News Flash:

Angajat TVR: "Pana vineri seara am fost tare mandru ca lucrez la televiziunea publica. Acum, mi-e rusine!"

3 Noiembrie 2015
1403 Vizualizari | 0 Comentarii
tvr
Dragos Patraru, realizatorul "Starea Natiei", de la TVR 1, spune ca ii este rusine ca TVR nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicand doar informatii pe crawl, jurnalistul precizand ca a aflat, cu stupefactie, ca nu exista o procedura de intrare in breaking news, informeaza Mediafax. 
Intr-un text intitulat "TVR, serviciul public care nu are program cu publicul", publicat luni pe blogul sau, Dragos Patraru spune ca, desi nu este angajatul televiziunii publice, ii este rusine de modul in care a reflectat Televiziunea Romana, in noaptea de vineri spre sambata, tragedia din clubul Colectiv din Bucuresti.
"Ce simt ca sunt eu dator sa evidentiez este lipsa de reactie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Romana. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informatii pe crawl. Jalnic! Televiziune publica fara imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, ca nu exista o procedura de intrare in breaking news. Va puteti inchipui asa ceva? Intr-o institutie supraaglomerata, cu atat de multi oameni, cu atat de multe resurse, o institutie blocata de multa vreme in proiect, sufocata de proceduri care mai de care mai complicate, nu exista o procedura de intrare in direct, de la un eveniment. Incerc sa inteleg si nu reusesc. Cum e posibil asa ceva? E ca si cum intr-un spital ai duce urgentele intai la cantina. E ca si cum pompierii s-ar trezi ca nu au furtun, dupa ce au ajuns la locul incendiului", scrie Dragos Patraru.
Potrivit acestuia, televiziunea publica are, peste tot in lume, atributii foarte clare si joaca un rol foarte important in cazuri de urgenta. "Ce s-ar fi intamplat daca vineri seara ar fi avut loc un cutremur mare? B1 TV, de pilda, postul privat de stiri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morala, fata de propriii telespectatori. E problema lor. TVR nu e in aceeasi situatie. Televiziunea publica are datoria scrisa, reglementata prin lege, de a informa populatia, toata populatia, in cazuri de urgenta. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proportii. Iar TVR avea obligatia de a-i informa pe cetateni. Alocand pentru asta toate resursele pentru care oamenii platesc, luna de luna, abonamentul TV", spune Dragos Patraru.
El precizeaza ca ii este ciuda ca trebuie sa spuna ca, vineri seara, treaba televiziunii publice a fost facuta de televiziunile private, precizand ca, dupa toate cele intamplate, televiziunea publica trebuie sa ia masurile necesare pentru ca institutia sa functioneze cat mai rapid asa cum trebuie, in interesul cetatenilor, nu in interesul partidelor aflate la putere, nu in interesul angajatilor institutiei.
"Si pana vineri seara am fost tare mandru ca lucrez la televiziunea publica. Acum, mi-e rusine (...) Rusine! Rusine cu care traiesc de trei zile multi oameni din TVR. Iar asta sper sa se vada cat mai rapid, pentru inceput prin cateva decizii concrete", spune Dragos Patraru, precizand ca televiziunea publica trebuie fie inchisa, fie relansata pe cu totul alte coordonate, iar oamenii din TVR trebuie sa inteleaga ca acolo nu este raiul pilelor, nu este locul caldut unde vremea trece, leafa merge.
"Avem de-a face cu o institutie care de ani de zile nu este practic condusa. Da, exista scuze, exista explicatii, le tot aud: trebuie schimbata legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailalta nu se poate... Dincolo de toate astea, televiziunea publica trebuie sa isi faca treaba de serviciu public. In primul rand, sa-i informeze pe oameni. Apoi sa-i educe, sa-i distreze, sa fie o platforma pentru ideile politice si asa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publica a Romaniei. Iar asta nu trebuie sa se mai intample niciodata", mai spune Dragos Patraru.
