News Flash:

Bani "evaporati" din conturile Primariei Timisoara

5 Septembrie 2015
1226 Vizualizari | 0 Comentarii
primarie
In anul 2009, firma Confort, deţinută de omul de afaceri Georgică Cornu, preda primăriei Timişoara lucrarea „Modernizarea bulevardului Liviu Rebreanu".
Autorităţile au recepţionat-o, însă au impus constructorului mai multe reparaţii, pentru că lucrările facute acolo nu au fost de calitate. Lucru dovedit de mai multe expertize tehnice. Pentru proiectul de 16 milioane de lei, firma de construcţii a lăsat şi o garanţie de 782.000 de lei. Aceasta a fost reţinută de municipalitate pentru că reparaţiile necesare nu au fost executate de firmă. Banii au dispărut însă din contul primăriei. Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că sumele au ajuns înapoi la constructor. Potrivit acestora, deblocarea banilor s-a realizat cu semnătura fostului primar, Gheorghe Ciuhandu, şi a directorului Direcţiei Economice, Smaranda Haracicu. Banii au ajuns înapoi în buzunarul firmei Confort, a lui Georgică Cornu. Fostul edil şef susţine că semnătura i-a fost falsificată.
Conform unui raport al Curții de Conturi garanţia a fost împărţită în cinci conturi şi nu unul aşa cum era normal. Astfel, 349.000 de lei au fost depuşi în contul controlat de Direcţia de drumuri, iar restul banilor, 433.000 de lei, au fost depuși în alte patru conturi, fără ştirea şefilor de la Drumuri.
Inspectorii Curtii de Conturi arată în raportul de audit că fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, şi directoarea economică, Smaranda Haracicu, au semnat deblocarea primului cont şi astfel banii au fost retraşi de Georgică Cornu. Mai mult, cele 433.000 de lei au dispărut şi ele din celelalte 4 conturi, însă nici auditorii nu au reuşit să afle cum.
„Ordonatorul principal de credite - Ciuhandu Gheorghe şi directorul economic, Haracicu Smaranda, solicită deblocarea contului de garanţii al S.C. Confort S.A., în valoare de 349.000 de lei, al cărui beneficiar este Primăria Municipiului Timişoara. (...) Astfel că, în perioada de garanţie a lucrării, întreaga valoare a garanţiei de bună execuţie, constituită în sumă totală de 782.906 lei, a fost ridicată", se arată în raportul Curţii de Conturi.
Fostul primar al Timişoarei se apară şi susţine că nu el a semnat documentele şi că este vorba despre un fals. ”Este o adresă falsă. Eu am şi declarat asta la Poliţie. Este o anchetă în curs de desfăşurare. Este o adresă pe care eu nu am iscălit-o, este un fals. Am cerut, cat eram în funcţiune, Serviciului Juridic să înceapă demersurile pentru recuperarea acelor bani”, spune Gheorghe Ciuhandu.
Auditorii Curţii de Conturi au impus municipalităţii să recupereze prejudiciul. Termenul impus de inspectori este luna aprilie a anului viitor. 
Actuala conducere a Primăriei Timişoara refuză să discute despre acest caz. „Este vorba despre o anchetă în curs. Pană cand anchetatorii nu vor lua o decizie, conducerea Primăriei Muncipiului Timişoara îşi rezervă dreptul de a nu comenta pe marginea subiectului", au transmis reprezentanţii municipalităţii. Recuperarea banilor este greu de realizat. Firma lui Georgică Cornu se află în insolvenţă de trei ani.
”Trebuie desluşită starea acelor creanţe. Deci primăria, constatand faptul că nu există banii respectivi în conturile de garanţie de bună execuţie, va trebui să solicite Confortului şi, respectiv, Confortului prin administratorului judiciar, plata acelor sume de bani”, a declarat, pentru Digi24, Marius Moţ, administratorul judiciar al firmei SC Confort SA. ”Nu s-a făcut încă această solicitare din partea primăriei pană în acest moment nu. Şi în situaţia falimentului suma va fi înscrisă în tabelul creanţelor”, a mai spus Moț.
De asemenea, inspectorii Curţii de Conturi acuză autorităţile locale că au investit, bani publici, aproape 70.000 de lei, în reparaţiile care s-au făcut pe bulevardul Liviu Rebreanu, reparații ce ar fi trebuit realizate de constructor, pentru ca lucrarea era în garanţie.

gheorghe ciuhandu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1291 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004945 (s)