News Flash:

Aniversare la departamentul de Geografie al Universitatii de Vest din Timisoara

16 Mai 2014
756 Vizualizari | 0 Comentarii
 Universitatea de Vest Timisoara (UVT) primeste in acest sfarsit de saptamana cadre academice din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii care vor prezenta peste o suta de comunicari stiintifice din domeniul geografiei, in cadrul Conferintei Internationale intitulate 'The Academic Geography of Timisoara at the 55th Anniversary' (Geografia universitara timisoreana la a 55-a aniversare).

Evenimentul debuteaza vineri si este dedicat unei duble aniversari, respectiv, implinirea a 55 de ani de la fondarea primului program de studii universitare de Geografie la Timisoara in cadrul UVT si a 70 de ani de la infiintarea UVT, prin decret Regal.
La conferinta s-au inscris participanti din Austria, Franta, Marea Britanie, Germania, Spania, Serbia, Ungaria, SUA si Romania, cu comunicari stiintifice.
'Devine, astfel, un gest firesc acela al cultivarii memoriei institutionale, al evaluarii recoltei de acte intemeietoare, de gesturi ziditoare, uneori si de acte demolatoare, care au condus la statutul de astazi al Geografiei timisorene, una dintre cele mai performante la nivel national si reafirmata, incepand 1990, geografia universitara din capitala Banatului, care ofera in prezent 4 programe de studii de licenta, 3 programe de master si o scoala doctorala cu o solida componenta de cercetare', a declarat vineri, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Nicolae Popa, directorul Departamentului de Geografie al UVT.
Aceasta dezvoltare, spune profesorul Nicolae Popa, este rodul eforturilor de permanenta innoire a discursului stiintific si de adaptare a ofertei educationale a Geografiei la cerintele pietei educatiei si ale pietei muncii. 
O contributie notabila o au permanentele schimburi de experienta cu facultati si institute de profil din universitati de prestigiu, cum sunt cele din Angers, Paris Sorbonne, Tubingen, Gottingen, Leicester, Padova, Utrecht, Castellon, Valencia, Salzburg, Szeged, Novi Sad, Cracovia, Bratislava, Lisabona, Laval Quebec, Athena (Ohio, SUA), Freie Universität Berlin, Tokyo, Shanghai si altele.
'Aceste schimburi si colaborarea cu celelalte centre geografice din tara au permis implicarea colectivului de geografie de la UVT in viata social-economica a comunitatii, prin suportul stiintific acordat la elaborarea strategiilor de dezvoltare social-economica la nivel local, regional si transfrontalier. S-a conturat, astfel, o productie stiintifica proprie de calitate, reflectata in cele trei reviste ale Departamentului de Geografie si in numarul crescut de articole publicate in reviste internationale de prestigiu, cu indice ridicat de impact. Asa se explica consacrarea Geografiei universitare timisorene ca domeniu de cercetare si formare de excelenta, prin clasificarea sa, in 2011, in categoria A, cea mai prestigioasa, de cercetare avansata si educatie', a adaugat prof. Nicolae Popa.
Universitarul a subliniat faptul ca aceasta pozitie onoranta se datoreaza generatiilor de geografi, cadre didactice, cercetatori si studenti care au facut posibila continuitatea, au cladit o traditie si au dat forta de innoire Geografiei banatene, carora, astazi li se aduc recunostinta si multumire.
Cu acest prilej va fi lansat si volumul intitulat '55 de ani de Geografie la Universitatea de Vest din Timisoara', publicat la Editura UVT. AGERPRES

evenimentul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0770 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012718 (s)