Pe de alta parte, Mihaela Carpea, jurnalista in SRTv, a scris pe contul sau de Facebook ca jurnalisti ai Televiziunii Romane au fost prezenti in noaptea de vineri spre sambata la locul tragediei, informatiile fiind difuzate pe site-ul <A href="http://stiri.tvr.ro">stiri.tvr.ro</A> si pe pagina de Facebook a Stirilor TVR, in conditiile in care nimeni cu responsabilitate din TVR nu a decis intreruperea emisiei obisnuite a televiziunii publice.
Mihaela Carpea a mai spus ca, desi jurnalistii TVR si-au facut treaba, vor ramane in constiinta publica drept "grasii aia de la TVR care si-au luat leafa vineri".
"Explicatii inutile: Am tinut sus site-ul <A href="http://stiri.tvr.ro/">http://stiri.tvr.ro/</A> din momentul in care au aparut primele informatii - de la colegul nostru Daniel Dude, care era blocat in al doilea infern - cel de langa club, de la colegi de-ai nostri care plecasera de acasa catre incendiu sau care incepusera sa adune informatii din masina, de pe strada, de unde erau, de la reporteri care intrasera deja in legatura cu raniti, martori, institutii. Frematam toti si nu trebuia sa ne convoace nimeni sa ne facem treaba. Trimiteau toti catre noi tot ce aflau nou, inclusiv fotografii si secvente video filmate cu telefonul mobil. Lucram cu totii, intr-un regim oribil de conexiune din cauza unor directive interne tehnice gretoase si inutile. Nimeni nu a asteptat sa fie convocat intr-o redactie ca sa isi faca treaba. Asteptam, da, un semn ca se va sparge si emisia. Intre timp, informatia curgea! Si pe site, si pe Facebook! Semnul ala insa nu a venit. Nu inteleg de ce. Nu as fi putut face nimic pentru asta, oricum. Nici eu, nici oamenii care erau pe teren. Mai mult, pe ecran rula un crawl pe care era scrisa gresit adresa site-ului de stiri. Singurii timpi relativ morti erau aia in care un coleg era preluat de alt coleg cu masina ca sa ajunga in redactie. De frica, nu pot sa ii taguiesc aici pe colegii mei care lucreaza la site si care si-au facut treaba. Sunt multe sanse sa se sesizeze o comisie anume si vor urma hartii, proceduri, interpretari. Vom ramane insa in constiinta publica ?grasii aia de la TVR care si-au luat leafa vineri?. Primul pe lista publicata de IML este numele unui coleg care lucra in grupul de montaj de langa noi. Marius Rusitoru (in varsta de 27 de ani, editor de imagine in TVR, n.r.)", a scris Mihaela Carpea.
Pe de alta parte, si un membru al Consiliului National al Audiovizualului, Valentin Jucan, a criticat pe Facebook faptul ca TVR nu a difuzat vineri noapte informatii in regim de breaking news despre tragedia din Colectiv.
"Vineri, de la ora 23.30, stirea dezastrului din clubul Colectiv baga televiziunile in regim "breaking news". TVR habar nu avea. Pe parcursul noptii, majoritatea televiziunilor si-au chemat reporterii si prezentatorii de acasa. TVR dormea. De dimineata, toate televiziunile prezentau pe larg ce se intampla, cu care si oameni la fata locului. TVR inca dormea. Totusi, au fost jurnalisti de la TVR care au mers la locul dezastrului din proprie initiativa, unii dintre acestia sunandu-si sefii. Degeaba, TVR nu si-a modificat programul. Sa va fie rusine! Voi inca nu intelegeti rolul special pe care il aveti fata de romani! Probabil va veti scuza public ca nu ati avut oameni platiti care sa vina, cel putin acesta este mesajul care razbate. Asta nu este scuza. Pot intelege ca TVR se afla intr-o situatie financiara grea. Pot intelege ca nu poate acoperi evenimente importante, cu frecventa medie. Dar nu pot intelege de ce TVR nu se poate mobiliza intr-o situatie de dezastru, ca aceasta! Sunteti obligati sa aveti o procedura de urgenta pentru astfel de momente care, uitati, indoliaza natiunea! Sunteti post public, platit din bani publici, cu obligatii speciale fata de romani! Treziti-va sau plecati toti acasa!", a scris Valentin Jucan pe contul sau de Facebook.
