care ameninta si Romania, gen terorism, imigranti, musulmani, birocratie europeana rece si disfunctionala.

Este un segment de adulti, mai in varsta, care „le-au vazut pe toate” in materie de politica, asa ca au abandonat cliseele radical critice fata de „vechii politicieni”; in acelasi timp, sunt oameni dispusi sa aiba o optiune politica proprie, ca manifestare a unui statut social; acest public nu este sarac sau inactiv economic dar se simte marginal in raport cu curentul de schimbare produs de tineri, amplificat de mediile de comunicare si care acum, ia pe sus societatea romaneasca.

Este un electorat conservator mai aproape de sensul real al termenului, decat de conotatia de inadecvare si periferie sociala pe care o avea pana acum termenul de conservator. Acest segment public are o raportare rece la guvernul Ciolos si la valul de schimbare care a agitat strazile marilor centre urbane si asteapta politicieni cu experienta care sa stie sa dea solutii concrete in sanatate sau economie.

angelin ioan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1103 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004600 (s)