News Flash:

500 de oi moarte in Retezat! Un traseu turistic a fost inchis temporar

13 Iulie 2014
908 Vizualizari | 0 Comentarii
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Hunedoara s-a întrunit sâmbătă, la solicitarea prefectului, pentru a analiza situaţia creată în zona Retezatului Mic, la stânele Drăgşanu şi Pleşa, unde aproximativ 500 de oi sunt moarte de câteva zile după ce unele au fost atacate de urs, iar altele au fost lovite de trăsnet.

Deoarece cadavrele animalelor se află în apropierea unor poteci frecventate de turişti, iar urşii sunt atraşi în acele zone de mirosul degajat de leşurile oilor, CJSU Hunedoara a decis ca accesul oamenilor să fie restricţionat temporar pe traseul turistic Pârâul Pleşii-Vârful Pleşa-Vârful Piule-Cabana Buta, a informat Prefectura Hunedoara. 

În prezent, echipele de jandarmi montani, salvamontişti, silvicultori şi rangeri desfăşoară activităţi preventive de informare a turiştilor pentru a evita să se deplaseze pe traseele montane din zonele în care se află cadavrele animalelor, atât în mod direct prin discuţii personale, cât şi prin montarea unor panouri de avertizare şi informare.

Situaţia din zonele Drăgşanu şi Pleşa, din Masivul Retezat, este în atenţia prefectului judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu. El a dispus joi constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Jandarmeriei, Salvamont, Direcţiei Silvice, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Administraţiei Parcului Naţional Retezat, care să analizeze starea de fapt de la cele două stâne.

În urma discuţiilor purtate ulterior cu ciobanii de la stâna Drăgşanul, aceştia au relatat că în timp ce se întorceau cu oile de la păscut, în condiţii de ceaţă, turma a fost atacată de un urs. Aproximativ 400 de oi s-au speriat şi au căzut într-o vale abruptă, cu foarte multă vegetaţie de jneapăn. Circa 300 de animale au rămas în acea vale şi sunt moarte.

'Cadavrele se află la o distanţă de aproximativ 300 m faţă de traseul montan Drăgşanu - Moara Dracilor - Vf. Piule. Valea este greu accesibilă, iar multe dintre cadavre au fost târâte în jnepeniş de către urşi', se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, remis sâmbătă AGERPRES.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015368 (s)