News Flash:

Berzele, in PERICOL din cauza vremii. Veterinarii dau sfaturi oamenilor sa le hraneasca pentru a SUPRAVIETUI si cum sa procedeze ca sa le adaposteasca

23 Martie 2018
1070 Vizualizari | 0 Comentarii
berze

Angajatii unui serviciu din subordinea Primariei Calarasi au mers, vineri, pe DN3, sa hraneasca berze despre care au fost sesizati ca sunt in pericol. Specialistii spun ca nu toate pasarile au nevoie sa fie salvate, iar Salvamont face apel ca oamenii sa sesizeze cazurile de pasari afectate de frig.
Valul de frig din ultimele zile a adus si sute de apeluri si sesizari ale oamenilor care au observat zeci de berze aflate in pericol, dar specialistii spun ca nu toate pasarile au nevoie sa fie salvate, iar actiunile de salvare ar trebui lasate in grija biologilor si medicilor veterinari.

O astfel de interventie au avut, vineri, reprezentantii Serviciului Public pentru Gestionarea Cainilor fara Stapan Calarasi, din subordinea Primariei Municipiului Calarasi, care au mers pe DN 3, la marginea orasului, pentru a hrani si verifica starea de sanatate a unor berze.

Echipa Serviciului Public pentru Gestionarea Cainilor fara Stapan Calarasi s-a deplasat la fata locului impreuna cu un medic veterinar pentru a hrani berzele si pentru a le verifica starea de sanatate.
”S-a constatat ca starea acestora este buna, urmand ca in perioada urmatoare berzele sa fie monitorizate si hranite”, arata Serviciul Public pentru Gestionarea Cainilor fara Stapan Calarasi.

Echipele au facut verificari pana la Dunare si de-a lungul unei portiuni a fluviului, dar nu au mai observat alte berze care sa fi avut nevoie de ajutor.
Specialistii Societatii Ornitologice Romane spun ca cel mai clar semn ca barza are nevoie de ajutor este atunci cand pasarea se apropie de oameni. Daca o barza coboara din cuib, pe strada, este clar ca are nevoie de hrana. Daca nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor.

”Din pacate, drumul spre iad este pavat cu bune intentii. S-a ajuns la situatii cand oamenii le fugaresc pe camp pentru a le prinde si a le duce in casa. Ce nu stiu ei - ca acele berze au nevoie doar de odihna in timpul migratiei, iar asaltul omului asupra stolului nu face decat sa le epuizeze si sa le puna in pericol”, a declarat Ovidiu Bufnila, responsabil de comunicare la SOR.

Specialistii recomanda hranirea berzelor care au coborat din cuib cu peste, carne cruda taiata cuburi. ”Hrana le da energie, pot rezista mai bine la frig. Daca este inghetata, nu se poate misca – atunci luati pasarea si adapostiti-o in grajd, intr-o anexa a gospodariei etc. Limitati contactul cu barza, este pasare salbatica si lovitura de cioc este foarte puternica, va poate rani. Lasati pasarea singura, sa se calmeze. Oferiti apa pasarii, continuati hranirea. Din momentul in care isi revine, eliberati pasarea. Nu eliberati pasarea seara, doar dimineata sau la ora pranzului. Daca pasarea este lovita, are aripa rupta sau sange, luati legatura cu un medic veterinar”, adauga specialistii Societatii Ornitologice Romane.

Potrivit acestora, daca pasarile stau pe camp, departe de oameni, inseamna ca se odihnesc, evita oamenii si asteapta imbunatatirea vremii pentru a continua migratia spre locurile de cuibarit.

La randul sau, Salvamont Romania a informat ca bulgarii au avut deja primele situatii cu pasari afectate de schimbarea brusca a vremii si de revenirea in forta a iernii si a temperaturilor scazute.

”Daca sunteti martori la astfel de situatii, cu pasari sau animale afectate de frig, va rugam sa anuntati evenimentul asociatiilor de protectie a animalelor sau la SNAU 112. Salvamontistii, in judetele in care isi desfasoara activitatea curenta, vor putea sprijini recuperarea acestora, avem dotarea si pregatirea necesara pentru a ne deplasa in zone greu accesibile, pe schiuri de tura, cu rachete de zapada sau cu coltari, de a urca in arbori sau de a interveni in ape inghetate”, arata Salvamont.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005215 (s)