News Flash:

8 probleme de sanatate care pot fi cauzate de cafea

14 Iulie 2018
832 Vizualizari | 0 Comentarii
cafea 3

O ceasca normala de cafea (150 de ml) contine intre 30 si 100 de mg de cafeina, una expresso (30 ml) contine circa 50 de mg, in timp ce o cafea decofeinizata are in jur de 3 mg de cafeina.

De ce este bine sa bei cafea din cand in cand 

Potrivit studiilor, cafeaua aduce beneficii organismului - este un bun energizant, reduce riscul aparitiei cancerului de colon, al litiazei biliare, imbunatateste vigilenta. Tot cercetatorii atrag atentia si asupra efectelor negative pe care le poate avea cafeaua asupra organismului. Iata cateva probleme de sanatate care au fost corelate cu consumul de cafea.

1. Probleme cardiovasculare 
Cafeina determina cresterea pulsului cardiac, a tensiunii sangelui in vase si poate contribui la aparitia unor boli cardiace. Atat cafeaua obisnuita cat si cea decofeinizata determina cresterea homocisteinei, o substanta biochimica pe care stiinta o asociaza riscului atacului de cord. Cafeina este raspunzãtoare si de de spasmele coronare, cauza a circa 20% din atacurile de cord fatale.

2.  Tulburari emotionale 
Anxietatea si iritabilitatea sunt tulburari simptomatice asociate consumului excesiv de cafeina, dar la fel de grave sunt si depresiile si tulburarile de atentie. Depresia poate sa apara si ca urmare a incetarii efectului stimulant al cafeinei. Cafeina determina scaderea fluxului de sange catre creier cu panã la 30%, conducand la efecte negative asupra memoriei si performantelor intelectuale.

 

3. Afectiuni gastrointestinale 
Multe persoane simt arsuri la stomac dupa ce beau cafea deoarece aceasta creste secretia de acid gastric, ceea ce sporeste riscul de ulcer. Cafeaua, inclusiv cea decofeinizata, scade presiunea valvei dintre stomac si esofag, astfel incat continutul puternic acid al stomacului trece spre esofag determinand arsuri si refluxul gastroesofagian.

4. Deficiente de nutritie
Cafeina inhiba absorbtia unor substante nutritive si produce eliminarea prin urina a calciului, potasiului, magneziului, fierului si a altor minerale, toate esentiale pentru buna functionare a organismului.

5. Irita tractul urinar  
Cafeaua este un diuretic ce agraveaza problemele legate de urinarea frecventa. Eliminarea cafelei si a cafeinei conduce la eliminarea simptomelor asociate urinarii frecvente ca urmare a umflarii glandei prostatei. Potrivit dr. Milton Krisiloff, in majoritatea cazurilor, barbatii pot reduce semnificativ riscul problemelor urinare si de prostata prin modificarea dietei, eliminand consumul de produse bogate in cafeina.

3 plante care pot inlocui cafeaua 

6. Creste riscul osteoporozei 
Chisturile fibromatoase de san, sindromul premenstrual, osteoporoza, problemele de infertilitate, pierderile de sarcina, nasterile de copii subponderali si problemele de menopauzã precum bufeurile de caldura sunt toate exacerbate de consumul de cafeina. Femeile care beau doua sau mai multe cesti de cafea pe zi au un risc crescut de a fi afectate de osteoporoza.

Consumati cafeaua cu masura! Micsoreaza sanii 

7. Imbatranirea precoce 
Multe persoane descopera, in jurul varstei de 40 de ani, ca nu mai tolereaza acelasi nivel de cafeina ca atunci cand aveau 20 sau 30 de ani. Producerea melatoninei incepe sa scada, iar cafeina accelereaza acest declin. In plus, ea deshidrateaza organismul si contribuie le imbatranirea precoce a pielii. S-a dovedit ca procesul de reparare a ADN-ului este inhibat de cafeina, iar capacitatea de detoxifiere a ficatului este incetinita de aceasta.

8. Oboseste glandele suprarenale 
Cafeina este un un stimulent al sistemului nervos central. Ea determina glandele suprarenale sa secrete adrenalina - hormonul de care organismul are nevoie in momente extreme pentru cresterea pulsului cardiac, cresterea ritmului respirator si tensiunii sanguine, in cazul unor reactii specifice de spaima sau lupta.

Daca stimulentele sunt folosite in exces, glandele suprarenale obosesc si in consecinta veti fi mai putin rezistenti la stres.

 


cafeina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1170 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005042 (s)