News Flash:

Alimente sanatoase pe care nu trebuie sa le scoatem din meniul nostru

24 Februarie 2014
1315 Vizualizari | 0 Comentarii
Preferintele noastre în materie de mancare sunt influentate de varsta, sex, familie, prieteni, cultura sau locul în care traim. Chiar daca unele experiente culinare din copilarie au fost traumatizante (carui copil îi place sa manance ficat, ceapa sau varza?), nu trebuie sa renuntam la aceste alimente pentru totdeauna. Putem chiar sa fim surprinsi de combinatii noi, absolut delicioase.
Ne-am obisnuit sa evitam un anumit tip de mancare din motive diferite, doar ca, uneori, aceste motive sunt total gresite. Evitam sa mancam ciocolata, unt (doar exista o multime de studii care ne-au aratat cat sunt de periculoase pentru sanatate), dar si specialitati care contin, spre exemplu, insecte, întrucat în cultura noastra acestea nu sunt acceptate ca alimente, pe cand asiaticii le considera adevarate delicatese. Asadar, este timpul sa lasam prejudecatile deoparte, sa avem o mentalitate deschisa si sa le oferim urmatoarelor 30 de alimente o noua sansa în meniul nostru, scrie intr-un articol mai amplu publicat de askmen.com.
Intra în galeria alaturata si afla care sunt cele 30 de alimente la care nu ar trebui sa renunti. 
Carnea rosie - De ce o evitam: de peste 30 de ani, carnea rosie a fost considerata responsabila pentru orice, de la afectiuni ale inimii la cancer. Cercetatorii au pus aceste probleme pe seama grasimilor si a continutului ridicat de colesterol din carnea rosie, motiv pentru care oamenii au eliminat acest aliment din meniul lor. De ce ar trebui sa o mancam: indiferent de cat de bun esti ca analist, sunt foarte multi factori care trebuie luati în considerare atunci cand studiezi consecintele consumului anumitor alimente. Cercetarile recente au demonstrat ca nu se poate stabili o legatura clara între carnea rosie si problemele de sanatate. Mai mult, un amplu studiu din care au facut parte 60 000 de japoneze a aratat exact contrariul: cu cat consumi mai multe grasimi saturate, cu atat scade riscul de a face atac cerebral. Cei care nu mananca deloc carne rosie rateaza o masa copioasa, bogata în vitamina D, fier si zinc. Carnea de vita este foarte recomandata, deoarece contine acid linoleic conjugat, care contribuie la scaderea greutatii, dar si acizii grasi omega-3 si omega-6. Asa ca data viitoare cand doriti sa gatiti sau sa mergeti la restaurant, alegeti o friptura de vita.

Untul - De ce îl evitam: se obtine din grasimi pure, iar doua treimi dintre acestea sunt saturate, motiv pentru care, de-a lungul timpului, autoritatile în domeniu au condamnat untul. Mai mult, unii specialisti au pus blocajul arterelor si afectiunile cardiace pe seama untului, asa ca nu e de mirare ca oamenii evita acest aliment. De ce ar trebui sa îl consumam: între unt si margarina a existat întotdeauna o dezbatere, iar untul a iesit aproape de fiecare data învingator. Acesta are vitaminele A, E si K2. Mai putin cunoscuta, vitamina K2 se gaseste în special în preparatele fermentate si are un rol important pentru sanatatea oaselor noastre. In plus, untul contine acid linoleic conjugat, care ajuta la cresterea masei musculare si accelereaza metabolizarea grasimilor. Asadar, pentru un plus de vitamine, acid linoleic conjugat si acizi grasi omega-3, alegeti întotdeauna untul traditional în detrimentul celui pe care îl gasim în comert, intens procesat.
Galbenusul de ou - De ce îl evitam: ouale au dobandit o reputatie proasta în momentul în care cercetatorii au stabilit o legatura între colesterol si afectiunile cardiace. Este adevarat ca galbenusul are mai mult colesterol decat orice alt aliment (aproximativ 212 miligrame în fiecare galbenus), dar oare este el atat de nociv? De ce ar trebui sa îl mancam: unii sustin ca ouale sunt sanatoase, altii ca sunt mai rele decat fumatul. Ipoteza potrivit careia colesterolul provoaca probleme la inima a fost regandita în ultima vreme. Un studiu recent a aratat ca 75% dintre pacientii spitalizati din cauza atacului de cord prezentau un nivel normal al colesterolului. In plus, avem nevoie de colesterol în organism, acesta fiind responsabil pentru producerea hormonilor si a bilei acide, necesare digestiei. Dar un nivel ridicat al colesterolului duce la îngrosarea arterelor de sange si la aparitia unor probleme cardiovasculare. Pentru a-l mentine sub control este important sa consumati multe legume, peste si ouale întregi, nu doar galbenusul.
Ketchup-ul - De ce îl evitam: condimentul preferat al Americii nu este neaparat sanatos. In componenta lui intra, pe langa rosii, fructoza din sirop de porumb (high-fructose corn syrup – HFCS), un îndulcitor care poate cauza obezitatea. Nu doar ca ar trebui sa evitam alimentele care contin HFCS, dar si acele preparate la care folosim, de obicei, ketchup-ul. Si atunci care sunt beneficiile ketchup-ului? De ce ar trebui sa îl consumam: ketchup-ul merita pastrat în meniul nostru, dar este important sa alegem acele produse care nu au fructoza din sirop de porumb. Ceea ce face acest aliment sanatos este licopenul, un antioxidant pe care îl gasim în rosii, de 100 de ori mai puternic decat vitamina E. Cercetarile au aratat ca exista o legatura clara între aceasta substanta si sanatatea noastra. Licopenul este util în tratarea afectiunilor cardiovasculare, a diabetului, a osteoporozei si a infertilitatii. Potrivit unui studiu realizat în 2004 de Harvard School of Public Health, în cazul femeilor care au un nivel ridicat de licopen în sange, riscul de a avea probleme cu inima este redus cu 50%. Aceste studii au adus vesti bune în randul producatorilor de ketchup care si-au promovat produsele ca fiind sanatoase. Insa mare atentie la compozitia ketchup-ului pe care îl cumparati, avantajele licopenului nu anuleaza efectele negative ale HFCS-ului.
Cafeaua - De ce o evitam: cafeina este drogul legal dupa care tanjeste toata lumea, dar dependenta de aceasta are ca efecte: anxietatea, agitatia, irascibilitatea, insomnia, migrenele si palpitatiile la inima. Unii oameni sustin ca nu pot trai fara cafea, iar acest lucru nu e tocmai normal. De ce ar trebui sa o consumam: efectele cafeinei pot fi benefice daca nu facem abuz (cel mult doua cani de cafea pe zi sunt mai mult decat suficiente), întrucat stimuleaza producerea de dopamina si norepinefrina. Cele doua substante contribuie la îmbunatatirea starii de spirit, a memoriei si a functiilor cognitive. In plus, cafeaua accelereaza arderea grasimilor, actionand asupra sistemului nervos si asupra metabolismului. Pentru milioane de oameni, aceasta are o semnificatie culturala si sociala, fiind stimulentul care ne ajuta sa ne trezim dimineata si sa ne pregatim pentru o noua zi.

untul ketchup-ul cafeaua -
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 33 queries | Mysql time :0.004811 (s)