News Flash:

ATENTIE, se fura statui la Timisoara! Bucati dintr-un bust din bronz a carui disparitie nu fusese sesizata, gasite intr-o curte

17 Iunie 2015
520 Vizualizari | 0 Comentarii
busturi furate
Politistii din Timisoara au descoperit, marti, in curtea unui barbat, in timp ce cautau persoanele care au furat, duminica si luni, busturile din bronz ale lui Victor Babes si Aurel Candea, bucati dintr-o statuie ce-l infatisa pe Emanuil Ungureanu si a carei disparitie nu fusese sesizata.
Bucati dintr-un bust din bronz din Timisoara, a carui disparitie nu fusese sesizata, au fost gasite de politisti in curtea unui barbat din oras, in timp ce oamenii legii faceau cercetari pentru identificarea si prinderea persoanelor care au furat busturile din bronz ale lui Victor Babes si Aurel Candea, realizate de sculptorul Romul Ladea si aflate pe lista monumentelor istorice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Politistii nu au putut preciza cand a fost furat cel de-al treilea bust din bronz care il infatisa pe Emanuil Ungureanu si care a fost realizat in anul 1931 de catre sculptorul Gheorghe Groza. Bustul, aflat pe lista monumentelor istorice, era amplasat in Piata Iancu Huniade din centrul Timisoarei.
Potrivit politistilor, barbatul in curtea caruia au fost gasite bucatile din statuie a declarat ca le-a cumparat de la cetateni de etnie roma.
Politistii fac in continuare cercetari pentru identificarea si tragerea la raspundere a persoanelor care au furat cele trei busturi din bronz din Timisoara si, de asemenea, verifica autenticitatea declaratiilor barbatului in curtea caruia au fost gasite bucatile din statuie.
Emanuil Ungureanu a fost avocat, filantrop, om de cultura banatean dedicat emanciparii culturale a romanilor banateni. A participant la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, ca reprezentant al Banatului.
Luni, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Timis, Ancuta Morariu, declara corespondentului MEDIAFAX ca busturile lui Aurel Candea si Victor Babes, realizate de sculptorul Romul Ladea, au fost furate, duminica si luni, de pe soclurile de pe o strada din Timisoara.
Bustul lui Victor Babes era amplasat in fata Institutului de Sanatate Publica de pe bulevardul Victor Babes din Timisoara. Bustul a fost turnat in bronz in anul 1930 si a fost asezat pe un soclu realizat din marmura de Ruschita. Victor Babes a fost un celebru bacteriolog si morfopatolog, membru al Academiei Romane din 1893.
Bustul doctorului Aurel Candea se afla pe aceeasi strada, la o distanta de doar cativa metri de cel al bustului lui Victor Babes, chiar in fata Clinicii de Obstetrica-Ginecologie Bega. A fost realizat in anul 1931, in urma unor donatii ale medicilor din clinica. Aurel Candea a fost primul director al Clinicii Bega din Timisoara. Mediafax.ro

emanuil ungureanu aurel candea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 23 queries | Mysql time :0.035118 (s)