News Flash:

Astazi a inceput primavara din punct de vedere astronomic

20 Martie 2016
1123 Vizualizari | 0 Comentarii
echinoctiu
Primavara astronomica incepe odata cu echinoctiul de primavara, care are loc in 2016 la 20 martie: 06 h 30 m, potrivit Observatorului Astronomic Amiral, Vasile Urseanu. La aceeasi data, in emisfera sudica, se produce echinoctiul de toamna. Cuvantul "echinoctiu" deriva din cuvantul francez "équinoxe", care, la randul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" si "nox", "noctis" - "noapte". Echinoctiul de primavara marcheaza inceputul primaverii astronomice, ce dureaza circa 92 de zile.
Echinoctiul marcheaza intersectia eclipticii cu ecuatorul ceresc, cand ziua si noaptea devin egale, si are loc de doua ori pe an, in martie (echinoctiul de primavara) si in septembrie (echinoctiul de toamna). Denumirea populara a fenomenului astronomic este Tat Inainte, respectiv Tar Inapoi. Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data, datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinoctiul de primavara reprezinta momentul cand Pamantul este cel mai aproape de Soare si, incepand de la aceasta data, durata zilei, in continua crestere, este mai mare decat cea a noptii, aflata in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.
In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul este invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice. Totodata, in regiunile polare, in emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate sase luni. Conform traditiei crestine, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu. Din punct de vedere astrologic, are loc trecerea Soarelui din zodia Pestelui in zodia Berbecului. Asistam, astfel, la sfarsitul si la inceputul unui ciclu zodiacal. Astrologii spun ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea simbolizeaza o stare de armonie, o stare de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane, scrie agerpres.ro. In perioada echinoctiului de primavara, totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii.

primavara astronomica vasile urseanu marcheaza
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006377 (s)