News Flash:

Ai o masina diesel? Iata de ce trebuie sa te gandesti serios sa renunti la ea

12 Iulie 2018
855 Vizualizari | 0 Comentarii
masina 1

Un raport al specialistilor in industria auto arata statistici ingrijoratoare pentru iubitorii de motoare diesel. Numarul masinilor diesel e in scadere si nu va dura mult pana ce vor disparea.

Statisticile se refera la nivel european si, dupa cum stii, Germania a fost prima tara, in mod bizar, care a pus problema interzicerii autoturismelor diesel. Motivul des invocat e ca aceasta motorizare este foarte poluanta, dar, evident, exista si alte motive care nu sunt spuse oficial. Sigur, atat timp cat pretul motorinei va continua sa creasca, asa cum se tot intampla de aproape un an, soferii se vor orienta catre alte tipuri de vehicule.

Un studiu efectuat pe luna mai a acestui an, arata ca vanzarile auto au avut o crestere semnificativ mai mica, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea vanzarilor a fost de doar 0,5%, fata de mai 2017. Sigur, optimistii ar spune ca macar vorbim de o crestere, chiar daca e infima.

Acel procent nu inseamna ca anul acesta s-au inregistrat vanzari mai putine, dimpotriva. Bilantul total este mult mai mare, chiar de nivel istoric, mai ales daca ne uitam la cifrele pe plan national, la care Romania e fruntasa Europei (surprinzator).

De asemenea, in primele cinci luni ale lui 2018 s-a putut observa o crestere imensa a popularitatii SUV-urilor sau crossover-urilor. Europenii, indiferent ca vorbim de cei din vest, din centru sau din est, se orienteaza tot mai mult spre masini mai puternice si mai spatioase, iar SUV-urile satisfac cu usurinta aceste cerinte.

SUV-urile au fost cel mai bine vandute masini in 23 din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Volumul vanzarilor a fost cu 24,2% mai mare decat al celorlalte segmente auto, care au cunoscut o scadere drastica de 8,5%. Cele mai multe vanzari, pana la epuizarea stocurilor, s-au inregistrat pentru pietele din Grecia, Croatia, Romania si Portugalia, in aceasta ordine.

Brandurile cu cele mai multe cereri sunt chiar Renault si Dacia. Renault cu al sau Captur, iar Dacia, evident, cu Duster, care e mult mai popular in restul Europei decat e in Romania.
Iar aceste cresteri s-au inregistrat pentru toate categoriile de SUV-uri. Inclusiv SUV-urile compacte sunt extrem de cautate. Volkswagen Tiguan, Nissan Qashqai si Peugeot 3008 se numara printre ele.

Acum vine reversul: vanzarile de masini diesel au scazut cu 19% fata de mai 2017, iar cifra arata in continua scadere, pe masura ce pretul motorinei devine tot mai putin convenabil.

Vanzarile de masini diesel au ajuns la o pondere de numai 36% din piata (aproximativ 500.000 de automobile), valoare la care nimeni nu s-ar fi gandit ca vor ajunge vreodata nici in urma cu zece ani, cand dieselul lua avant.

Motoarele pe benzina, in schimb, au crescut cu 15%, valoare care a urcat la 56% din piata, respectiv 784.000 de unitati.

Iar la un moment dat, probabil si acestea vor scadea dramatic, pana extinctie, odata ce masinile electrice vor deveni mai populare si mai eficiente. Deocamdata, acestea din urma nu ating cotele celorlalte tipuri de motorizari din cauza lipsei infrastructurii necesare unui sistem electric.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006012 (s)