News Flash:

Agricultura si constructiile au franat cresterea economica, sustinuta de industrie si impozite nete

3 Septembrie 2014
1157 Vizualizari | 0 Comentarii
Agricultura si constructiile au franat cresterea economica atat in al doilea trimestru, cat si la nivelul primelor sase luni din acest an, perioada pentru care INS a calculat un PIB de 279.352,8 milioane lei, in crestere cu 2,4%, evolutie sustinuta de industrie (+1,4%) si impozite nete (+0,8%)
PIB, ajustat sezonier, estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 163.008,5 milioane lei preturi curente, in scadere, in termeni reali, cu 1% fata de primul trimestru trimestrul si in crestere cu 1,5% fata de aceasi perioada a anului trecut.
Contributii la cresterea PIB in primul semestru au avut industria (+1,4%), cu o pondere de 31,4% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 4,6% si informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere de 4,1% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 8,7%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
O contributie pozitiva semnificativa au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), a caror pondere la formarea PIB a fost de 13,4% si care au inregistrat o crestere a volumului lor de 6,2%.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,6%, a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
De asemenea, agricultura, silvicultura si pescuitul au avut si ele o contributie negativa la cresterea PIB (-0,1%) ca urmare a scaderii volumului de activitate cu 4,8%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cele mai importante contributii la cresterea PIB in primele sase luni ale anului le-au inregistrat cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+3,3%), cu o pondere de 65,6% la utilizarea PIB si al carei volum s-a majorat cu 5,1% si exportul net (+1,0%), consecinta a cresterii cu 12,8% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu cresterea mai redusa a volumulului importurilor de bunuri si servicii, cu 10,6%.
Ca urmare a scaderii semnificative a volumului formarii brute de capital fix cu 11,2%, aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -2,2%.
INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.
Astfel, Romania a intrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB. Potrivit datelor publicate de Eurostat, Romania a inregistrat cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%.
Romania s-a aflat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011 si a reintrat in recesiune tehnica la inceputul anului 2012, reusind sa revina pe crestere pana la finalul acelui an. Mediafax.ro

pib
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1332 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007289 (s)