News Flash:

Bilanțul avalansei de pe Everest a crescut la 13 morti

20 Aprilie 2014
1172 Vizualizari | 0 Comentarii
Bilanțul victimelor avalanșei produse vineri pe Everest a ajuns la 13, după ce sâmbătă a fost descoperit trupul neînsuflețit al unui ghid montan, trei șerpași nepalezi fiind dați dispăruți și alți trei au fost salvați, relatează agenția Reuters.

Avalanșa a lovit o trecătoare periculoasă din zona ghețarului Khumbu, presărată cu crevase și blocuri mari de gheață care se pot dezintegra pe neașteptate.

'Eram legați de o coardă și căram gaze la tabără când am auzit din senin un sunet de genul hrrrr', spune unul dintre cei trei supraviețuitori transportați cu elicopterul în capitala Nepalului, Kathmandu. 'Ne-am dat seama că e o avalanșă, dar nu aveam cum să fugim sau să facem ceva', apoi 'o cantitate mare de zăpadă a căzut peste noi și ne-a măturat. Parcă eram într-un nor, totul era alb', își amintește el.

Toate victimele sunt șerpași nepalezi care pregăteau calea de acces pentru alpiniști către vârful înalt de 8.848 de metri. După începerea ascensiunii, unii dintre ei au abandonat misiunea, alții au decis să mai aștepte patru zile în tabără, pentru a continua ulterior urcarea, dar au fost loviți de avalanșă.

A fost cea mai mare avalanșă a sezonului de ascensiuni pe Everest din acest an. Pe cel mai înalt vârf al planetei au ajuns până în prezent peste 4.000 de alpiniști, dar aceste expediții au luat și 250 de vieți.

Pe muntele situat la granița dintre Nepal și regiunea tibetană din China urca este posibilă dinspre ambele țări, dar sezonul în care poate fi escaladat se întrerupe la sfârșitul lunii mai din cauza norilor care împânzesc Himalaya. Șerpașii nepalezi care au căzut victime ale avalanșei de vineri încasau pentru o expediție de două luni cel mult 5.000 de dolari, sumă ce reprezintă circa zece salarii medii anuale în țara lor. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1034 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013512 (s)