News Flash:

AVERTISMENT! Fost ministru de Finante: Romania risca sa piarda fondurile UE, iar deficitul sare de 4%

17 Februarie 2017
977 Vizualizari | 0 Comentarii
buget
Romania nu are acreditata nici o Autoritate de Management si risca sa nu primeasca nici un ban de la Comisia Europeana. Acest lucru ar putea creste deficitul la peste 4%, a declarat, pentru MEDIAFAX, Eugen Teodorovici, membru in Comisia buget-finante a Senatului si fost ministru al Finantelor.
In prezent, Romania nu are acreditata nici o Autoritate de Management si nici Autoritatea de Certificare si Plata de la Ministerul Finantelor, care verifica si trimite la Bruxelles toate facturile proiectelor finantate din fonduri europene, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul PSD, Eugen Teodorovici, membru in Comisia buget-finante a Senatului si fost ministru al Finantelor si al Fondurilor Europene.
“Ca sa putem sa beneficiem de banii europeni care estimam ca vor intra in tara in acest an, trebuie sa avem sistemul national acreditat. Adica toate structurile statului sa fie acreditate de catre Curtea de Conturi, respectiv Autoritatea de Audit, astfel incat sa putem trimite facturile sa fie decontate la Bruxelles. Statul trebuie sa faca obligatoriu plati in tara fiindca economia nu poate sta in loc. Asta inseamna ca banii se vor plati de la bugetul de stat si nu din fondurile europene alocate Romaniei, adica se intra pe deficit. Se da peste cap toata prognoza legata de deficit si de crestere economica fiindca nu mai sunt veniturile pe care am mizat”, a precizat Teodorovici.
Acesta spune ca, in bugetul de stat se estimeaza ca vor intra anul acesta in tara fonduri europene in valoare de circa cinci miliarde de euro.
“Banii pentru agricultura vor fi absorbiti usor fiindca sunt plati directe. Daca estimam ca sunt doua miliarde de euro pentru fondurile struturale si de coeziune, din cele cinci in total, si acestea nu vor fi decontate de Bruxelles, platile fiind facut de la bugetul national, atunci deficitul sare de 4%”, arata fostul ministru.
“Astfel, noul Minister al Dezvoltarii, care are si fondurile europene, trebuie sa trimita mai intai la Autoritatea de Audit pachetul cu toate procedurile: stat de functii, fise de post, toate procedurile, fluxul de date din interiorul Autoritatilor de Management, intre Autoritatile de Management si Ministerul de Finante, inclusiv sistemul informatic, care este principala problema a Romaniei in absorbtia fondurilor europene. Fara toate acestea, Comisia Europeana nu poate sa acrediteze si iti ramane sistemul in aer”, afirma Eugen Teodorovici.
Senatorul spune ca statul roman nu trebuie sa puna pe umerii beneficiarilor de fonduri europene, privati sau publici, aceasta problema a neacreditarii sistemului. Platile trebuiesc asumate de Guvern, adica ministerele trebuie sa lanseze fondurile europene, Guvernul sa puna bani din Trezorerie pentru plati, “dupa care e treaba statului daca are sau nu acreditat sistemul. Daca nu, ramane cu deficit”.
Desi statele membre au intrat pe noul buget comunitar din 2014, niciunul nu a avut acreditat sistemul in 2014 si 2015 fiindca au aparut probleme, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, care a intarziat sa emita regulamentul necesar. De asemenea, negocierile pe bugetul UE au durat foarte mult. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005018 (s)