News Flash:

Alba-neagra cu Formularul 600. Dancila a promis ca il anuleaza, dar l-a amanat! Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind prorogarea termenului pentru depunerea formularului 600 pana in 15 aprilie

31 Ianuarie 2018
971 Vizualizari | 0 Comentarii
sedinta

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanta de Urgenta privind prorogarea termenului pentru depunerea declaratiei 600 de la 31 ianuarie, pana in 15 aprilie. Ministerul Finantelor va trebui apoi sa gaseasca o solutie permanenta care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente.

Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii - contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate”, explica Guvernul.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Viorica Dancila a declarat  ca Ministerul Finantelor va trebui apoi sa gaseasca o solutie permanenta care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente.

"Astazi vom adopta o ordonanta de urgenta privind prorogarea termenului de depunere a formularului 600 de la 31 ianuarie la 15 aprilie. In perioada urmatoare, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa identifice o solutie permanenta care sa vizeze depunerea unui singur formular de catre cei cu activitati independente, iar plata sa se faca o singura data pe an si nu anticipat", a anuntat Viorica Dancila.

Potrivit Executivului, au fost depuse aproximativ 28.500 de formulare dintr-un total de 210.000 estimat la nivelul anului 2016.

Luni seara, dupa ceremonia de depunere a juramantului la Palatul Cotroceni, Viorica Dancila a avut o intalnire la Palatul Victoria cu noii ministri, carora le-a cerut sa ii prezinte lunar un raport privind stadiul implementarii programului de guvernare.

De asemenea, Viorica Dancila i-a cerut ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, sa prezinte pana marti solutia pentru rezolvarea problemei privind formularul 600. "Imi doresc ca miercuri sa adoptam actele normative necesare pentru a pune capat discutiile indreptatite care au avut loc in spatiul public referitor la acest subiect”, a spus Dancila.

Marti, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca romanii nu mai trebuie sa depuna Formularul 600, in conditiile in care Guvernul va gasi solutii in acest sens.

”La sedinta de Guvern de maine, va fi discutata o OUG prin care vom amana acest formular pana la final de martie, timp in care vom incerca sa gasim cea mai buna solutie pentru ca acest lucru sa nu se mai intample. In aceasta perioada, nimeni nu mai trebuie sa mai depuna acest formular. (...) Noi spunem clar ca vom gasi o solutie pentru a nu se mai depune acest formular. Nu are rost ca cineva sa mai stea pe drumuri pentru a depune un astfel de formular”, a declarat Teodorovici.

Luni, dupa audierea sa in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, Teodorovici a afirmat ca Declaratia 600 ar putea fi unita cu Declaratia 200.

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica, in urma cu o saptamana, proiectul de OUG care amana pana la 1 martie termenul de depunere a Declaratiei 600. Actul normativ are un articol unic care modifica doua alineate din Codul Fiscal. "Articol unic – Termenul prevazut la art.148 alin.(3) si art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga pana la 1 martie 2018", se arata in document.

Declaratia trebuie depusa pana la 31 ianuarie 2018 de catre cei care in 2017 au obtinut venituri din activitati independente echivalente cu cel putin 12 salarii minime pe an din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau din alte surse. Declaratia poate fi depusa online, cu certificat digital, sau prin Spatiul Privat Virtual.

Formularul 600 a starnit controverse in ultimele saptamani, intrucat impune unor persoane in 2018 contributii la CAS si CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obtinute in acest an, conditia fiind sa fi avut anul trecut venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.

Declaratia 200, la care a facut referire Teodorovici, se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura, provenind din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura, silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei. News.ro


ministerul finantelor masura
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005304 (s)