News Flash:

ALERTA in Timis! Focar de infectie cu boala limbii albastre

26 Septembrie 2014
1405 Vizualizari | 0 Comentarii
La granita judetului Timis, in Caras-Severin, s-a semnalat prezenta unei boli care afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice – bovinele, ovinele si caprinele. Este vorba despre febra catarala maligna a ovinelor – Bluetongue – boala limbii albastre.
Joi, la Institutia Prefectului, a avut loc sedinta Centrului Local de Combatere a Bolilor Timis, condusa de prefectul Eugen Dogariu, convocata pentru a se lua masurile necesare privind prevenirea, controlul si eradicarea in judetul Timis a febrei catarale maligne a ovinelor (Bluetongue), boala care afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice.
La ora actuala au fost confirmate focare de boala in judetul Caras-Severin, la granita cu judetul Timis. Ca urmare a acestui fapt, au fost instituite zone de protectie si de supraveghere in jurul focarelor de boala, zone circulare, ce se intind pe o distanta de 100 si 150 km, si in care sunt stabilite o serie de restrictii sanitar-veterinare, in ceea ce priveste circulatia bovinelor, ovinelor si caprinelor.
Targurile de animale din judetul Timis raman inchise pana la data de 5 octombrie, restrictia putandu-se prelungi in functie de evolutia bolii. Proprietarii de stane nu au voie sa permita parasirea amplasamentului actual de catre turmele de rumegatoare, pana la data de 5 octombrie, dupa aceasta data avand voie sa paraseasca amplasamentul numai cu avizul scris al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis, aviz ce se obtine prin intermediul medicilor veterinari din cadrul circumscriptiilor sanitare veterinare teritoriale, scrie tion.ro.
Circulatia rumegatoarelor pe teritoriul judetului Timis se poate efectua numai daca acestea sunt insotite de formulare de miscare emise de catre medicii veterinari. Pentru bovine este necesar si pasaportul individual al acestora. In cazul transporturilor spre abatoare sunt necesare, in plus, certificate sanitare-veterinare si document de lant alimentar, completat de medicul veterinar, prin care sa se certifice faptul ca a fost respectata perioada de asteptare inainte de taiere, in urma eventualelor tratamente aplicate animalelor.
Boala limbii albastre afecteaza in principal oile, vacile si caprele. Imediat ce contacteaza virusul, acestea nu se mai pot misca si nici nu pot manca. Slabesc mult si, pentru a nu se raspandi virusul, trebuie imediat sacrificate. Maladia limbii albastre nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea oamenilor.

institutia prefectului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008013 (s)