News Flash:

Bacterii care trateaza infectii, protejeaza impotriva accidentului vascular cerebral si mentin pielea tanara!

21 August 2017
996 Vizualizari | 0 Comentarii
creier
Oamenii de stiinta ne recomanda ca de fiecare data cand insistam sa alungam bacteriile cu ajutorul sapunului antibacterian sau cuprodusele antiseptice, sa ne gandim: "suntem o suma de bacterii, mai mult decat suntem oameni”.

"Oamenii sunt deseori surprinsi sa auda ca, in corpurile noastre, exista de zece ori mai multe celule bacteriene decat celule umane”, a declarat profesorul Philip Calder, expert in imunologie si nutritie.

"De fapt, continua el, in ceea ce priveste calculul celulelor, suntem 90% bacterii”.

In jurul nostru sunt trilioane de bacterii, cunoscute sub numele de "biom micro” – 95% dintre ele traiesc in intestinul nostru.

Cele mai multe sunt nu numai inofensive, dar si benefice. Bineinteles ca exista si bacterii rele care provoaca probleme de sanatate.

"Totusi nu suntem permanent bolnavi?”, am putea sa ne intrebam.

Secretul consta in echilibrarea acestui ecosistem fragil al bacteriilor. De exemplu, diabetul zaharat, obezitatea, autismul, eczeme, psoriazis, astmul, bolile intestinale inflamatorii, colita ulcerativa, boala Crohn sunt declansate de dezechilibrul dintre bacteriile bune si cele rele.

Ultimele cercetari sugereaza chiar si ca, in unele situatii, bacteriile pot determina sistemul imunitar sa atace sistemul nervos – provocand scleroza multipla.

Anxietatea – influentata de bacterii

Tipul de bacterii din corpul tau, implicit din casa ta, poate afecta starea de spirit.

In cadrul unui studiu, soarecii carora li s-au administrat bacterii intestinale prietenoase, lactobacillus, au fost mai putin anxiosi.

Se crede ca cest fenomen are loc pentru ca unele bacterii afecteaza in sens pozitiv productia de GABA, o substanta chimica din creier care are efect calmant.

Bacterii care iti hranesc pielea

Este o conceptie comuna eronata dictonul "cu cat pielea este mai curata, cu atat mai bine” – multe bacterii care traiesc pe pielea noastra au un rol foarte important in mentinerea starii de sanatate.

Daca folositi antibacterieni in exces unele micro-organisme sunt eliminate, iar altele devin dominante, ceea ce ar putea duce la probleme cum ar fi dermatita.

De asemenea, acneea poate fi provocata de o schimbare in flora bacteriana a pielii – daca unele dintre bacteriile bune sunt distruse.

Imparti un sarut... imparti bacterii

Mixul bacteriilor dintre doi oameni este la fel de personal ca si amprentele lor. Cand locuiesti cu cineva, cel mai probabil ajungeti sa aveti acelesi tipuri de microbi intestinali, deoarece bacteriile pot fi transferate de la un om la altul.

Profesorul Nicholson a declarat: "De fiecare data cand va sarutati, va puteti schimba milioane de bacterii. Asa ca microbiologia intestinelor voastre devine asemanatoare cu a celor dragi”.

Unele tipuri previn accidente vasculare cerebrale

Persoanele cu ateroscleroza (depozite de grasime in peretii arterelor care se pot rupe, cauzand reactii negative ale inimii) detin bacterii diferite de cei care nu sufera de aceasta afectiune.

Mai mult, in urma unui studiu s-a constat ca exista diferente majore intre pacientii care au suferit accidente vasculare cerebrale si cei care nu.

Se considera ca aceia din urma au mai multe bacterii care contin carotenoide, un tip de antioxidant ce protejeaza impotriva anginei pectorale si a accidentelor vasculare cerebrale.

Unele bacterii te tin slab

Oamenii care sufera de obezitate au in organism bacterii diferite de cei care nu au probleme cu kilogramele.

"Microbii gasiti in intestinul persoanelor obeze sunt mai eficiente la extragerea caloriilor din mancare”, a amintit doctor Nicholson.

Bacterii care ajuta medicamentele sa isi faca efectul

Modul in care reactionam la medicamente poate sa fie influentat si de bacteriile intestinale.

Ele metabolizeaza medicamentele, influenteaza modul de absorbtie a acestora si schimba gradul de toxicitate.

Ar putea ele trata cancerul?

Oamenii de stiinta au organizat cercetari pentru a demonstra daca exista sau nu vreo legatura intre bacterii (in special E.coli) si cancerul de colon.

Se crede ca bacteriile E.coli pot trai inofensiv in intestin, dar atunci cand exista o inflamatie (cand intestinul este deteriorat), se pot isca probleme medicale grave.

"Sub impactul unei inflamatii, creste riscul cancerului de colon, dar credem si ca inflamatiile cresc numarul si virulenta bacteriilor care dezvolta cancerul”, a sustinut doctor Barry Campbell, de la Universitatea din Liverpool.

Daca aceasta informatie ar deveni o certitudine, poate ca medicii ar reusi sa gaseasca tratamentul care sa invinga cancerul. (sursa: csid.ro)

antibacterian produsele antiseptice bacterii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005985 (s)