News Flash:

ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni - Procuror: Medicii raniti in accidentul aviatic nu au pretentii civile, au fost audiati ca martori

29 Ianuarie 2014
1151 Vizualizari | 0 Comentarii
Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, ca medicii raniti în urma accidentului aviatic din Muntii Apuseni si care sunt internati la Cluj au fost audiati în calitate de martori, dupa ce au decis ca "nu au niciun fel de pretentii civile".
Procurorul Augustin Lazar a spus, miercuri, într-o conferinta de presa, ca procurorii i-au audiat pe medicii raniti în urma accidentului aviatic din Muntii Apuseni, care sunt internati la Cluj-Napoca, în calitate de martor, dupa ce acestia au decis "ca nu au de pretentii civile".
"Procedura este asa: procurorii au întrebat medicii daca se constituie parte civila si cer pretentii sau nu, iar ei au decis ca renunta la pretentii materiale si vor sa fie audiati în calitate de martor. Au fost de acord sa fie audiati în calitate de martor, ceea ce s-a si realizat. (…) De asemenea, reprezentanti ai ISU Alba au fost audiati la Alba Iulia în calitate de martori. Apoi, au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstantelor accidentului, cum ar fi jurnalul de actiune ISU. De la toate unitatile care au actionat se vor depune jurnalele de actiune pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activitatile de catre fiecare dintre aceste actiuni", a mai spus Lazar.
Întrebat daca ulterior medicii se mai pot constitui ca parte civila în proces, Lazar a raspuns ca procedura prevede ca acest lucru se poate face pâna la primul termen în instanta.
Procurorul Augustin Lazar a mai spus ca, din informatiile pe care le are, copilotul nu a fost înca audiat, pentru ca starea acestuia de sanatate nu a permis si ca procurorii care cerceteaza cazul au audiat pâna acum mai multe categorii de persoane care cunosc circumstantele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului.
"Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstantele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului, respectiv au fost audiati în calitate de martori personal ISU, jandarmi, medici de urgenta, personal silvic. De asemenea, localnicii care au ajuns la locul accidentului si au contribuit la salvarea victimelor. As putea sa va spun ca pâna în prezent au fost audiate peste 20 de persoane în calitate de martor si în continuare se vor efectua audieri pâna spre sfârsitul saptamânii când speram sa încheiem cu audierile în zona Cîmpeni - Alba Iulia si sa putem efectua o evaluare a mijloacelor de proba în dosar", a mai spus Lazar.
El a adaugat ca, în paralel, se efectueaza examinari pentru mijloacele materiale de proba, fiind ridicate de la fata locului diverse obiecte, fragmente, bunuri apartinând victimelor.
"Ele au fost introduse în colete, care sunt sigilate si care sunt tinute la dispozitia specialistilor pentru examinare. Pe baza acestor examinari, se va putea face o evaluare catre sfârsitul saptamânii sau începutul saptamânii viitoare. As dori sa precizez ca instrumente cum sunt aparatul GPS si statia ELT, împreuna cu cele doua antene, au fost ridicate, conservate si ele vor fi supuse examinarii unor laboratoare de specialitate", a afirmat Augustin Lazar.
Întrebat daca printre persoanele audiate se afla si seful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, si adjunctul sau colonelul Cornel Oprisa, Augustin Lazar a confirmat precizând ca ambii au fost audiati.
Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla echipaj medical a aterizat fortat, în 20 ianuarie, în Muntii Apuseni, într-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba.
În urma accidentului si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.
Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.
Pilotul Adrian Iovan a fost gasit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputând fi salvata.
Toate cele cinci persoane ranite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungând în Capitala la bordul unui avion de linie.
Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunând ca datorita lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viata, dupa ce aeronava a intrat în ceata, a pierdut înaltime, a pierdut un motor si apoi "ne-am recules".
Procurorii Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmaririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru doua infractiuni: încalcarea de catre personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor si vatamare corporala din culpa.
Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara ca în urma anchetei desfasurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmeaza sa fie supuse expertizei, precizând ca ancheta va dura câteva luni.
"Aceasta aeronava nu a avut o cutie neagra, însa are alte instrumente la bord care urmeaza sa fie examinate în perioada urmatoare pentru a vedea cum au functionat si pentru a-si face un punct de vedere expertii în domeniu. Se va emite un raport de catre inspectia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autoritatii Aeronautice. Acest raport sigur ca va fi facut dupa o perioada de timp, dupa câteva luni. De regula, este o procedura laborioasa pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet si apoi procurorul va putea sa administreze probatiunea si sa solutioneze dosarul", afirma Lazar.
De asemenea, pe lânga expertizele medico-legale dispuse în cauza, urmeaza sa fie facute si expertize tehnice, procurorii solicitând, totodata înscrisuri de la diferite institutii privind procedurile de zbor si actiunile de salvare.
Ziana Motora si Raluca Zaganescu, cele doua tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, tot miercuri, de procurorii Parchetului Curtii de Apel Cluj.
Medicul coordonator al Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, Adela Golea, a declarat ca probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la interventie.
De asemenea, tot miercuri, medicul Radu Zamfir a dat o declaratie, prin comisie rogatorie, la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bucuresti, aceasta urmând sa fie depusa la dosarul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, instrumentat de Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia.
Surse judiciare au declarat ca Zamfir nu si-a mai putut aminti, în fata procurorilor, detalii despre tragedie, în conditiile în care grija lui principala dupa accident a fost salvarea vietii celorlalti.
Sursele citate spun ca medicul le va pune la dispozitie anchetatorilor toate SMS-urile date în ziua accidentului, înainte si dupa acesta. El trebuia sa faca acest lucru miercuri, însa nu a avut la el cablul de date necesar pentru conectarea telefonului la calculator.
Pe de alta parte, aceleasi surse au precizat ca declaratia medicului Zamfir nu contine detalii precise privind momentul accidentului, cel mai probabil din cauza ca acesta este înca în stare de soc dupa tragedie. Mediafax.ro

cluj-napoca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007669 (s)