News Flash:

Acest pensionar face zilnic nateva si vinde flori in versuri ca sa isi ajute nepotii. Povestea emotionanta a pensionarului

14 Iunie 2018
1113 Vizualizari | 0 Comentarii
pensionar

De aproape 16 ani, un pensionar din orasul argesean Stefanesti vinde flori in versuri in centrul Pitestiului. Anton Sulu (65 de ani) are o pensie mica, de 970 de lei si spune ca vinde flori ca sa isi ajute cei trei nepoti.

Indiferent de vreme, Anton Sulu vine aproape in fiecare zi de la Stefanesti la Pitesti: ”Fac naveta aproape zilnic pentru a vinde cateva buchete”. Clientii sunt abordati printr-o metoda inedita. Anton Sulu incearca sa vanda fiecare buchet spunand versuri. Inainte sa stam de vorba l-am surprins spunandu-i unei adolescente machiate strident care statea cu mainile in buzunare: ”Doi lei buchetu’/La fetita zambitoare/Cu manute-n buzunare/Care vrea sa ia o floare”. Fata a zambit auzind versurile, insa i-a refuzat oferta. ”Nu-i nimic, trebuie sa te astepti si la refuzuri, asta e viata. Important e sa nu iti pierzi zambetul si optimismul”, spune Anton Sulu.

L-am intrebat de unde i-a venit ideea sa vanda flori spunand versuri: ”Mi-a placut sa spun de toate, mi-a placut zona literara. Eminescu si Cosbuc sunt printre poetii mei preferati, imi plac mult si catrenele”. Anton Sulu are trei nepoti si ne spune ca vinde flori si ca sa isi ajute nepotii: ”Pensia e mica, de doar 970 lei, vand flori ca sa-i mai ajut cu ce pot”. A lucrat peste 33 de ani la fabrica de micromotoare din Pitesti, intr-o sectie grea, la Turnatorie. Cand s-a pensionat, i-au gresit punctajul, a facut actiune in instanta si a castigat. Insa nu a primit banii ce i se cuveneau inca retroactiv nici acum.

Ne intrerupem dialogul, deoarece Anton Sulu a ochit o mamica ce se apropie de el: ”Uite mama zambitoare/Vine-ncoa sa ia o floare”. Surprinsa si deopotriva amuzata, femeia se opreste, scoate doua bancnote de cate un leu si ia un buchet.

Dupa alte cateva minute, o bunica cu un nepot inalt trece pe langa noi. Anton Sulu schimba strategia si il abordeaza pe nepot: ”Ia o floare lui mamaie/C-a facut nepotul mare”. Fara succes. Nepotul si bunica nu fac nici macar o grimasa si trec impasibili mai departe.
Pe timp de iarna, Anton Sulu cumpara florile de la o piata en gros din Bucuresti. La Stefanesti, unde locuieste, are o gradina plina de narcise. Primavara, strange zeci de buchete si vine cu ele la Pitesti sa le vanda. Si aproape in fiecare zi sta cel putin patru ore in centrul orasului, vanzand flori in versuri.

Cele mai bune zile de vandut flori sunt de Ziua Indragostitilor, de 1 si 8 Martie, de Paste, precum si perioada dintre Craciun si Revelion. ”Atunci merge cel mai bine. Intr-un an, in cele trei zile de Paste, am facut si 1.000 lei in total. A fost chiar neasteptat de bine atunci, parca in 2010 daca nu ma insel. De 1 si 8 Martie, castig in jur de 100 de lei intr-o zi”.

E timpul sa il las pe Anton Sulu sa incerce sa abordeze noi clienti. Si de abia fac cativa pasi ca il aud spunand unui tanar care isi tine prietena de mana: ”Ia-i buchetul la iubita/Sa se simta fericita/Floarea e o bucurie/De cand lumea, nu se stie?”.\

 


anton sulu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006260 (s)