News Flash:

5 infectii vaginale care pot trece neobservate

2 Noiembrie 2015
1339 Vizualizari | 0 Comentarii
vaginita

Infectiile vaginale nu iarta nicio femeie, indiferent daca si-a inceput viata sexuala sau nu. Ele sunt caracterizate de simptome minore precum jena usoara in zona vulvei sau doar modificari de secretii fara alte simptome evidente asociate. De asemenea unele infectii vaginale se dezvolta prin perturbarea florei vaginale, nefiind in mod obligatoriu boli cu transmitere sexuala. Acest amanunt este foarte important pentru cupluri atunci cand apare o afectiune de acest gen, pentru ca se pot ridica semne de intrebare cu privire la infidelitate.

Afectiunile vaginale nu se manifesta intotdeauna prin simptome evidente, dar pot evolua spre patologii importante, cum este rana pe col care poate degenera in cancer de col uterin. Nici rana pe col nu este simptomatica, de aceea este recomandat ca orice femeie sa efectueze anual analiza secretiilor si un test Babes- Papanicolau.

Simptomele bolilor vaginale
In multe cazuri, semnele sunt aproape insesizabile:

- modificari minime ale secretiilor vaginale: fie devin mai galbene, fie mai consistente, dar nu isi modifica mirosul astfel ca nu atrag atentia femeii in cauza. De aceea este recomandat sa purtati protej-slipuri pentru a va putea controla "calitatea" secretiilor vaginale.

- usturimi la dus in zona vaginala - apar atunci cand vulva este usor iritata si se accentueaza la folosirea sapunului;

- jena la actul sexual, fie in timpul copulatiei, fie imediat dupa terminarea contactului sexual. Jena se manifesta fie ca usturime, fie ca arsura sau ca intepaturi dureroase la nivel vaginal;

- durerile pelvine pot proveni de la o infectie vaginala cu manifestari atipice;

Uneori femeia nu observa nicio modificare, dar partenerul poate avea probleme genitale ca manifestare secundara a unor boli vaginale transmise prin actul sexual.

Uneori chiar tulburarile menstruale pot proveni de la infectii in sfera genitala, asociate sau nu cu boli vaginale.

Iat cateva infectii vaginale care pot trece neobservate, potrivit Garbo:

1. Candidoza vaginala
Candidoza vaginala apare prin multiplicarea in exces a unei ciperci care traieste in mod normal in flora vaginala: Candida albicans. Candidoza nu prezinta intotdeauna manifestari evidente astfel incat multe femei pot avea boala fara a fi constiente de aceasta. Totusi manifestari minine pot sa apara si o femeie atenta le poate observa: modificari usoare ale secretiei vaginale, aceasta devine mai consistenta si mai galbena, chiar daca nu are inca mirosul modificat.

Candidoza vaginala este de multe ori descoperita la analiza secretiilor vaginale si reprezinta o patologie frecventa in randul femeilor. Uneori se poate manifesta si la barbat, acesta prezentand la nivelul capului penian si a mucoasei peniene mici bubite rosii, uneori cu un lichid galbui, care se sparg si se descuameaza. Sunt situatii in care barbatul este manifest primul, ca apoi femeia sa deceleze patologia vaginala la un examen al secretiilor.

2. Vaginita cu Gardnerella vaginalis
De cele mai multe ori vaginita cu Gardnerella vaginalis nu este simptomatica o perioada lunga de timp. De fapt simptomele sunt atat de discrete incat femeile le pot sesiza cu greu sau le ignora cu foarte multa usurinta.

Gardnerella modifica secretiile vaginale din punct de vedere al consistentei si culorii: devin mai consistente, chiar cremoase si mai galbene. Totodata inainte sau dupa sangerarile menstruale secretiile femeii sunt mai consistente, astfel ca de multe ori devine dificil de facut diferenta intre cele doua consistente. Alteori secretia este alba si cremoasa, dar fara miros fetid. Femeia mai poate prezenta o jena usoara dupa actul sexual, dar care trece rapid.

Sunt situatii in care barbatul este manifest si astfel este descoperita si vaginita la femeie. Manifestarile infectiei cu Gardnerella la barbat constau in aparitia unor mici bubite la nivelul mucoasei peniene care se usuca si ustura, uneori penisul devine greu de decolat.

3. Vaginita cu Chlamydia
Vaginita cu Chlamydia poate fi asimptomatica in multe situatii, insa nu trebuie deloc neglijata pentru ca poate evolua cu boala inflamatorie pelvina si sterilitate. De aceea se insista pentru efectuarea anuala a analizelor de secretii si testul Babes-Papanicolau, iar daca ati schimbat de curand partenerul se recomanda sa mergeti la ginecolog pentru o serie de teste. De obicei unele vaginite apar la schimbarea partenerului dupa o relatie lunga.

4. Gonoree
Gonoreea, denumita si blenoragie sau sculament, este o afectiune infecto-contagioasa produsa de gonococ sau Neisseria Gonorrhoeae. Nu intotdeauna este simptomatica, sunt femei nu prezinta nicio manifestare evidenta, doar secretii vaginale abundente. Totusi sunt femei care nativ au secretii vaginale abundente, astfel ca diferenta din punct de vedere clinic este foarte dificil de facut.

Analiza secretiilor pune diagnosticul. Este important sa diagnosticati aceasta afectiune pentru ca poate duce la probleme grave de sanatate, infertilitate, dar si probleme in afara sferei genitale, de exemplu tulburari cardiace.

5. Vaginitele alergice
Unele femei pot fi alergice sau pot face iritatii ale mucoasei vaginale la utilizarea tampoanelor. Uneori manifestarile sunt discrete, dar tulburarile locale de flora duc la asocierea cu alte vaginite bacteriene sau fungice. La utilizarea tampoanelor timp prelungit, atunci cand femeile la fiecare menstruatie utilizeaza numai tampoane, manifestarile alergice sau iritante devin evidente, caracterizandu-se prin dureri locale, usturimi, secretii abundente, modificate si urat mirositoare, durere la contactul sexual.

Se recomanda consultul ginecologic anual, precum si analiza secretiilor si efectuarea testului Babes-Papanicolau. Multe afectiuni genitale pot fi vindecate si complicatiile lor prevenite daca sunt depistate precoce.


infectiile vaginale candidoza vaginala gonoree vaginitele alergice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006377 (s)