News Flash:

ANVSA: Mii de animale si pasari din gospodarii, moarte in urma inundatiilor de saptamana trecuta

4 August 2014
724 Vizualizari | 0 Comentarii
Mii de animale si pasari din gospodarii aflate in judetele Olt, Arges si Valcea au murit la inundatiile produse saptamana trecuta, cand viitura a luat si zeci de stupi, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor au evaluat situatia pierderilor de animale pe raza satelor si comunelor afectate de inundatii.
Conform datelor centralizate de ANSVSA, situatia pierderilor de animale, pasari si albine din gospodariile localnicilor se prezinta astfel:
Judetul Olt, localitati afectate: Fagetelu, Poboru, Icoana, Potcoava, Spineni, Colonesti, Scornicesti, Colonesti, Icoana, Barasti
 Poboru: aproximativ 30 de stupi afectati (luati de viitura)
- Tatulesti: aproximativ 50 de stupi afectati (luati de viitura)
- Fagetelu: 300 de oi si 180 de capre
- Colonesti: 160 de porci, 40 familii de albine, 500 de pasari
- Icoana: 180 de pasari
- Barasti: o bovina
Judetul Arges, localitatile cele mai afectate Merisani, Bascov, Vedea, Babana
- Merisani: un porc, 200 de pasari
- Bascov: o capra, cinci caini, 30 de stupi, 984 de pasari
- Vedea: un cal, o capra, 50 de pasari, un porc
- Babana: o bovina, patru capre, 20 de porci, 500 de pasari
- Stolnici: 1.264 de pasari, un porc, 178 de iepuri
- Harsesti: 30 de purcei, 15 porci, 700 de pasari
Judetul Valcea, localitatile cele mai afectate: Vaideeni, Lapusata, Alunu, Lacusteni, Costesti, Babeni, Sirineasa, Vladesti, Perisani
- Vaideeni: doua oi, o capra, 43 de porci, 452 de pasari
- Lapusata: 40 de pasari
- Alunu: 67 familii de albine
- Lacusteni: 50 de pasari
- Costesti: 50 de pasari
- Babeni: 30 de pasari
- Sirineasa: 20 de pasari
- Vladesti: 48 de pasari
- Perisani: doua bovine
ANSVSA mai precizeaza ca in urma situatiei de urgenta generate de inundatiile din judetele Olt, Arges si Valcea, a intreprins, conform procedurilor, mai multe masuri pentru prevenirea si combaterea bolilor la animale, a celor transmise la om si pentru controlul sanitar veterinar al produselor alimentare.
Astfel, s-au facut demersuri ca toate cadavrele de animale sa fie trimise catre unitatile de neutralizare autorizate. De asemenea, s-au luat masuri pentru asigurarea de adaposturi, hrana si apa pentru animale.
Potrivit sursei citate, medicii veterinari zonali si cei concesionari se afla in zonele afectate, unde verifica, supravegheaza, aplica masurile necesare si raporteaza permanent situatia din teritoriu, pentru rezolvarea problemelor aparute din cauza acestor inundatii.
Primariile localitatilor afectate au fost informate cu privire la faptul ca au obligatia, conform prevederilor legale, sa efectueze ecarisarea teritoriului, fiecare primarie avand contract cu firma de ecarisare. Totodata, au fost verificate stocurile de dezinfectante si echipamentele de dezinfectie care, in caz de necesitate, urmeaza a fi puse la dispozitia consiliilor locale din zona, mai precizeaza ANSVSA. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0731 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012690 (s)