News Flash:

ALEGERI PARLAMENTARE in Republica Moldova: Peste 43.000 de oameni au votat in decurs de o ora de la deschiderea urnelor

30 Noiembrie 2014
534 Vizualizari | 0 Comentarii
Sectiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminica dimineata, peste trei milioane de cetateni fiind asteptati la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.
UPDATE 09:15 - Peste 43.000 de cetateni moldoveni au votat in decurs de o ora de la deschiderea urnelor
Comisia Electorala Centrala a anuntat duminica dimineata ca peste 43.000 de cetateni moldoveni si-au exercitat dreptul la vot pana la ora 08.00, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.
Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegatorilor. Doua sute de computere nu au putut fi conectate din prima incercare la sistem, insa procesul electoral nu a fost periclitat.
"La sistem au fost conectate 93 la suta dintre birourile electorale. Doua sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reusit. Este vorba de cateva localitati din raioanele Cimislia si Floresti. Au fost unele defectiuni ale computerelor sau pana de curent", a declarat Iurie Ciocan. "Procesul electoral nu este periclitat", a subliniat presedintele Comisiei Electorale Centrale.
El a mai anuntat ca toate sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdata nu a fost depusa nici o contestatie cu privire la eventuale nereguli. "O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise in conformitate cu ora locala", a pecizat Ciocan.
Registrul electronic este implementat pentru prima data in Republica Moldova, astfel ca alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.
Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.
Cei 3,2 milioane de alegatori pot vota in una dintre cele 2.073 de sectii de votare, dintre care 95 se afla in strainatate. Cetatenii pot vota in baza buletinului de identitate, indiferent daca este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum si a legitimatiei de serviciu pentru militarii in termen. Alegatorii din strainatate isi vor putea exprima dreptul la vot cu pasaportul sau livretul de marinar, dar nu inainte de a semna o declaratie pe proprie raspundere.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova, in urma carora vor fi desemnati 101 deputati pentru un mandat de patru ani, se desfasoara in baza scrutinului proportional, pe liste. Numarul participantilor era, miercuri, de 20 de partide si coalitii si patru candidati independenti, dar o decizie a Curtii de Apel din Chisinau, confirmata de Curtea Suprema de Justitie, a exclus in ultimul moment din cursa electorala Partidul Patria al lui Renato Usatii, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urma a acuzat formatiunea ca a primit bani din strainatate.
Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori nationali si internationali. Observatorii internationali vor prezenta declaratia preliminara post-electorala in cadrul unei conferinte de presa luni, la ora 15.00. Misiunea internationala de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de tari, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.
O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima data in Republica Moldova. Astfel, alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.
Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar daca la urne se vor prezenta cel putin 33,3 la suta dintre alegatori. Daca in procesul alegerilor sau la numararea voturilor vor fi comise incalcari ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constitutionala.
Opinia publica din R.Moldova este impartita intre apropierea de Uniunea Europeana si participarea la Uniunea Vamala sustinuta de Rusia. O majoritate solida continua sa sustina relatii foarte bune cu Rusia, in pofida semnarii Acordului de Asociere cu UE, atat dintr-o teama fata de Rusia, cat mai ales din motive economice, considera analistii. Un numar mare de moldoveni aleg sa mearga sa munceasca in Rusia, in conditiile in care R.Moldova supravietuieste economic din banii pe care acestia ii trimit acasa. Aceasta diviziune se va reflecta, cel mai probabil, si in noul Legislativ. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1070 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016445 (s)