News Flash:

Astazi va fi ales noul presedinte FIFA

26 Februarie 2016
1097 Vizualizari | 0 Comentarii
fifa
Alegerile pentru functia de presedinte al Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), la care participa cinci candidati, au loc, vineri, in cadrul unui Congres extraordinar, care va avea loc la Zurich.
Cei cinci candidati care vor participa la alegerile de vineri pentru functia de presedinte FIFA sunt:
Gianni Infantino: italiano-elvetian, nascut pe 23 martie 1970. Inainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federatiile din Spania, Italia si Elvetia. A indeplinit si functia de secretar general in cadrul Centrului International de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel. Infantino, sustinut si de catre Razvan Burleanu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), a declarat, inaintea alegerilor de vineri, ca "nu este o rusine faptul ca FIFA face bani. Federatia ar trebui sa fie mandra de veniturile generate si sa de reinvestirea aceastora in fotbal. Banii ar trebui investiti in proiecte transparente pentru dezvoltare, nu in casele anumitor oameni".
Ali Bin Al Hussein: iordanian, nascut pe 23 decembrie 1975. Printul Ali al Iordaniei a fost ales, in 2011, vicepresedinte al FIFA pentru Asia, iar patru ani mai tarziu, a participat la alegerile pentru functia de presedinte, dar a pierdut in fata lui Joseph Blatter. A fost inlocuit si din functia de vicepresedinte cu Salman Bin Ebrahim Al Khalifa. Printul Ali a sesizat, marti, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a solicita amanarea alegerilor programate vineri, la Zurich, au anuntat avocatii francezi ai acestuia, citati de AFP.
Salman Bin Ebrahim Al Khalifa: din Bahrain, nascut pe 2 noiembrie 1965. Seicul Salman a devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA, in 2013, dupa ce a devenit presedinte al Confederatiei Asiatice. Oficialul din Bahrain a respins acuzatiile facute de mai multe organizatii de aparare a drepturilor omului, conform carora ar fi sanctionat sportivii care au participat la manifestarile pro-democratice, din 2011, din cadrul unei miscari cunoscute sub numele "Primavara araba". Seicul Salman a avertizat ca FIFA nu este departe de faliment, in conditiile in care deficitul bugetar pentru anul 2015 a fost de 108 milioane de dolari, si ca s-ar putea goli conturile institutiei pana in 2018, daca noul presedinte nu va lua masuri.
Jerome Champagne: francez, nascut pe 15 iunie 1958. Fostul diplomat a participat la organizarea Campionatului Mondial din 1998 si a devenit, in acelasi an, consilierul lui Sepp Blatter. Francezul a fost, in cadrul federatiei internationale, secretar general ajunct si director de relatii internationale pana in 2010. De atunci, s-a implicat in diverse proiecte care au avut legatura cu fotbalul, din postura de consultant. Champagne a denuntat luni, in fata comisiei electorale a FIFA, numarul prea mare de "observatori" ai UEFA si ai AFC acreditati pentru congres. In opinia acestuia, acesti observatori se vor afla acolo in calitate de lobby-sti, pentru a face campanie, pana in ultima secunda, in favoarea lui Gianni Infantino si a seicului Salman.
Tokyo Sexwale: sud-african, nascut pe 5 martie 1953. A petrecut 13 ani in inchisoare, in timpul regimului apartheid din tara sa natala, si a fost coleg de detentie cu Nelson Mandela. Dupa ce a fost eliberat, a fost, timp de patru ani, premier al unei provincii din Africa de Sud, apoi s-a implicat in afacerile din domeniul minier. Sexwale a luat parte la organizarea Campionatului Mondial din 2010. "Imi pare rau pentru Sepp Blatter", a declarat sud-africanul, citat de Fox Sport, dupa ce fostul presedinte FIFA, cel care l-a cooptat in structura federatiei internationale, a fost implicat in scandalul de coruptie inceput in mai 2015.
Scandalul FIFA
Scandalul a vizat mai multi oficiali de rang inalt din cadrul forului, care au fost suspendati si arestati, pe motiv de coruptie. Inclusiv presedintele FIFA de atunci a fost vizat de anchetatori. Comisia de Apel a FIFA a respins, miercuri, recursurile inaintate de Joseph Blatter si Michel Platini, dar le-a redus sanctiunile initiale de cate 8 ani la 6 ani, relateaza AFP. Blatter, presedintele demisionar al FIFA, si Platini, presedinte al UEFA, au fost suspendati pentru cate opt ani din orice activitate de fotbal pe 21 decembrie de Comisia de Etica a FIFA.
Intr-un comunicat, Comisia de Apel a precizat ca, desi accepta argumentele si principiile prezentate de Comisia de Etica in luarea primei sanctiuni din 21 decembrie, a considerat ca activitatea depusa de Blatter si Platini in decursul anilor la FIFA si UEFA trebuie recunoscuta si le da dreptul la o atenuare a sanctiunii. Dupa aceasta decizie a Comisiei de Apel a FIFA, singura varianta ramasa pentru cei doi, de a scapa de suspndare, este Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne.
Unul dintre cei cinci candidati va deveni al noualea presedinte ales al FIFA in cei 112 ani de existenta ai institutiei.
Modalitatea de vot: pentru a deveni presedinte din primul tur, un candidat are nevoie de doua treimi din voturile exprimate in secret. Daca nu este indeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai putine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesara o majoritate simpla. Se va vota pana cand va fi ales presedintele dintre ultimii doi candidati. FIFA are 209 de federatii membre, dar forurile din Indonezia si din Kuweit urmeaza sa nu aiba drept de vot, deoarece sunt suspendate.
Mediafax.ro 

presedinte fifa gianni infantino
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005011 (s)