News Flash:

Alegeri prezidentiale in Franta

23 Aprilie 2017
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
alegeri franta
Francezii au inceput duminica sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, un scrutin cu un rezultat extrem de imprevizibil, pentru care au fost mobilizate forte de securitate sporite dupa noul atentat de la Paris, relateaza AFP.
Dintre cei 11 candidati, patru sunt cotati cu sanse sa ajunga in turul al doilea de la 7 mai: Marine Le Pen (Frontul National, extrema dreapta), François Fillon (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron (En marche!, centru) si Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise, stanga radicala).
Aproape 47 de milioane de alegatori sunt chemati sa voteze la cele doua tururi de scrutin, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande.
Seful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, in cadrul unui scrutin uninominal majoritar in doua tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reinnoit o singura data.
El trebuie sa obtina majoritatea absoluta a voturilor exprimate intr-un tur sau doua, indiferent de rata de participare. 
Prezidentiale in Franta: Aproape 47 de milioane de francezi, chemati la vot, in primul tur al unui scrutin cu rezultat incert
Aproape 47 de milioane de alegatori sunt chemati sa voteze in primul tur, la 23 aprilie, si in al doilea tur, la 7 mai, la scrutinul prezidential din Franta, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande, transmite AFP.
Seful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, in cadrul unui scrutin uninominal majoritar in doua tururi, pentru un mandat de cinci ani care poate fi reinnoit o singura data. El trebuie sa obtina majoritatea absoluta a voturilor exprimate intr-un tur sau doua, indiferent de rata de participare.
Votul in alb sau votul de protest, care reprezinta dreptul cetatenilor de a-si manifesta nemultumirea sau nehotararea in cadrul procesului electoral, nu este recunoscut in Franta. Din 2014, aceste buletine sunt numarate separat de voturile nule si anexate ca atare procesului verbal al fiecarei sectii de votare, dar nu sunt luate in calcul la numararea voturilor exprimate.
Alegatorii vor avea de ales intre 11 candidati, cu unul mai mult decat la scrutinul precedent, din 2012, dar cu cinci mai putini decat in 2002, an-record in materie de candidaturi.
Cei patru favoriti ai scrutinului — Marine Le Pen, 48 de ani (Frontul National, extrema dreapta), François Fillon, 63 de ani (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron, 39 de ani (En marche!, centru), Jean-Luc Mélenchon, 65 de ani (La France insoumise, stanga radicala) — s-au distantat in sondaje de socialistul Benoit Hamon, 49 de ani. Ceilalti sase candidati sunt suveranistii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, si François Asselineau, 59 de ani, trotkistii Nathalie Arthaud, 47 de ani, si Philippe Poutou, 50 de ani, si deputatul si fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ani.
Pe listele electorale sunt inscrisi 46,97 milioane de alegatori, dintre care 1,3 milioane sunt stabiliti in afara granitelor Frantei. Cele 66.546 de sectii de vot din Franta se vor deschide la ora locala 08:00 (06H00 GMT) si se vor inchide la ora locala 19:00 (17:00 GMT), o ora mai tarziu fata de precedentele alegeri prezidentiale. In unele orase mari, sectiile de votare vor ramane deschise pana la ora locala 20:00 (18:00 GMT). Votul se va desfasura sambata in Antilele Franceze, in Guyana (America de Sud), in Saint-Pierre si Miquelon (arhipelagul francez din America de Nord) si in Polinezia franceza (Pacificul de Sud).
Pentru asigurarea masurilor de securitate au fost mobilizati peste 50.000 de politisti si jandarmi, sprijiniti de 7.000 de militari din cadrul operatiunii Sentinelle (desfasurati in permanenta pe teritoriul national dupa atacurile jihadiste din ianuarie 2015 din Paris). Este pentru prima data in istoria celei de-a V-a Republici cand un scrutin prezidential se desfasoara intr-un regim de stare de urgenta, instaurat dupa atentatele din 13 noiembrie 2015.
Legea franceza interzice publicarea rezultatelor — cu exceptia datelor privind rata de participare — inainte de inchiderea urnelor, duminica, la ora locala 20:00 (18:00 GMT), pentru a evita influentarea alegatorilor. Inchiderea mai tarzie a sectiilor de vot in anumite orase complica sarcina institutelor de sondare a opiniei publice, care vor avea la dispozitie o ora in minus pentru a-si pregati estimarile odata ce incepe deschiderea urnelor si numararea voturilor.
Daca scorurile inregistrate de candidati sunt stranse, imaginea mult-asteptata a celor doi finalisti calificati in turul doi, care apare in mod traditional pe ecranele televizoarelor la ora locala 20:00 (18:00 GMT), nu mai este garantata. Estimarile vor fi actualizate cu regularitate pe parcursul serii electorale pe masura ce se centralizeaza rezultatele.
Al doilea tur ii va opune la 7 mai pe cei doi candidati sositi in frunte in primul tur de scrutin. Niciun candidat nu a fost ales in primul tur in timpul celei de-a V-a Republici. Investirea celui de-al optulea presedinte al celei de-a V-a Republici va avea loc la 14 mai, data la care expira mandatul socialistului François Hollande.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005308 (s)