News Flash:

Banicioiu: "Avem o varianta de proiect privind vaccinurile obligatorii la copii, inclusiv cu sanctiuni"

1 Octombrie 2015
1121 Vizualizari | 0 Comentarii
banicioiu
Specialistii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include si sanctiuni, dar este un draft care ar putea sa fie finalizat, probabil, pana la sfarsitul anului, a spus ministrul Sanatatii, precizand ca are amendamente legate de problema celor care refuza vaccinarea.
"Este un proiect elaborat de specialisti epidemiologi, medici de familie, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale a Medicamentelor si a Dispozitivelor Medicale, nu este forma finala a proiectului. Consider ca acest draft trebuie luat serios in considerare, sa fie dezbatut si sa fie aduse amendamente. Am si eu amendamente legate de problema celor care ar refuza vaccinul. Daca parintii refuza vaccinarea, ar fi o problema in a continua activitatii scolare a copiilor, iar aici este o chestiune unde mai putem discuta", a spus Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii si-a exprimat speranta ca proiectul va putea fi gata pana la sfarsitul anului, dupa ce vor fi dezbateri, in care se pot aduce corectiile si completarile necesare. Banicioiu a mai spus ca proiectul privind vaccinarile poate fi apoi completat prin amendamentele care vor fi aduse cand actul normativ va ajunge pentru dezbatere in Parlament.
Nicolae Banicioiu a precizat ca proiectul ar putea intra in vigoare, probabil, in a doua jumatate a anului viitor.
Proiectul propus de specialisti, prezentat de Hotnews, prevede ca vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii - impotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. De asemenea, si BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoza, ar urma sa fie inclus in categoria celor obligatorii.
Potrivit proiectului, "pentru vaccinarile obligatorii, informarea parintelui este obligatorie, iar consimtamantul este prezumat". Astfel, parintii vor trebui sa semneze o declaratie daca refuza sa-si vaccineze copilul, in caz contrar considerandu-se din oficiu ca este de acord cu vaccinarea.
Inscrierea copiilor in gradinite si scoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform propiectului propus de specialisti, doar dupa prezentarea de catre parinti a dovezii vaccinarii copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, exceptie facand copiii care "fac dovada contraindicatiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari".
Daca la inscrierea la gradinita sau la scoala parintii nu vor putea prezenta dovada vaccinarii complete, vor trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile precizate. In aceeasi perioada, parintii vor beneficia de explicatii si consiliere din partea specialistilor in privinta vaccinarii.
Daca nici dupa un an vaccinarea nu va fi completa, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul unitatii de invatamant are obligatia prin lege de a aduce cazul in atentia comisiei judetene de vaccinare. Copilul va putea fi inscris la gradinita/scoala doar dupa ce medicul de familie va scrie pe adeverinta “antecedente vaccinale complete corespunzatoare varstei”. Vaccinarile obligatorii se fac doar in unitatile medicale autorizate.
Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a parintilor “asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi parintii nu sunt vizati, amenzi fiind prevazute doar pentru institutiile care au responsabilitati in procesul vaccinarii. Mediafax.ro

ministrul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006860 (s)