Pe de alta parte, incepand de sambata dimineata TVR s-a mobilizat si a dedicat spatii importante de emisie si editii speciale tragediei din clubul Colectiv. 
TVR 1, principala televiziune din portofoliul Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a difuzat pe crawl in noaptea de vineri spre sambata informatii despre tragedia din clubul Colectiv. De asemenea, informatii despre victimele tragediei au fost transmise incepand de vineri noaptea in regim de breaking news pe site-ul stiri.tvr.ro. Totodata, incepand de sambata, de la ora 14.00, TVR nu a mai difuzat publicitate, iar siglele televiziunilor din portofoliul SRTv au fost inlocuite cu unele alb-negru, au precizat, duminica, pentru MEDIAFAX, reprezentantii televiziunii publice.
TVR 1 si-a modificat programul obisnuit sambata, difuzand sase editii speciale, sub titulatura "Tragedia care a indoliat Romania", carora li s-au adaugat informatiile despre tragedia din clubul Colectiv din Telejurnalele postului. De asemenea, sambata, de la TVR 1 au fost scoase emisiunile "Gala umorului", reluarea show-ului de divertisment "O data-n viata", dar si programele "Starea Natiei", "Politica si delicateturi", "Garzi de poveste", "Exclusiv in Romania", "Teleenciclopedia", un concert al Fundatiei Margareta si teleshoppingul. Toate acestea au fost inlocuite cu 10 ore de editii speciale dedicate tragediei din Colectiv.
Totodata, duminica, TVR 1 a difuzat mai multe editii speciale dedicate tragediei din clubul Colectiv, care au inlocuit programe obisnuite ale televiziunii. Din grila de duminica a TVR 1 a iesit "Gala Operelor Nationale" si a intrat un concert inregistrat de la Festivalul Enescu. In plus, TVR 1 nu a transmis, duminica, in direct, extragerile Loto, asa cum era programat, si nici meciul CFR Cluj - Steaua, ca urmare a declararii doliului national.
Si celelalte televiziuni ale SRTv si-au modificat grilele, TVR 2 si TVR International difuzand editii speciale dedicate tragediei si inlocuind unele emisiuni din programul obisnuit, ca si TVR 3 si TVR Moldova. De asemenea, "Editia speciala" dedicata tragediei, de sambata, de la ora 21.00, de pe TVR 1, a fost difuzata in simulcast si pe TVR 2. In plus, pe langa programele speciale de duminica de pe TVR 1, TVR 2 a difuzat, seara, o editie speciala dedicata tragicului eveniment.
Pe de alta parte, luni, la TVR 1 nu vor fi difuzate "Starea Natiei", filmul "Charlot se intoarce tarziu acasa", serialul "Aventurile tanarului Hercule", talk show-ul "Tot ce conteaza" si programele de teleshopping. In locul acestora, in grila TVR 1 vor intra un recital al lui Alexandru Tomescu, un documentar despre Arsenie Boca si o editie speciala de doua ore a emisiunii "Vorbeste liber".
Totodata, Televiziunea Romana a precizat ca, pe perioada de doliu national, programul sau mai poate suferi modificari, in functie de informatiile de ultima ora aparute, care vor fi difuzate in regim de breaking news.
In urma incendiului declansat vineri seara in clubul Colectiv, au murit 30 de persoane, iar peste 180 au fost ranite. Un numar de 137 de raniti mai erau internati, duminica seara, in spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sanatatii.
Mediafax.ro 

tvr dragos patraru
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004828 (s)