News Flash:

Astazi este comemorata Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse

18 Mai 2014
1274 Vizualizari | 0 Comentarii
In a treia duminica din luna mai a fiecarui an, peste 1.200 de comunitati din 115 tari se reunesc pentru a aprinde lumanari si candele in memoria celor care au murit de SIDA, dar si pentru recunoasterea eforturilor celor care au militat pentru respectarea drepturilor persoanelor care sunt purtatoare ale virusului HIV.

Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse este un program al Consiliului Mondial al Sanatatii din Washington, celebrat pentru prima oara in 1983, cand in lume existau cateva mii de decese cauzate de aceasta maladie.
Tema evenimentului din acest an este axata pe cresterea gradului de constientizarea asupra HIV ("Let's keep the light on HIV"). Reflecta necesitatea ca problemele provocate de HIV/SIDA sa ramana in continuare pe agenda factorilor de decizie, in conditiile in care, in prezent, la nivel global, aproximativ 33 de milioane de oameni traiesc infestati cu virusul HIV. 
In iulie 2014 se va desfasura la Melbourne, in Australia, Conferinta internationala pentru SIDA, care va dezbate eficienta masurilor in combaterea acestei boli.
Campania internationala prilejuita de Ziua Lumanarilor Aprinse este un proiect de mobilizare, de incurajare a comunitatilor de pe cele cinci continente, astfel incat acestea sa se implice in lupta impotriva SIDA, fie si numai prin participarea la momentul de reculegere ce are loc anual in toate colturile lumii.
Manifestarea este, in acelasi timp, o incercare de a mobiliza toate fortele capabile sa gaseasca remedii ale bolii, de la autoritati politice sau religioase, medici si asistente medicale, asistenti sociali, profesori, comunitati artistice, organizatii neguvernamentale, medii de afaceri etc., pana la cei care se vor afla intamplator in zonele de desfasurare a evenimentului.
Zi de aducere aminte, Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse este, totodata, o zi in care e important sa intelegem ca numai implicandu-ne cat mai mult putem schimba lucrurile.
SIDA a fost recunoscuta pentru prima data de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) in 1981.De la descoperirea bolii s-au inregistrat aproape 30 de milioane de decese (in 2009). SIDA este considerata o pandemie prezenta in foarte multe tari, care se raspandeste in mod activ.
Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) inca de la instituirea sa, in 1992, a introdus in Romania o comemorare de acest tip. Ceremoniile au avut loc, de atunci, nu doar in Bucuresti, ci si in orasele in care ARAS are filiale: Constanta, Piatra-Neamt, Iasi, Craiova, Bacau, Timisoara.
AGERPRES

hiv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009162 (s)