News Flash:

Ai obiceiul sa iti trosnesti degetele? Vezi ce se intampla in organismul tau

12 Septembrie 2017
1150 Vizualizari | 0 Comentarii
pocneste degete
Ai obiceiul sa iti trosnesti degetele? Nu esti singurul care face asta. Multi dintre noi ne-am trosnit degetele macar o data in viata.

Insa foarte putini stiu ce se intampla atunci cand iti trosnesti degetele si ce efecte are pe viitor acest lucru asupra articulatiilor.

Ce exista in articulatie si ce se intampla mai exact?

Intr-o articulatie gasim doua oase ce o formeaza, ligamente care leaga oasele unul de altul si o capsula care inconjoara si protejeaza toata articulatia. In interiorul acesteia se gaseste un lichid sinovial ce lubrifiaza articulatia si reduce frecarea in timpul miscarilor.

Aceasta substanta contine gaze precum oxigen, nitrogen si dioxid de carbon, iar atunci cand incercam sa trosnim degetele, noi largim spatiul prin largirea capsulei si fortam gazele articulare din lichidul sinovial sa se mute repede pentru a acoperi spatiul liber creat si atunci apare zgomotul de trosnitura.

Trosnitura pe care o auzim este, de fapt, distrugerea bulei de gaze care se formeaza la o miscare rapida a degetului si la miscarea lichidului sinovial in articulatie ce creeaza o presiune si sparge bula de gaz formata. De aceea, nu putem trosni o articulatie decat o data si apoi trebuie sa asteptam aproximativ 10-15 minute pana la urmatoarea trosnitura, timp necesar pentru formarea inca unei bule de gaze.

S-au efectuat diferite studii ce au analizat efectul lor asupra articulatiilor in timp si daca acest obicei distruge suprafata articulara, insa contrar la ce se stie, studiile au aratat ca trosnitul articulatiilor nu are nici un efect advers cunoscut pana in momentul de fata.

Asa cum nu s-a demonstrat ca fac rau articulatiilor, s-a demonstrat ca nu fac nici bine. Cercetatorii sustin ca in momentul in care apar dureri trebuie sa ne ingrijoram.

Important este sa nu se exagereze. Poate ca trosnitul degetelor nu duce la aparitia artritei, dar poate afecta tesuturile din acele zone sau prin intinderea excesiva a ligamentelor este posibil sa slabeasca musculatura de la nivelul articulatiei.

De aceea, este mai bine sa ne abtinem si sa scapam de acest tic.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.
www.consultatieortopedie.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1310 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007998 (s)