News Flash:

Anul viitor va fi reabilitata fatada Facultatii de Muzica si Teatru din Timisoara

29 Decembrie 2016
1092 Vizualizari | 0 Comentarii
facultate muzica
Fatada Primariei Vechi din Timisoara, cladire in care isi desfasoara activitatea Facultatea de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest Timisoara, va intra anul viitor in reabilitare, municipalitatea urmand sa o valorifice arhitectonic, intrucat este amplasata in Piata Libertatii, recent renovata din fonduri europene. 
"Cladirea va avea o cu totul alta infatisare. (...). Eu as vrea ca in Primaria Veche sa dam, in continuare, spatiu pentru Facultatea de Muzica si Teatru. (...). Trebuie sa avem grija in mod special de aceste facultati mai deosebite, formatoare de artisti, pentru ca zona aceasta a fost neglijata de-a lungul timpului. (...). Vreau ca Facultatea de Muzica si Teatru sa aiba toate conditiile pentru o functionare la nivel ridicat", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, primarul Nicolae Robu. 
El a afirmat ca a transmis deja sarcina administratorului public sa aiba in vedere generarea proiectului de interventie de urgenta la cladirea Facultatii de Muzica si Teatru, care, impreuna cu arhitectul-sef, trebuie sa se ocupe de pregatirea proiectului de interventie, pentru ca exista riscul de cadere a mortarului de pe peretii exteriori. 
Edilul a precizat ca s-au realizat deja lucrari de reparatii/inlocuire a acoperisului, astfel incat ploaia sa nu mai distruga incaperile, peste tot exista incalzire, au fost zugravite holurile si salile de curs si apreciaza ca spatiile propriu-zise sunt intr-o stare foarte buna. 
Primarul a declarat de mai multe ori ca Piata Libertatii va trebui sa devina un loc ''mai plin de viata'', cu o prezenta mult mai mare a studentilor in zona si care sa fie destinata artelor. 
"Primaria Veche va trebui sa aiba o alta destinatie, mult mai legata de viata cetatii, a ceea ce se va intampla in Piata Libertatii, care sa devina scena in aer liber, unde studentii de la Facultatea de Muzica sa sustina zilnic concerte instrumentale, de la muzica clasica pana la cea moderna, iar tinerii artisti plastici isi vor putea expune creatiile in spatiile deschise, unde accesul publicului este mult mai larg si gratuit", spunea Nicolae Robu la inaugurarea centrului istoric, dupa lucrarile de reabilitare. 
Potrivit Monografiei semnate de N. Iliesiu, in urma cuceririi Timisoarei de catre habsburgi, colonistii germani, care au obtinut dreptul exclusiv de a locui in Cetate, le-au cerut autoritatilor o primarie a lor. Astfel, intre anii 1731-1734 este construit edificiul primariei (actuala Primarie Veche) pe locul unde inainte de 1716 ar fi fost o baie turceasca in perioada pasalacului. In partea dreapta a intrarii in primarie se afla o inscriptie in limba araba pe o tabla de marmura ce contine anul ridicarii baii turcesti "din timpul de groaza sub Ibrahim Ehan, Hedsa 1553". Pe frontispiciu se afla stema si sigiliul orasului. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004903 (s)