News Flash:

ATENTIE! Cod ROSU de avalansa in Muntii Fagaras

22 Ianuarie 2016
1249 Vizualizari | 0 Comentarii
avalansa
In ultimele 24 de ore s-a depus un strat consistent de zapada in Muntii Fagaras(60 cm in platforma statiei meteorologice), dar pe vai pot exista depozite mai insemnate. In Masivul Bucegi a nins slab (pana in 5 cm depusi). Vantul a suflat slab si moderat, cu intensificari pana la tare in zona inalta (cu viteze maxime la rafala de pana la 75 km/h la Vf. Omu si 50 km/h la Balea Lac), unde a viscolit sau spulberat zapada. Izolat si trecator s-a semnalat ceata, asociata si cu depunere de chiciura. Stratul de zapada a masura la ora 08: 150 cm la Balea-Lac, 108 cm la Vf.Omu, 34 cm la Sinaia, 28 cm la Predeal, 27 cm la Fundata. Vremea va fi geroasa. Cerul va fi mai mult noros si va continua sa ninga, in general slab. Datorita consistentei usoare a zapezii, se mai pot depune 10-20 cm de zapada proaspata. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari locale, indeosebi pe creste, unde va spulbera si viscoli zapada. Local se va semnala ceata, asociata si cu depunere de chiciura.

Peste 1800 m: temperaturi maxime: -20 la -14 gr.C

Sub 1800 m: temperaturi maxime: -14 la -9 gr.C
Izoterma 0 grade: la nivelul solului
Izoterma de -10 grade: in jur de 1000 m
Vantul la altitudinea de 2500 m: din sector nord-vestic, cu viteze de 55-70 km/h.

FAGARAS

RISC MARE (4) zapada cazuta in ultimele 24 de ore este insemnata (cca 60 cm nou depusi in platforma statiei meteorologice), dar pe vai depozitele formate sunt mai consistente. Zapada este pulver, usoara si fara coeziune si s-a adaugat celor circa 20 cm de zapada usoara deja existenti; sub acest strat, zapada este mai compacta, sunt prezente cruste de gheata si cristale fine, iar spre sol cristale fete plane si cristale tip cupa.
In aceste conditii, riscul declansarii de avalanse de dimensiuni medii si mari este MARE.

BUCEGI

Peste 1800 m: RISC INSEMNAT (3) La suprafata, este prezent un strat de zapada pulver, viscolita si inghetata, care nu prezinta coeziune cu stratul mai vechi si stabilizat, peste care se vor mai depune circa 10 cm de zapada proaspata in urma ninsorilor din urmatorul interval. Acest strat se va adauga la stratul instabil de la suprafata, amplificand riscul ca acesta sa alunece peste cel vechi. Depozitele insemnate prezente pe unii versanti si in zonele adapostite, pot duce la declansarea spontana a avalanselor pe pante suficient de inclinate, aceasta fiind amplificata chiar si in conditiile unei supraincarcari slabe.

Sub 1800 m: RISC INSEMNAT (3) Stratul de zapada de la suprafata s-a tasat usor. In intervalul urmator, acestui strat format din zapada pulver, usoara si uscata i se vor adauga cca. 10 cm de zapada proaspata. Pe vai si in zonele adapostite, acumularile existente reprezinta zone de risc. Pe versantii suficient de inclinati, zapada putin sau deloc stabilizata poate aluneca, atat spontan, cat si la suprasarcini mici, ducand astfel la declansarea avalanselor.

3. EVOLUTIA VREMII PENTRU INTERVALUL 22.01.2016 ora 20 – 23.01.2016 ora 20:

Vremea va fi deosebit de rece, geroasa, mai ales in zona inalta. Cerul va fi variabil, temporar noros la inceputul intervalului in Muntii Bucegi, unde va mai ninge slab. Vantul va sufla in general moderat, cu intensificari locale, spulberand si viscolind zapada, mai ales in zona de creasta.

Local se va semnala ceata, asociata si cu depunere de chiciura.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -24 la -18 gr.C; temperaturi maxime: -18 la -13 gr.C

Sub 1800 m: temperaturi minime: -18 la -14 gr.C; temperaturi maxime: -13 la -8 gr.C

zapada fagaras bucegi vantul chiciura intensificari locale fagaras
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006019 (s)