News Flash:

Autoritatile ar putea lua o masura RADICALA, in lupta cu pesta porcina: Interzicerea cresterii porcilor in anumite gospodarii

12 Septembrie 2018
2899 Vizualizari | 0 Comentarii
porci78911 605x

Gospodariile in care au fost depistati porci cu pesta africana trebuie sa-i sacrifice „fara posibilitatea repopularii”, arata un document publicat marti de Agrointeligenta.


Imaginea articolului Autoritatile ar putea lua o masura RADICALA, in lupta cu pesta porcina: Interzicerea cresterii porcilor in anumite gospodarii
Autoritatile ar putea lua o masura RADICALA: Interzicerea cresterii porcilor in anumite gospodarii
Documentul prevede, intre altele, „determinarea depopularii intr-un termen limita prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fara posibilitatea repopularii si abatorizarea porcilor din gospodariile populatiei, fara posibilitatea repopularii”.

Pentru prevenirea pestei porcine africane, autoritatile au pregatit un set de masuri care includ depopularea suinelor pe o raza de minim 10 km in jurul fermelor afectate si respectarea conditiilor de biosecuritate pentru gospodarii.

„In urma discutiilor purtate in cadrul Grupului National de Experti privind combaterea si prevenirea raspandirii pestei porcine africane, presedintele ANSVSA a prezentat masurile recomandate: 1 - depopularea in jurul fermelor; 2 - respectarea conditiilor de biosecuritate din exploatatii nonprofesionale cu suine”, arata documentul citat.


Potrivit inscrisului, pentru depopularea in jurul fermelor se propune depopularea pe raza a minim 10 km in jurul exploatatiilor afectate de virus.

In act se mai precizeaza ca masurile au fost supuse la vot, fiind aprobate in unanimitate de voturi.

„In incheierea sedintei, domnul secretar de stat dr. Raed Arafat a mentionat faptul ca in cadrul acesteia s-a luat act de recomandarile Grupului National de Experti si a supus aprobarii masurile propuse, acestea fiind acceptate in unanimitate. Totodata s-a aprobat ca prezenta minuta sa fie transmisa institutiilor reprezentate in CNCB si institutiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”, arata actul citat.

Potrivit Agrointeligenta, documentul a fost elaborat si aprobat in 29 august.

Un nou focar de pesta porcina africana a fost confirmat marti in judetul Galati, in localitatea Tudor Vladimirescu, in extravilanul careia, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost sacrificati 15 porci din cauza virusului. De data aceasta, pesta a aparut intr-o gospodarie. Numarul porcilor sacrificati din cauza infestarii cu virsurul pestei porcine africane a ajuns la 159.645 de capete, boala evoluand in 11 judete si 190 de localitati - 826 de focare, a anuntat la inceputul lunii septembrie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara - ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, pesta porcina africana evolueaza in 11 judete, 190 de localitati, cu un numar total de 826 de focare (dintre care 11 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 46 de cazuri la mistreti, iar in total au fost eliminati 159.645 de porci afectati de boala.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007899 (s)