News Flash:

ANM: Racire accentuata a vremii si ploi pe arii extinse, in urmatoarele doua saptamani

17 August 2015
1085 Vizualizari | 0 Comentarii
ploi1
Vremea se va raci semnificativ in urmatoarele zile iar cantitatile de precipitatii vor fi considerabile la nivelul intregii tari, media regionala a temperaturilor maxime osciland intre 20 si 23 de grade Celsius, iar a minimelor intre 11 si 15 grade Celsius, releva prognoza meteo publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/, valabila in intervalul 17-31 august.

In Banat, pana vineri, 21 august, vremea se va raci semnificativ, astfel ca media temperaturilor maxime va ajunge sa se situeze in jurul valorii de 23 de grade. In ultimele zile ale primei saptamani si in primele zile ale celei de-a doua, regimul termic va fi din nou in crestere spre valori normale pentru ultima decada a lunii august. Din data de 25 august si pana la sfarsitul lunii nu se vor mai inregistra variatii semnificative ale valorilor termice diurne. Noptile vor deveni tot mai racoroase, iar la mijlocul perioadei de prognoza media regionala a temperaturilor minime se va situa in jurul valorii de 13 grade. Aversele vor fi mai frecvente pana in jurul datei de 25 august, iar in intervalul 17 — 20 august vor fi, in general, moderate cantitativ.
In Crisana, in urmatoarele cinci zile, vremea va deveni racoroasa pentru aceasta data, deoarece media regionala a temperaturilor maxime se va apropia de 22 de grade. O crestere a valorilor termice se va resimti in intervalul 22 — 25 august, cand vor fi medii in jurul a 28 de grade, apoi acestea nu se vor mai modifica semnificativ. Pana la sfarsitul primei saptamani se va resimti si o scadere accentuata a minimelor termice, de la o medie de 19 grade in prima noapte, pana la o medie de doar 12-13 grade, in 23 august. In cea de-a doua saptamana, temperaturile minime vor mai castiga pana la doua grade Celsius. Vor fi averse, local importante cantitativ, in intervalul 17-25 august. In rest, cu totul izolat, pot sa apara ploi de scurta durata.

In Transilvania, in intervalul 17-20 august, vremea se va raci accentuat, iar valorile termice diurne vor cobori sub cele specifice perioadei, pana la o medie regionala de 20-21 de grade. In urmatoarele 5 zile regimul termic va fi din nou in crestere, spre medii de 26-27 de grade, apoi va ramane relativ constant. Scaderea temperaturii aerului se va resimti si pe parcursul noptilor, iar cele mai reci nopti vor fi intre 22 si 24 august, cand media regionala a minimelor va fi de 10 grade. Vor fi averse pe arii extinse si local importante cantitativ in intervalul 17-22 august, dar si in jurul datei de 25 august. In restul intervalului acestea vor fi posibile pe arii restranse si vor fi in general slabe cantitativ.
Potrivit ANM, in Maramures, mediile temperaturilor maxime vor scadea de la 30 de grade Celsius, in prima parte a intervalului, pana la 22 de grade, in jurul datei de 20 august, apoi vor fi din nou in crestere pana la 28 de grade la inceputul saptamanii viitoare. Dupa aceasta data nu se vor mai inregistra modificari semnificative in evolutia temperaturilor diurne. Temperaturile minime vor fi in scadere pana in dimineata zilei de 23 august, cand media lor va fi de 11 grade, apoi va creste foarte putin. Manifestarile de instabilitate atmosferica vor fi mai frecvente in intervalul 17 — 22 august si in jurul datei de 25 august.
In Moldova, la inceputul intervalului, valorile termice diurne vor scadea semnificativ, iar intre 18 si 20 august vremea va deveni rece pentru aceasta data, cu o medie regionala a maximelor de doar 20 de grade. Dupa acest interval se va incalzi, astfel ca in cea de-a doua saptamana temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 28 de grade. In ceea ce priveste temperaturile nocturne, media acestora va scadea pana la 12 grade la mijlocul primei saptamani, apoi va creste cu pana la 3 grade. In primele patru zile vor fi averse, local torentiale, apoi acestea vor slabi in intensitate si se vor restrange ca arie. In restul intervalului ploi de scurta durata vor fi posibile pe arii restranse.
In Dobrogea, pana miercuri, 19 august, valorile termice diurne vor scadea, astfel ca vremea va deveni racoroasa. Dupa aceasta data se va incalzi din nou, dar media temperaturilor maxime nu va mai depasi 27 de grade. Temperaturile minime vor avea aceeasi tendinta. Media lor va scadea de la 21 de grade in prima zi, la 15 grade spre sfarsitul saptamanii, apoi va creste usor. In prima saptamana vor cadea averse, pe arii restranse importante cantitativ, aproape in fiecare zi. In cea de-a doua saptamana, conditiile de ploaie vor fi mai mari in jurul datei de 25 august.
In Muntenia, temperaturilor vor scadea treptat pana in data de 19 august cand vremea va fi mai rece decat in mod normal la aceasta data, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul valorii de 22 de grade. Dupa aceasta data se va incalzi, astfel ca la inceputul celei de-a doua saptamani se vor atinge valori termice diurne normale pentru aceasta perioada. Mediile temperaturilor minime se vor situa intre 20 de grade la inceputul intervalului si 13 grade la mijlocul acestuia. In prima saptamana vor fi averse aproape in fiecare zi si local se vor cumula cantitati mai importante de apa. Ploile vor fi mai frecvente in jurul datei de 25 august, iar in rest vor aparea mai rar si pe spatii mai mici.
In ceea ce priveste Oltenia, in intervalul 19-22 august, vremea va fi rece pentru aceasta data, cu o medie regionala a temperaturilor maxime ce se va situa in jurul a 22 de grade. In restul intervalului temperaturile diurne vor fi normale sau usor mai mari decat in mod obisnuit in aceasta perioada. Noptile vor fi tot mai racoroase, iar cele mai mici temperaturi se vor inregistra la mijlocul intervalului, cand media lor pe intreaga regiune se va situa in jurul valorii de 13 grade. In prima saptamana va ploua in fiecare zi si pe arii restranse vor fi posibile cantitati mai importante de apa. In cea de-a doua saptamana probabilitatea de ploaie va fi mai scazuta.
La munte, in prima saptamana, temperatura aerului va avea variatii semnificative. In primele zile va scadea pana la o medie a valorilor maxime de 14 grade, apoi va creste cu doua-trei grade. Cea de-a doua saptamana va avea valori relativ constante, cu o medie de 17-18 grade. In cursul noptilor, temperatura aerului va avea valori medii cuprinse intre 11 si 14 grade. Manifestari ale instabilitatii atmosferice vor fi aproape in fiecare zi, dar mai frecvente pana in data de 22 august.
Estimarile meteo sunt realizate de catre ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.
AGERPRES

in banat in transilvania in moldova
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005342 (s)