News Flash:

840 de salariati vor fi disponibilizati de la 1 octombrie si vor primi plati compensatorii de 3,31 milioane de lei

28 Iulie 2016
1008 Vizualizari | 0 Comentarii
Complexul Energetic Hunedoara
Planul de disponibilizare pentru 2016 al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) prevede concedierea de la 1 octombrie a 840 de angajati, care vor primi plati compensatorii de circa 3,31 milioane de lei din bugetul asigurarilor sociale pentru acest an, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, initiat de Ministerul Energiei. 
Planul de disponibilizari al CEH, aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor pe dala de 5 iulie, prevede disponibilizarea a 840 de salariati, intr-o singura etapa, incepand cu 1 octombrie 2016. 
"Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea sumei de 3.306 mii lei (3,306 milioane de lei - n. r.) din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru anul 2016 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un numar de 840 de persoane disponibilizate din cadrul S. CEH S.A.", se arata in nota de fundamentare. 
In total, salariatii disponibilizati vor primi 25,9 milioane de lei pana in 2018. 
Documentul mentionat precizeaza ca programul de restructurare si reorganizare are ca scop principal "mentinerea in functiune a capacitatilor de productie eficiente si inchiderea sau conservarea activelor nerentabile, precum si redimensionarea numarului de personal in functie de necesarul optim care sa asigure functionarea in siguranta a capacitatilor care vor fi mentinute in functiune". 
"Prin masura de disponibilizare de personal se urmareste reducerea activitatii S. CEH S.A., echilibrarea bugetului de venituri si cheltuieli si imbunatatirea indicatorilor economico-financiari ai societatii. Influenta/costul disponibilizarii salariatilor, corespunzatoare venitului de completare asupra bugetului asigurarilor pentru somaj este de 25.908 mii lei, din care: 2016 - 3.306 mii lei, 2017 - 9.918 mii lei, 2017 - 3.306 mii lei si 2018 - 9.918 mii lei.", se mai arata in nota explicativa.
In prezent, CEH are 6.260 de salariati. Potrivit sindicatelor, de la termocentrala Mintia ar urma sa plece in acest an 452 de angajati, la termocentrala Paroseni vor fi concediati 100 de salariati, iar de la minele din Valea Jiului vor fi disponibilizati 228 de oameni. 
CEH se afla in insolventa din 7 ianuarie 2016. Compania are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei catre Ministerul Finantelor Publice. 
La inceputul lunii mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca riscul de faliment in privinta Complexului Energetic Hunedoara a existat inca de la inceput, dar, intr-un fel sau altul, compania va fi salvata, fiind identificate deja solutii concrete. 
"Riscul de faliment in privinta Complexului Energetic Hunedoara a existat inca de la inceput, din momentul in care Complexul, constatand acest lucru, a si solicitat instantei sa ii ofere o protectie juridica, pentru a se putea restructura. Ministerul (Energiei - n. r.) nu face decat sa se asigure ca aceasta companie continua sa functioneze, ca se va restructura. Pot sa va asigur ca, intr-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru ca am anuntat deja ca am identificat si solutii concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, ramane de vazut", a mentionat la acea data ministrul Energiei. 
Oficialul a adaugat, totodata, ca ministerul de resort trebuie sa asigure functionarea Complexului Energetic Hunedoara si continuarea procesului de reforma pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei. 
"Exista un risc ca societatea sa fie atacata prin alte demersuri din partea altor operatori economici cu privire la executarea unui tip de creante. Ceea ce noi facem este sa asiguram functionarea ei si continuarea procesului de reforma, astfel incat sa asiguram securitatea energetica a Romaniei. Sigur, ne-am fi dorit sa o facem in circumstante mai facile, fara sa avem un proces juridic asa de sinuos", a mai spus Grigorescu. 
Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, in aprilie, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene in vederea aprobarii unor ajutoare de stat. 
Ministrul de resort a subliniat schimbarea de optica asupra sectorului miner in discutiile cu autoritatile de la Bruxelles, respectiv faptul ca mentinerea mineritului in Romania este necesara nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securitatii in alimentarea cu energie. 
Astfel, planul include pastrarea a doua mine, Livezeni si Vulcan, alaturi de cate un grup din centralele Paroseni si Mintia, care sa totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroseni, retehnologizat in 2005, care are rezolvate si problemele de mediu, si de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate insa problemele legate de poluare si de modernizare. AGERPRES

ministerul energiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007129 (s)