News Flash:

Aurul si argintul antic al Romaniei, pentru prima data la Muzeul de Istorie a Banatului

14 Mai 2014
726 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul de Istorie a Banatului din Timisoara va gazdui la, sfarsitul lunii, o expozitie tematica spectaculoasa, 'Aurul si argintul antic al Romaniei', eveniment pregatit de gazde inca de anul trecut.
'Am inceput deja pregatirile pentru primirea exponatelor care provin atat de la Muzeul National de Istorie din Bucuresti cat si de la alte muzee din tara. De un an asteptam sa deschidem aceasta expozitie deosebita. Acum suntem pregatiti sa o primim si din punct de vedere al asigurarii sigurantei exponatelor', a declarat marti, pentru AGERPRES, istoricul Dan Leopold Ciobotariu de la Muzeul de Istorie a Banatului.
Potrivit acest, deschiderea expozitiei la Timisoara a intarziat circa trei saptamani, deoarece a zabovit mai mult la Bucuresti, unde a fost vizitata de 11.000 persoane.
Expozitia 'Aurul si argintul antic al Romaniei' reprezinta corolarul unui proiect muzeologic de anvergura nationala, unul dintre cele mai importante demersuri de acest fel organizate in Romania in ultimii 20 de ani. 
Sunt piese deosebite din aur si argint, podoabe, accesorii vestimentare, armament de parada, vesela din perioada geto-dacica, dar si tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti.
'Obiectele expuse sunt din aur si argint, nu sunt din aur fals. Pe vremea aceea nu se punea in discutie falsificarea aurului, ci eventual formarea de diferite combinatii si aliaje, cu metale albe - mai ales argint. Putea exista, in schimb, 'un fals imbracat in aur', respectiv, un miez de ciment sau alt metal nepretios imbracate in aur, pentru ca obiectele respective sa cantareasca mai mult', a adaugat Ciobotariu. 
Expozitia 'Aurul si argintul antic al Romaniei' va fi vernisata a sediul Bastionului Theresia al Muzeului de Istorie a Banatului din Timisoara pe data de 21 mai si va ramane deschisa pana pe 29 iunie. Agerpres
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0840 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012389 (s)