News Flash:

DEZASTRU la Arad: Mii de arbori au fost rupti in Padurea Ceala, zona protejata, in urma furtunii de vineri seara

28 Iunie 2017
1724 Vizualizari | 0 Comentarii
padurea ceala
Mii de arbori au fost rupti in Padurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, care face parte dintr-o arie naturala protejata, in urma furtunii de vineri seara, care a afectat o parte din judet. Distrugerile sunt cele mai mari din ultimele decenii, iar copacii si crengile cazute au blocat drumuri, care intre timp au fost deblocate de autoritati, insa pistele de biciclete din padure, in lungime de 22 de kilometri, vor ramane neutilizabile cateva saptamani, pana la ridicarea masei lemnoase.
Reprezentantii Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului (PNLM), din care face parte si Padurea Ceala, aflata la marginea municipiului Arad, au declarat, marti, corespondentului News.ro, ca pagubele provocate de furtuna de vineri seara sunt cele mai insemnate din ultimele decenii.
Directorul PNLM, Ciprian Herbei, a spus ca la o evaluare sumara s-a constatat ca intre 2.000 si 3.000 de arbori au fost rupti de vijelie, unii copaci fiind chiar dezradacinati.
Masa lemnoasa cazuta in padure este estimata la 3.000 de metri cubi, insa numarul real de arbori afectati ar putea fi mult mai mare, astfel ca ocolul silvic care gesioneaza fondul forestier lucreaza la un bilant al pagubelor. Angajatii se vor deplasa in toata padurea, care se intinde pe o suprafata de 600 de hectare, pentru a numara copacii rupti, operatiune care va dura cateva saptamani.
Potrivit lui Ciprian Herbei, copacii si crengile rupte au blocat drumuri din padure, cele importante, cum este soseaua care face legatura intre oras si zona de agrement ”Trei Insule” fiind curatate la cateva ore dupa furtuna. Raman insa inaccesibile drumuri din padure si pistele de biciclete, in total peste 22 de kilometri, care sunt blocate. Curatarea acestora va avea loc in urmatoarele saptamani, reprezentantii ocolului silvic urmand sa ridice masa lemnoasa, care va fi valorificata de stat.
Reprezentantii PNLM spun ca, imediat dupa furtuna, in padure au aparut hotii de lemne, care aduna butuci in camionete, in timp ce alti localnici transporta lemnele in carucioare si chiar pe biciclete.
Furtuna a provcat si alte distrugeri in padure, inclusiv la sediul Administratiei PNLM, o parte din acoperisul cladirii fiind avariat. Au mai fost rupti de vant stalpi de electricitate si panouri cu informatii pentru turisti.
Parcul Natural Lunca Muresului se intinde pe 17.000 de hectare, de-a lungul raului, pana la frontiera cu Ungaria. Fondul forestier reprezinta jumatate din aceasta suprafata. Parcul a fost declarat arie protejata in incercarea de a se conserva diversitatea habitatelor, a peisajelor si a unor specii de vietuitoare.
Furtuna de vineri seara a afectat municipiul Arad si mai multe zone din judet, provocand distrugeri importante. Un prim bilant arata ca numeroase cladiri din Arad si localitati invecinate au fost avariate, mai multe masini au fost distruse de copaci rupti, unele drumuri au fost blocate cateva ore de copaci, iar mii de gospodarii au ramas fara electricitate.
Pe autostrada A1 au fost rasturnate de rafale doua TIR-uri si un microbuz, iar vehicule au mai fost rasturnate si pe drumuri nationale si judetene, fara a exista raniti in acest cazuri.
Un numar de 11 muncitori ai unei fabrici de la marginea Aradului au fost raniti de o usa mare din sticla care a fost rupta de vijelie si a lovit grupul de persoane, acestea primind ingrijiri la spital. News.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007286 (s)