News Flash:

ALEGERI PREZIDENTIALE IN STRAINATATE, turul II: Mii de romani la cozi in fata sectiilor de votare din Paris, München, Viena

16 Noiembrie 2014
663 Vizualizari | 0 Comentarii
Mii de romani stau la coada, duminica dimineata, in fata sectiilor de votare din mai multe orase europene, precum Paris, Torino, Viena, München, oamenii venind cu cateva ore inainte de deschiderea sectiilor, pentru a fi siguri ca vor vota.
UPDATE Ambasadorul Ioan Jinga sta la coada la ICR Londra sa voteze
Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga, asteapta alaturi de numerosi romani sa voteze la ICR Londra, unde coada la sectia de votare era de peste 1.000 de oameni inca de la ora locala 8.00.
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, asteapta la coada sa voteze la sectia de votare de la sediul ICR.
La 8:00, la o ora de la deschiderea scrutinului, se formase deja o coada de peste 1.000 de oameni.
Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge "relativ repede", timpul de asteptare fiind de aproximativ o ora.
Cozi s-au format de la primele ore ale diminetii si la celelalte doua sectii din capitala britanica, de la Ambasada si Consulat.
Primii romani au venit inca din timpul noptii si au asteptat deschiderea urnelor.
In Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, traiesc circa 144.000 de romani, au fost infiintate 11 sectii de vot.
In primul tur al alegerilor prezidentiale, in 2 noiembrie, mii de persoane nu au putut vota la sectiile din Londra si au protestat ore bune dupa inchiderea urnelor.
Problemele cu votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, vineri, ca romanii din diaspora sa vina la vot duminica devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
UPDATE Peste 3.000 de oameni, la cozi la Consulatul din Torino. Oamenii se plang ca sunt tinuti ”ca la Zoo”
Peste 3.000 de romani asteapta sa voteze, la ora transmiterii acestei stiri, in fata Consulatului Romaniei de la Torino, unii dintre acestia reclamand ca, dupa ce se intra in grupuri de cateva zeci de persoane, se inchid portile cu lanturi, iar ei sunt tinuti ”ca la gradina zoologica”.
Adrian Chifu, consilier local in Verbania, a declarat la Realitatea TV ca in prezent peste 3.000 de romani stau la cozi in fata Consulatului de la Torino, asteptand sa voteze.
”Se intra in grupuri de cate 50 de persoane, apoi se inchide poarta. Suntem tinuti ca la gradina zoologica, cu lanturile puse la porti. Cerem Ministerului Afacerilor Externe sa ia masuri”, a afirmat Chifu.
Primii romani s-au asezat la coada in fata Consulatului de la Torino inca de la ora 6.00.
In Italia traiesc cei mai multi romani din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numarul lor a scazut in ultimii ani. In consecinta, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidentiale de anul acesta sa reduca, fata de 2009, numarul sectiilor de votare, de la 55 la 51.
Publicatia La Stampa a scris, in 3 noiembrie, ca scrutinul prezidential din Romania a generat tensiuni la Consulatul roman din Torino, unde au existat doar trei sectii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore in sir la coada.
UPDATE Sute de oameni asteapta la Chisinau sa voteze; cozile s-au format inca de la ora 5.00
Cateva sute de persoane asteapta la rand, duminica dimineata, la cele patru sectii de votare din Chisinau, cozile formandu-se inca din jurul orei 5.00, cu doua ore inainte de inceperea votului pentru alegerea presedintelui Romaniei.
Sute de romani s-au prezentat la cele patru sectii de votare din Chisinau (doua la Consulat si cate una la Ambasada si la ICR) inca de la ora 5.00 dimineata, cu doua ore inainte de deschiderea urnelor, la ora locala 7.00 (aceeasi cu ora Romaniei).
Romanii din Republica Moldova au la dispozitie 21 de sectii de votare pentru a-si alege presedintele.
In primul tur al alegerilor prezidentiale, zeci de romani din Republica Moldova nu au putut sa voteze pana la inchiderea urnelor la sectiile din capitala si la cea din Ialoveni, in apropiere de Chisinau.
La primul tur al alegerilor prezidentiale, in Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.
UPDATE Mii de romani la cozi in fata sectiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena
La Paris, unde sunt amenajate doua sectii de votare, la deschiderea sectiilor sute de oameni erau deja la coada.
Alexandru Urdas, coordonator al Ligii Studentilor din Franta, aflat la Paris, a spus ca in fata sectiilor de votare s-au format doua cozi, la una dintre acestea aflandu-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealalta peste 1.000 de persoane. Mai multe detalii pe Mediafax.ro

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0881 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017851 (s)