News Flash:

Acţionarul companiei de vinuri Murfatlar a fost arestat, alaturi de alte sase persoane

19 Octombrie 2016
1601 Vizualizari | 0 Comentarii
arest la domiciliu
Actionarul companiei de vinuri Murfatlar, George Ivanescu, a fost arestat alaturi de alte sase persoane, fiind acuzat de evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la aproape 600 de milioane de lei.
Procurorii DNA i-au retinut pentru 24 de ore pe Catalin Bucura, George Ivanescu, Gheorghe Zlotea si Constantin Carciumaru, toti asociati la societatile comerciale de producere si comercializare a bauturilor alcoolice implicate in dosar.
In aceasta cauza au mai fost retinuti doi administratori de societati comerciale, un director general al unei societati cu activitate de cultivare a strugurilor, dar si fostul director al Directiei de politici si legislatie in domeniile vamal si nefiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice, George Cristian Lascu, fosta sefa a Directiei de Autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Irina Tanase, precum si fostul director general al Directiei generale juridice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ioana Toma. Ultimii trei sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
George Ivanescu, Catalin Bucura, Zlotea Ghorghe, Catalin Vasilescu, Gheorghe Popescu, Sorin Savoiu si Constantin Carciumaru au fost arestati preventiv pentru 30 de zile in urma deciziei magistratilor Curtii de Apel Bucuresti. Alte trei persoane au fost arestate la domiciliu. Hotararea este executorie insa nu si definitiva.
"In perioada 2010-2014, patru societati cu activitate de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, detinute sau controlate de Ivanescu George, Bucura Catalin, Zlotea Gheorghe si de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale. Activitatea infractionala s-a desfasurat in conditiile in care functionarii publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale competente fie nu au indeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie au indeplinit asemenea acte in mod defectuos", potrivit unui comunicat DNA, postat marti pe site-ul institutiei.
Cauzele producerii acestui prejudiciu sunt, potrivit DNA, autorizarea ilegala a trei antrepozite fiscale de productie alcool si bauturi alcoolice detinute de societati, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adaugata, a accizelor si a altor obligatii fiscale prin inregistrarea unor operatiuni fictive, dar si ingaduinta functionarilor publici care nu au indeplinit actele la care erau obligati si nu au dispus masurile prevazute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, desi societatile au inregistrat luna de luna obligatii fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.
"Dupa autorizarea societatilor ca antrepozite fiscale, functionarii publici cu atributii de serviciu in materie nu au indeplinit actele la care erau obligati in virtutea acestora si astfel, timp de doi ani, autorizatiile nu au fost suspendate, desi luna de luna societatile comerciale in cauza au acumulat obligatii fiscale restante, inclusiv accize si TVA. Societatile comerciale vizate in prezenta cauza s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale prin inregistrarea unor operatiuni fictive care au avut ca scop marirea cuantumului taxei pe valoarea adaugata deductibila", potrivit documentului citat.
Ulterior, firmele au sustinut ca au de incasat bani de la buget, astfel ca impotriva lor sa nu fie luate masurile prevazute de lege care sa le oblige sa plateasca restantele.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004742 (s)