News Flash:

Atentie cand va faceti manichiura!

1 August 2018
921 Vizualizari | 0 Comentarii
manichiura

Sterilizarea instrumentelor pentru manichiura si pedichiura trebuie facuta dupa o procedura clara, dar putine sunt saloanele de cosmetica ce respecta legea. Controalele autoritatilor arata ca multe unitati NU sterilizeaza corect instrumententele folosite. Asta inseamna ca va pot transmite virusi periculosi: de la cel al hepatitei, pana la HIV.

Trusa de manichiura este la fel de periculoasa ca o seringa. Banala forfecuta si betigasul de cuticule din saloanele de infrumusetare sunt considerate de lege „materiale critice”. De aceea, trebuie urmata aceeasi procedura de sterilizare care se aplica si in unitatile sanitare. inainte, insa, de a fi sterilizate, ustensilele trebuie dezinfectate, spun medicii.

„Aceste substante au rol fungicid, bactericit si virulicid, contin fenoli si aldefide care duc la distrugerea acestor germeni”, explica dr. Cristina Cotruta, medic specialist dermatolog.

Urmatorul pas este sterilizarea obiectelor dupa un protocol clar stabilit de lege.

ORDINUL Ministerului Sanatatii nr.1.136 din 27 iunie 2007 spune asa: „Art 5. (16) Instrumentarul sterilizat si depozitat conform prevederilor legale in vigoare, care nu a fost folosit in decurs de 24 de ore de la data sterilizarii, trebuie resterilizat inainte de folosire”.

„Setul de ustensile se introduce fie intr-o cutie metalica, fie intr-un pliculet de uz medical, se sigileaza ermetic, peste acest pliculet se pune o banda, care este, de fapt, martorul sterilizarii in momentul in care se introduce in sterilizator la o temperatura optima, la un timp optim se schimba culoarea, atunci avem confirmarea ca s-au sterilizat. Sunt perfect sterile”, explica Oksana Danilisin, managerul unui salon de manichiura si pedichiura.

Banda astfel colorata se lipeste intr-un caiet, alaturi de data, ora si durata sterilizarii. Aceasta este si cea mai simpla modalitate prin care puteti fi siguri ca instrumentele folosite nu va vor imbolnavi. in multe saloane se folosesc insa aparatele cu bile de quart. Desi legea nu le interzice, acestea nu sunt recomandate. Motivul? Nu se poate dovedi ca sterilizarea a fost facuta eficient. Neavand termostat, temperatura nu poate fi niciodata controlata. in plus, nu exista niciun alt sistem care sa ateste ca temperatura si timpul de sterilizare au fost in parametri - precum benzile care isi schimba culoarea in cazul aparatelor cu aer cald ori uscat. Iar atunci cand vine vorba de siguranta, temperatura este esentiala.

„Sunt foarte multe bacterii si microbi care rezista si la temperaturi inalte. De aceea, maximul de temperatura e cel mai eficient in momentul de fata. Cel recomandat si impus de lege este Pupinelul, care are maxim de temperatura, este folosit la tot ce inseamna cabinet medical, nu la chirurgie, insa si aici vorbim de 250 de grade. Timpul optim de sterilizare este intre 15 minute si 30. Noi preferam sa mergem pe partea maxima si de temperatura, si de timp, ca sa stim ca a fost sterilizarea eficienta si corecta”, explica Oksana Danilisin, manager de salon.

Medicii atrag atentia ca folosirea alcoolului sanitar nu este suficienta pentru a elimina riscul de transmitere a anumitor boli prin intermediul instrumentelor de manichiura sau de pedichiura.

„Are si el efect bacteriostatic, dar nu ca celelalte substantepe baza de formol, aldehide”, spune dr. Cristina Cotruta, medic specialist dermatolog.

Nu neglijati aceste reguli. Daca forfecuta si celelalte unelte nu sunt bine sterilizate, riscati sa plecati acasa cu mai multe boli. „De la cele mai usoare, cum ar fi cele de natura bacteriana virala, herpesul, micotica, pana la infectii virale mai serioase cum ar fi virusul hepatitei B, C sau chiar si HIV”, enumera dr. Cristina Cotruta.

in afara de obiectele folosite pentru manichiura si pedichiura, asigurati-va ca este respectata igiena salonului, mai exact masa de lucru. Nici in acest caz, spirtul nu este suficient.

„Putem folosi servetele dezinfectante pentru suprafata locului de munca, pentru tot ce inseamna pile, perii, ceea ce nu putem introduce in sterilizator, dar necesita totusi o sterilziare eficienta pentru maini, pentru toata suprafata care e folosita in momentul procedurii”, spune Oksana Danilisin.

Asigurati-va de fiecare data ca ustensilele au fost sterilizate si desigilate chiar in fata dumneavoastra. Iar atunci cand observati ca igiena salonului e discutabila, amintiti-va ca in joc este sanatatea dumneavoastra. Daca doriti sa fiti 100% sigur ca nu veti avea nicio problema, puteti veni cu propriul set de instrumente.


sterilizarea instrumentelor manichiura bacteriostatic bacteriana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006109 (s)