News Flash:

Angela Similea a implinit 70 de ani

11 Iulie 2016
2462 Vizualizari | 0 Comentarii
angela similea
Marea artista Angela Similea s-a nascut la 9 iulie 1946 in comuna 1 Decembrie, judetul Ilfov. Atractia fata de muzica si-a manifestat-o inca din copilarie, cand obisnuia sa cante atunci cand mergea cu tramvaiul, asa cum marturisea artista intr-o emisiune TV. O mare influenta in alegerea carierei de cantareata a fost prezenta sa in sala, pentru prima data, la un concert al Mariei Tanase.
Angela Similea in recital la Festivalul Cerbul de aur, 2008.
Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul ei de muzica din liceu, Marin Teofil, care a indrumat-o catre compozitorul George Grigoriu. Acesta a hotarat ca Angela Similea sa ia lectii de canto la Scoala Populara de Arta cu reputata profesoara Florica Orascu, avandu-l corepetitor pe compozitorul Marius Teicu. 

Artista in 1970
Primul succes a venit odata cu obtinerea premiului al II-lea la Festivalul International ''Cerbul de aur'' din 1970, cand a castigat Cerbul de Argint. In 1972, la Festivalul ''Orfeul de aur'' din Bulgaria, a obtinut locul al II-lea cu melodia ''Tu esti primavara mea'' de Florin Bogardo. 
La Festivalul Cerbul de aur 1970 Angela Similea a castigat Cerbul de argint.
Au inceput aparitiile in spectacole, dar si in emisiuni radio si TV, unde a aparut alaturi de alte nume sonore din muzica romaneasca: Margareta Paslaru, Marina Voica, Mirabela Dauer, Dida Dragan, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac.
Referindu-se la emisiunile in care a aparut in perioada de inceput a carierei muzicale sau din perioada in care a cunoscut succesul maxim, cantareata spunea, in interviul televizat, ca a lucrat mereu, in radio si televiziune, cu adevarati profesionisti, care au ajutat-o in formarea ca artist. 
Alaturi de regretatul compozitor George Grigoriu, pe scena Festivalului de la Mamaia, 1993.
''Am lucrat atunci cu adevarati profesionisti: Alexandru Bocanet, Titus Munteanu, Aurora Andronache, Doina Anastasiu, Paul Urmuzescu, Sanda Cepraga, Marie-Jeanne Gherghinescu. Nu pot sa uit oamenii cu care am lucrat in Radio: Vasile Vasilache junior, Florin Bogardo, Paul Urmuzescu, Lucica Popescu-Moraru, Titus Andrei. Toti au lucrat cu noi cu foarte mare atentie, ne-au format, ne-au stimulat'', afirma Angela Similea.
A cantat si canta mereu despre dragoste, pentru ca dragostea a calauzit-o ca o lumina intotdeauna, marturisea artista, adaugand ca forta sentimentelor sale si-a gasit cea mai buna exprimare pe scena. ''Daca eu am cantat iubirea sub toate formele sale, energia de-a o exprima in fata publicului si-a gasit esenta in trairile mele de iubita, de sotie, de mama, de fiica, de sora. Si pentru ca am fost convingatoare, am fost totdeauna inconjurata cu dragoste'', spunea Angela Similea. 
Final de recital la Festivalul de la Mamaia, 1993.
A colaborat, de-a lungul carierei, cu compozitori de referinta: Marius Teicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Florin Bogardo, Marian Nistor. De altfel, o buna perioada a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusa de Marian Nistor.
De-a lungul carierei sale de succes a lansat peste 500 de melodii, care in interpretarea ei au devenit slagare — ''De n-ai sa vii'', ''Voi canta pentru mileniul trei'', ''Dor de viata'', ''Adu-mi clipa de lumina'', ''Piano, pianissimo'', ''Voi rade iar'', ''Casa mea'', ''La revedere'', ''Traiesc'', ''Daca n-ai fi existat'', ''Adio, dar raman mereu cu tine'', ''Nostalgie'', ''Buna ziua, dragoste'', ''S-a deschis o usa'', ''Nu-mi lua iubirea'', ''Cineva'', ''Cheama iubirea'', ''Vis de iarna'', ''Tangoul'', ''Iubeste-ma de-ti plac asa cum sunt'' si multe altele.
O colaborare speciala a avut cu Marcel Dragomir, compozitorul alaturi de care a lansat multe slagare — "Un albastru infinit", "Trenul galben fara cai" sau "Sa mori de dragoste ranita", care a primit, in 2000, titlul de "Melodia Secolului XX", premiu acordat de TVR.
Angela Similea a dovedit ca are si talent actoricesc, jucand in filme, musicaluri sau show-uri de televiziune. Cu regretatul Ion Popescu-Gopo a facut filmul ''Ramasagul'', in care a jucat rolul principal — Zana cea buna. A facut musicaluri in care a aparut alaturi de actori ca Matei Alexandru, Florin Piersic, Victor Moldovan, Ana Szeles, Adina Popescu (musicalul ''Corina'', dupa ''Jocul de-a vacanta'' de Mihail Sebastian) sau alaturi de actorul Stefan Iordache (musicalul ''Adio, femei''). 
In musicalul ''Adio, femei!'', alaturi de actorul Stefan Iordache, 1995.
Remarcabile au fost aparitiile sale in show-uri TV alaturi de Florin Piersic, dar si de compozitorii Mihai Constantinescu, Marius Teicu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Mircea Romcescu, Ioan Luchian Mihalea.
De asemenea, a colaborat ca invitat in show-uri TV peste hotare — la TV Hamburg, alaturi de Rudy Karel, la TV Tel Aviv, alaturi de Enrico Masias, dar in programe ale televiziunilor din tarile est-europene, potrivit site-ului similea.ro. 
La Festivalul Mamaia, 1995.
Intre distinctiile obtinute la festivaluri internationale amintim: ''Orfeul de Aur'' (Bulgaria) — medalie de argint; ''Opt slagare in studio'' (Moscova) — Premiul special de interpretare; Festivalul de muzica usoara Los Angeles 1984 — Premiul special; Festivalul de la Sopot (Polonia) — Premiul Miss Obiectiv; Festivalul de la Dealin (Cehoslovacia) — Premiul I de interpretare; Festivalul de show TV Montreaux (Elvetia): ''It's all in the game'' (duplex romano-olandez) — Premiul ''Trandafirul de Aur''.
A fost intrebata in repetate randuri de ce nu a ales o cariera in strainatate, pentru ca a avut numeroase oferte de contract. Raspunsul artistei a fost simplu: "Mi s-a parut extraordinar ca Dumnezeu m-a lasat sa cant aici, in limba aceasta in care imi pot exprima cel mai bine sentimentele".
Aparitiile Angelei Similea au fost si sunt intotdeauna spectaculoase. Frumoasa, inalta, eleganta, cu tinutele sale desavarsite, a atras mereu admiratia publicului, care a iubit-o si o iubeste nu doar pentru vocea sa, pentru talentul sau, ci si pentru rafinamentul si caldura pe care le transmite, pentru emotia si bucuria cu care canta. Suflet generos, artista s-a implicat in multe proiecte caritabile. De altfel, este primul artist care dupa 1990 a organizat si prezentat primul teledon din Romania — ''Telefon Leucemia'' (1994) — pentru a sprijini copiii bolnavi de aceasta boala. La acel concert Angela Similea a scos la licitatie o parte dintre celebrele ei rochii, iar banii obtinuti au fost donati in acest scop caritabil. 

Mai multe detalii pe Agerpres.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007724 (s)