News Flash:

Boala care nu doare, dar care te lasa fara dinti

29 Mai 2017
1131 Vizualizari | 0 Comentarii
dantura
Boala care nu doare, dar care te lasa fara dinti! Atentie mare la aceste simptome! Te speli pe dinti si observi ca-ti sangereaza gingia? Mai mult, aceasta este de culoare rosie si inflamata? Nu ignora acest lucru si fa-ti de urgenta o programare la medicul stomatolog.
Este foarte posibil sa suferi de gingivita, o boala care, desi afecteaza numai gingia si de cele mai multe ori nu doare, netratata poate progresa si duce la parodontita, o afectiune grava, care te poate lasa fara dinti, avertizeaza dr. Claudiu Lupascu, potrivit ziare.com. Asa ca nu te juca cu sanatatea ta, acorda-i importanta cuvenita si mergi la stomatolog! Daca fenomenul se repeta, poti cauta un parodontolog. Concret, gingivita este o inflamatie a tesurilor moi din jurul dintilor, a gingiilor si reprezinta o forma usoara de imbolnavire parodontala careeste reversibila.
Cauze: Inflamarea gingiei se produce atunci cand are loc o igiena orala precara sau, altfel spus, un periaj incorect, superficial realizat. Sunt situatii in care periajul corect este ingreunat de inghesuirile dentare, pozitia unor dinti (mai ales molari de minte), dinti sensibili la stimuli termici si chimici (durere la rece/cald) sau prezenta aparatelor ortodontice fixe. Bacteriile de pe gingii si dinti, daca nu sunt inlaturate printr-un periaj corect, vor forma o placa dentara. Aceasta va irita gingiile ducand la inflamarea lor. Ulterior, placa se transforma intr-un depozit mineralizat numit tartru. Atentie, tartrul poate fi indepartat numai in cabinetul medicului stomatolog! Diagnosticul se poate pune numai de specialist, in urma unui consult. Este extrem de important sa tratezi gingivita imediat cum a aparut. Trebuie sa tii minte cagingivita este o afectiune usoara care se poate vindeca in totalitate, ea fiind reversibila cu o singura conditie: sa fie tratata corespunzator, astfel incat sa nu evolueze spre paradontita. Totodata, netratata corect, gingivita poate recidiva.
Principalele simptome ale gingivitei sunt:
– Culoarea rosie, dar si o marire in volum a gingiilor.
– Sangerarea gingiilor la atingere, in timpul periajului zilnic, dar si atunci cand folosim ata dentara. Sunt si situatii in care inclusiv masticatia normala poate produce micro-traumatisme care conduc la sangerari gingivale. Acestea sunt normale, dar trebuie observate si, daca se repeta, au loc in mod constant, zilnic, atunci trebuie sa mergi la medicul stomatolog pentru un tratament adecvat.
– Gingivita sau afectarea parodontala in stadiu incipient poate determina si un usor disconfort.
– Sunt si cazuri in care simptomatologia poate fi complet absenta, iar persoana in cauza nu stie ca sufera de gingivita.
Factorii de risc care pot contribui la aparitia gingivitelor sunt:
– igiena deficitara
– fumatul
– boli sistemice – mai ales diabetul zaharat
– alimentatia nesanatoasa bogata in saruri minerale si saraca in fructe
– stresul
– scaderea imunitatii
– unele medicamente
– ereditatea
– o serie de factori hormonali prezenti in timpul sarcinii – gingivita de sarcina.
Tratamentul: Tratamentul gingivitelor consta in indepartatea placii bacteriene si a tartrului prin detartraj, periaj profesional si air flow cu pulbere de bicarbonat de sodiu. In urma tratamentului, pacientul trebuie insa sa aiba o igiena a cavitatii bucale riguroasa, pentru ca boala poate reveni. Foloseste cu incredere ata dentara si periutele interdentare. Totodata, controalele regulate la medicul stomatolog si igienist sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii orale. In plus, daca esti fumator, este indicat sa renunti la acest obicei daunator. Studii de specialitate sustin ca fumatorii au un risc de sapte ori mai mare de a dezvolta boli parodontale in comparatie cu nefumatorii. Pentru fumatori recomandam dublarea frecventei detartrajelor anuale.
Preventie: Gingivita este usor de prevenit; tot ce trebuie sa faci este sa fii prietena/prieten cu dentistul tau si sa-l vizitezi de cel putin doua ori pe an. De asemenea, extrem de important este sa te asiguri ca realizezi, acasa, un periaj cat mai corect al danturii. In felul acesta, placa bacteriana si tartrul nu se vor forma. Nu uita sa cureti atat obrajii, cat si limba pentru a impiedica formarea unor bacterii in cavitatea bucala. Acorda importanta si alimentatiei. Concret, elimina pe cat posibil din dieta ta dulciurile si produsele care contin mult zahar. De asemenea, asigura-ti necesarul de vitamina C, fie din alimente precum morcovi, portocale, ananas, fasole verde, ardei gras, spanac, cartofi, conopida, patrunjel, fie din suplimente recomandate de medic. Este cunoscut rolul vitaminei C in mentinerea sanatatii orale, dar si contributia ei la ameliorarea leziunilor de la nivelul cavitatii bucale. Cruditatile au un rol important in mentinerea gingiilor sanatoase, prin curatarea mecanica a placii bacteriene in timpul masticatiei.

boala l stomatolog
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005911 (s)