News Flash:

Aurica Georgiu, invatator: Am impresia ca se vrea o generatie tot mai prost pregatita

9 Septembrie 2018
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
clasa scoala

O invatatoare din judetul Cluj, Aurica Georgiu, care face de 6 ani naveta de la oras pentru a-i invata carte pe elevii de la tara, trage un semnal de alarma, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, privind viitorul invatamantului romanesc, fiind de parere ca se doreste o generatie tot mai prost pregatita.
Rep.: De cat timp sunteti invatator? De ce ati ales sa predati la o scoala din mediul rural?

A.G.: Lucrez de 7 ani in invatamant, am fost profesor de istorie, iar acum sunt invatator, iar de 6 ani am predat doar la tara. Nu au fost prea multe posturi la oras si, astfel, am ajuns sa predau la scoli din mediul rural, in localitatile Bobalna, Nires, Sanmarghita, iar in ultimii doi ani la Panticeu, din judetul Cluj. Am avut acum posibilitatea sa aleg un post la oras, in Dej, dar am preferat satul, dupa ce am constatat ca elevii de la tara sunt mai putin avantajati si au mai multa nevoie de oameni devotati. Acolo, ca dascal esti si mama si tata pentru ei, deorece unii parintii lucreaza in agricultura, altii sunt analfabeti si nu reusesc sa se ocupe cum trebuie de educatia copiilor. Pentru copiii din mediul rural, ce zice invatatoarea este mai bun decat ce spun parintii, prin modelul pe care il transmit copiilor. Multi poate nu primesc afectiunea pe care si-ar dori-o din partea parintilor, sunt copii mici pe care ii iei din clasa pregatitoare. Le vezi ochii tristi, vezi ca nu primesc un cadou de Sf. Nicolae, de exemplu, sunt copii care au mai multi frati, iar parintii nu au timp sa le acorde tuturor atentia cuvenita sau nu stiu sa fie afectuosi. In afara lectiilor, le dau si sfaturi celor mici, cum sa se comporte in societate, pentru ca nu au de la cine invata, nu isi insusesc cum trebuie anumite comportamente sau isi insusesc unele gresite, iar noi trebuie sa intervenim. Este important sa ne gandim ce oameni ne dorim sa formam, pentru ca ei reprezinta viitorul. Chiar daca nu vor urma o facultate, vor trebui sa traiasca in societate si sa cunoasca regulile ei.

Rep.: Faceti zilnic naveta de la Dej la Panticeu. E greu?
A.G.: Am facut in ultimii doi ani naveta din Dej, 41 de km dus, 41 de km intors, pana la Bobalna, era greu, a insemnat zilnic doua ore de naveta. Aici am predat la clasa I-a si la clasa a II-a la Scoala Gimnaziala “Iuliu Hatieganu” Panticeu, la 19, respectiv 25 de elevi.

Rep.: Credeti ca se poate face performanta in educatie in mediul rural?

A.G.: Da, cred ca se poate, cu multa munca, dedicatie, implicare, calm si rabdare, desi este mai greu cu majoritatea elevilor din mediul rural. Dar sunt si unii parinti care ii ajuta, se poate colabora cu ei.

 

Continuarea interviului pe Mediafax.ro


naveta oras carte generatie prost pregatita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004758 (s)