News Flash:

Agentia de Dezvoltare Regionala Vest ar putea primi peste 600 de milioane de euro prin POR

3 Aprilie 2014
639 Vizualizari | 0 Comentarii
Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest ar putea primi în următorul exerciţiu bugetar european 2014-2020 circa 630 de milioane de euro prin Regio - Programul Operaţional Regional (POR) pentru diverse proiecte, în baza propunerilor primite până în prezent, suma reprezentând 11,77% din totalul alocat programului.

'La o primă estimare a nevoilor, ca urmare a colectării ideilor de proiecte de la beneficiarii publici, ajungem la valoare de aproximativ 4,3 miliarde de euro, dar nu toate propunerile vor fi eligibile prin POR', a declarat joi pentru AGERPRES Sorin Maxim, director executiv al ADR Vest.

Strategia pentru Dezvoltare Regională pentru următorii opt ani reprezintă viziunea Regiunii Vest privind dezvoltarea regională şi baza strategică pentru fundamentarea programelor de finanţare din fonduri externe, comunitare, naţionale, regionale şi, eventual, locale. 

Din această perspectivă, după analiza cu partenerii de proiecte realizată la nivel de regiune, axele prioritare care vor fi accesate sunt cele care vizează creşterea competitivităţii regionale prin promovarea inovării şi specializării inteligente, dezvoltarea unei economii dinamice bazate pe creşterea productivităţii şi antreprenoriat, îmbunătăţirea accesibilităţi şi mobilităţii într-o regiune conectată intern şi internaţional, dezvoltarea capitalului uman şi creşterea calităţii în sectoarele educaţie, sănătate şi servicii sociale, promovarea creşterii sustenabile prin sprijinirea tranziţiei către o economie verde, în vederea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor, valorificarea specificului local al comunităţilor urbane şi rurale, dezvoltarea durabilă a turismului sau întărirea capacităţii administrative regionale. 

'Aceste priorităţi de dezvoltare vizează un orizont de timp de 8-10 ani şi urmăresc implementarea de proiecte care să genereze dezvoltare şi valoare adăugată, dar cu o concentrare majoră a intervenţiilor în jurul unor aspecte cheie, cum ar fi diversificarea bazei economice şi crearea unei culturi antreprenoriale care să permită echiparea întregului teritoriu al regiunii cu companii puternice, transpunerea ideilor rezultate din activitatea de cercetare în produse şi servicii noi sau îmbunătăţite, dezvoltarea în permanenţă a aptitudinilor şi a competenţelor populaţiei ca urmare a schimbării tiparelor legate de progresele tehnologice', a afirmat Sorin Maxim.

În precedentul ciclu financiar, cei mai mulţi dintre investitorii din vestul ţării au înaintat solicitări de finanţare pentru dezvoltarea microîntreprinderilor din mediul urban. Până în prezent, au contractat proiecte 166 de microîntreprinderi, cu o valoare nerambursabilă de 21 de milioane de euro. 

Principalele sectoare de activitate în care au fost contractate proiecte sunt serviciile medicale (34%), activităţi de servicii, inclusiv structuri de cazare (31%), industria producătoare (26%) şi construcţiile (9%). Au mai fost contractate 10 proiecte de solicitări pentru dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijin a afacerilor, cu o valoare nerambursabilă de 26,14 milioane de euro, iar pentru crearea, dezvoltarea sau modernizarea infrastructurii de turism s-au contractat cinci proiecte depuse de IMM-uri, proiectele având o valoare nerambursabilă de 6,80 de milioane de euro.

Pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, în anul trecut, ADR Vest a preluat spre gestionare cinci domenii ale acestui program, unde beneficiarii sunt IMM-urile, iar în cursul anului 2014 urmează să fie preluat încă un domeniu.

'În cadrul acestor domenii, au fost contractate şi se află în implementare sau sunt finalizate 138 de proiecte ale IMM-urilor din regiune, proiectele având o valoare nerambursabilă de aproape 40 de milioane de euro. Principalele sectoare de activitate în care au fost contractate proiecte sunt construcţiile (36%), industria de prelucrare a lemnului şi a mobilei (15%), industria textilă, îmbrăcăminte şi încălţăminte (12%) şi industria construcţiilor metalice (12%).

La sfârşitul lunii aprilie se va semna la Bruxelles Acordul de parteneriat dintre România şi Uniunea Europeană, care va hotărî, practic, investiţiile, dezvoltarea regiunilor până în 2020. Strategia pentru dezvoltare a Regiunii Vest, precum şi planul pentru dezvoltare regională au fost realizate într-un larg parteneriat şi a fost validat prin consultare publică.

'Strategia noastră ţine cont de necesităţile de dezvoltare ale regiunii pentru perioada 2014-2020. Acordul de parteneriat este un document cadru elaborat de Guvernul României, negociat cu Comisia Europeană şi în baza lui se vor dezvolta programele sectoriale naţionale, respectiv POR, programe prin care se pot finanţa prin proiecte priorităţile regiunilor', a explicat Sorin Maxim.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană poate decide, la adoptarea programului operaţional, să suspende integral sau parţial plăţile intermediare pentru a nu afecta eficienţa şi eficacitatea îndeplinirii obiectivelor priorităţilor vizate, în cazul neîndeplinirii unei condiţionalităţi ex-ante. Acestea sunt strategii de dezvoltare sectoriale şi se referă, între altele, la strategie naţională sau regională în domeniul cercetării şi al inovării pentru specializarea inteligentă, un plan naţional amplu de transport care conţine o prioritizare adecvată a investiţiilor în reţeaua transeuropeană pentru infrastructura de transport (TEN-T) de bază, un cadru strategic de politică pentru reducerea abandonului şcolar timpuriu sau un cadru naţional strategic de reducere a sărăciei, care vizează incluziunea activă a persoanelor excluse de pe piaţa forţei de muncă.

'Toate aceste documente trebuie finalizate până la aprobarea Programelor Operaţionale. Masterplanul de transport, cel mai complex dintre ele, se estimează că se va finaliza în luna iulie a anului curent', a conchis Sorin Maxim. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012694 (s)