News Flash:

Ai baut vreodata cafea de cicoare? Iata ce trebuie sa stii despre aceasta licoare

1 Septembrie 2018
941 Vizualizari | 0 Comentarii
Cafeaua de cicoare

Aceasta bautura calda are un gust foarte asemanator cu cel al cafelei, dar este obtinuta din radacina de cicoare prajita in loc de boabe de cafea. Este foarte apreciata in randul acelora care incearca sa reduca doza zilnica de cofeina si se considera ca ofera si o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea inflamatiilor, scaderea glicemiei si imbunatatirea activitatii sistemului digestiv. Dar, trebuie retinut faptul ca, cicoarea poate avea si efecte adverse.

Cafeaua de cicoare este o bautura care se obtine din radacina plantei de cicoare, care trece prinr-un proces de prajire si macinare similar cu cel al boabelor de cafea. Are gustul asemanator cu cel al cafelei dar are o aroma deosebita, adesea descrisa ca avand note de nuca si lemn. Poate fi folosita ca atare sau amestecata cu cafea, pentru a-i potenta aroma. Desi originile acestei bauturi nu sunt clare, se pare ca a fost inventata in Franta, in secolul al XIX-lea, pentru a suplini o criza de cafea. Avand nevoie disperata de un inlocuitor, oamenii au inceput sa amestece radacina de cicoare cu cafea pentru a obtine o cantitate mai mare. Multi ani mai tarziu, in timpul Razboiului Civil American,  cicoarea a inceput sa fie consumata in New Orleans, dupa ce orasul a trecut printr-o criza de cafea, ca urmare a blocadei navale instituite asupra unuia dintre porturile sale.

in prezent, cicoarea este intalnita si consumata in multe parti ale lumii si este folosita ca o alternativa fara cofeina pentru cafeaua obisnuita.

Radacina de cicoare contine mai multi nutrienti. O radacina cruda de cicoare, de aproximativ 60 de grame, contine urmatorii nutrienti: calorii (44), proteine (0,8 grame), carbohidrati (10,5 grame), grasimi (0,1 grame), fibre (0,9 grame), mangan, vitamina B6, potasiu, vitamina C, fosfor si acid folic.
 
Radacina de cicoare este o sursa buna de inulina, un tip de fibra prebiotica care joaca un rol important in procesul de slabire si imbunatateste tranzitul intestinal. Manganul si vitamina B6 sunt 2 nutrienti foarte importanti pentru buna functionare a creierului. Retine ca acesti nutrienti se gasesc doar intr-o proportie foarte mica in cafeaua de cicoare pentru ca doar o mica parte din radacina este folosita pentru prepararea unei bauturi.

Contribuie la imbunatatirea activitatii digestive. Radacina de cicoare este o sursa buna de fibre, acestea fiind foate importante pentru corecta functionare a sistemului digestiv. Datorita prezentei inulinei, cicoarea poate contribui la imbunatatirea activitatii intestinelor si poate reduce constipatia. Un studiu recent, desfasurat pe 44 de voluntari cu probleme de constipatie, a evidentiat faptul ca inulina a crescut frecventa scaunelor, comparativ cu un studiu similar placebo.

Cafeaua de cicoare poate contribui la scaderea tensiunii arteriale. Tot inulina poate contribui la mentinerea nivelului glicemiei in parametri normali, conform studiilor desfasurate pe animale dar si pe oameni. intr-un studiu recent, soareci cu diabet au fost tratati timp de 8 saptamani cu inulina provenita din cicoare. S-a constatat faptul ca inulina a contribuit la mentinerea nivelului glicemic stabil prin imbunatatirea modului de metabolizare a carbohidratilor.

Desi nu exista multe studii cu privire la felul in care inulina interfereaza asupra indicelui glicemic, studiile efectuate pana in prezent indica beneficii reale asupra controlului glicemiei si a rezistentei la insulina. Insulina este hormonul responsabil cu transportul zaharului din sange catre muschi si tesuturi, acolo unde este transformat in energie. Rezistenta la insulina, care apare atunci cand nivelul insulinei din corp se mentine ridicat pentru perioade indelungate de timp, poate reduce eficienta acestui hormon si poate favoriza cresterea rapida la valori mari a glicemiei.

Poate contribui la reducerea nivelului inflamatiilor. Desi inflamatia este un raspuns normal al sistemului imunitar, inflamatia cronica este un factor declansator al bolilor de inima, diabetului si cancerului. Unele studii desfasurate pe animale au concluzionat ca radacina de cicoare are unele proprietati antiinflamatoare, contribuind la reducerea unor markeri inflamatori. Cele mai multe studii s-au desfasurat doar pe animale. Ramane sa se determine eficienta in cazul oamenilor.

Cafeaua de cicoare nu contine cofeina. Cafeaua de cicoare poate reprezenta cea mai buna cale pentru a reduce doza zilnica de cofeina. Cafeaua obisnuita este obtinuta din boabe de cafea prajita, care este macinata si transformata in cafea. Consumul ridicat de cofeina a fost asociat cu o serie de efecte adverse, cum sunt: greata, anxietatea, palpitatiile, starea de agitatie si insomnia. Radacina de cicoare nu contine cofeina. Din acest motiv, cafeaua de cicoare poate constitui un inlocuitor perfect pentru persoanele care incearca sa reduca cantitatea de cofeina pe care o consuma zilnic.

Atentie la efectele adverse. Desi se presupune ca are o serie de beneficii pentru sanatate, cafeaua de cicoare nu este indicata pentru toate persoanele. Ea poate declansa diverse reactii alergice, manifestate prin dureri, dificultati de inghitire, intepaturi in zona gurii. Trebuie evitat consumul de cafea de cicoare de catre persoanele alergice la polen sau ambrozie. Daca prezentati simptome ingrijoratoare dupa consumul de cafea de cicoare, sistati imediat consumul si consultati un doctor. Cafeaua de cicoare nu este recomadata pentru femeile insarcinate, fiind inregistrate cazuri de sangerari menstruale si chiar pierderi de sarcina. Nu exista informatii suficiente in cazul femeilor care alapteaza. sursa: eva.ro


cafeaua cicoare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006980 (s)