News Flash:

ATENTIE! Risc de producere a avalanselor in Muntii Fagaras. La Balea Lac zapada are peste un metru

1 Mai 2014
581 Vizualizari | 0 Comentarii
Salvamontiştii sibieni au anunţat că riscul producerii avalanşelor la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş este mare şi îi sfătuiesc pe turişti să evite sporturile de iarnă, în ultimele 24 de ore înregistrându-se "o avalanşă de mari dimensiuni" într-o zonă în care se schiază foarte mult Şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine, este mare, respectiv gradul patru pe o scară de la unu la cinci, nivel de risc care se va menţine şi în zilele următoare.

Acesta a precizat că, pentru prevenirea accidentelor montane, recomandă turiştilor să nu urce pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Munţilor Făgăraş şi, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

Adrian David a precizat că stratul de zăpăda la Bâlea Lac măsoară 114 centimetri şi este extrem de instabil, în ultimele 24 de ore înregistrându-se "o avalanşă de mari dimensiuni”. "În cursul zilei de ieri (marţi - n.r,) în zona Bâlea s-a produs o avalanşă care, din fericire, nu a surprins nicio persoană, dar care reprezintă un indicator important al stabilităţii stratului de zăpadă. Avalanşa a avut loc într-o zonă în care se schiază foarte mult. Stratul de zăpadă pe linia de rupere avea peste un metru şi jumătate şi a curs zăpada până la nivelul solului, în condiţiile în care acest strat s-a încărcat cu apă prin topirea zăpezii", a declarat Adrian David.

Potrivit acestuia, avalanşa a pornit din partea superioară a Căldării Bâlea, de pe versant, şi a curs până în zona plată, la poalele versantului, în parcare.

David a precizat că turiştii care se deplasează în zona montană trebuie să fie echipaţi specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipament de salvare din avalanşă - sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0748 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015800 (s)