News Flash:

Avertisment al medicilor timisoreni: "Nu mancati ciuperci culese din paduri!"

3 August 2018
938 Vizualizari | 0 Comentarii
ciuperci

In urma cu doua saptamani, in Timis, opt persoane, printre care si copii, s-au intoxicat cu ciuperci, ajungand la spital. Directia de Sanatate Publica (DSP) Timis recomanda evitarea consumului de ciuperci culese din paduri, pasuni, zone salbatice sau de la persoanele care vand ciuperci prin piete sau in diverse locuri. Iata care sunt simptomele intoxicatiei cu ciuperci.
Ploile urmate de perioade cu temperaturi ridicate sunt un cadru propice aparitiei si inmultirii ciupercilor. DSP Timis face cateva precizari legate de posibilitatea aparitiei imbolnavirilor ca efect al consumului de ciuperci.

„In Romania sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare care, odata consumate, determina imbolnaviri severe, uneori deces. Atunci cand ciupercile otravitoare cresc langa cele comestibile (paduri, pasuni, gospodarii, etc) se intampla fenomenul de transfer al sporilor de la ciupercile otravitoare la cele considerate comestibile si de persistenta a acestora chiar si dupa spalare”, transmit specialistii de la DSP Timis.

Intoxicatia cu ciuperci are simptome care apar in timp scurt de la consum, intre 15 minute si trei ore.
„Intoxicatia se manifesta prin tulburari digestive, greturi, varsaturi, diaree, dureri de stomac, frisoane, febra, transpiratii, uscaciunea mucoaselor, tulburari cardiovasculare, convulsii si chiar coma. In cazuri grave apare insuficienta hepatica si insuficienta renala care duc la deces”, transmit cei de la DSP Timis.

Specialistii de la DSP Timis recomanda evitarea consumului de ciuperci culese din paduri, pasuni, zone salbatice etc sau de la persoanele care vand ciuperci prin piete sau in diverse locuri si prezentarea de urgenta la medic in cazul aparitiei simptomelor specifice.

„Recomandam sa consumati ciuperci comestibile achizitionate numai din unitati de comert autorizate, ciuperci aflate in termen de garantie si cu termenul inscriptionat la vedere, etichetate si garantate”, mai spun doctorii de la DSP. sursa: Tion.ro


ciuperci dsp timis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1373 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005313 (s)