News Flash:

3 sfaturi ca sa faci orice supa mai sanatoasa

15 Octombrie 2017
517 Vizualizari | 0 Comentarii
supa
Poti sa gatesti supe slabe in calorii, dar bogate in gust. Trebuie doar sa tii cont de cateva secrete de gatit.
1. Da-i un plus de savoare cu stoc de legume
Ai observat ca supele crema de la restaurante au intotdeauna un gust mai bogat decat ale tale, desi folosesti aceleasi ingrediente? Ei bine, asta pentru ca bucatarii au o arma secreta pe care nu ezita sa o foloseasca: lichidul de baza pe care se bazeaza este un stoc de legume.
Nu are o reteta complicata si se poate face cu orice legume ai la indemana prin camara sau frigider. Le cureti, le acoperi cu apa si le lasi sa fiarba la foc mic. Totul va fi gata intr-o ora si vei avea gata baza pentru supe si alte retete pentru o luna. Este de preferat sa nu adaugi prea multe condimente si sare pentru ca acestea pot schimba gustul final la mancarurilor pe care le pregatesti cu stock-ul de legume.
Ingrediente:
1-2 cepe
2-3 morcovi
3-4 tulpini de telina
4-5 fire de cimbru
1 frunza de dafin
1 legatura mica de patrunjel
1 lingurita boabe de piper
Optional: partea verde de la praz, fenicul, rosii, ciuperci, pastarnac
Echipament: o oala mare, strecuratoare si o panza deasa sau filtre de cafea pentru strecurat
Mod de preparare:
Spala, curata si taie in bucati legumele pe care le folosesti. Poti fi toate cele de mai sus sau doar o parte din ele.
Pune-le intr-o oala mare si adauga apa cat sa le acopere cu 1-2 centrimetri. Daca adaugi mai putina apa supa ta va fi mai concentrata, daca pui prea multa va avea o aroma mai subtila.
Pune oala pe foc la foc mediu, lasa ca apa sa dea in clocot, apoi redu focul si acopera cu un capac. Lasa legumele sa fiarba la foc mic de tot timp de 1 ora, amestecand din cand in cand.
Ia oala de pe foc, indeparteaza bucatile mari de legume cu o spatula/spumiera si apoi strecoara supa prin strecuratoare.
Repeta operatiunea inca o data strecurand supa prin panza deasa sau printr-un filtru de cafea pentru a obtine un lichid cat mai limpede.
Lasa stock-ul sa se raceasca apoi pune-l in recipientele dorite la frigider sau congelator. Pot fi sticle, pungi de gheata sau caserole.
Extra sfat! Legume fierte pot fi pastrate pentru o ciorba sau supa crema de legume. Pune-le intr-o punga la congelator daca nu le folosesti pe loc.
2. Adauga-i niste seminte de chia
Nu subestima aceste seminte extrem de mici, pentru ca beneficiile lor sunt uriase. Si de ce sa le pui doar in smoothie-uri, cand le poti folosi si in supe crema pentru un plus de fibre? Iata doar cateva din beneficiile lor:
Ajuta la potolirea poftelor si a foamei!
Sunt pline de fibre, ceea ce iti ofera senzatia de satietate si iti alunga orice pofta de ciocolata. Pe langa faptul ca sunt foarte usor de digerat, te ajuta sa pastrezi aceasta senzatie de satietate mult timp si iti regleaza apetitul.
Sunt extrem de versatile!
Cel mai minunat lucru la aceste seminte, este faptul ca aroma lor este foarte slaba. In timp ce unii oameni afirma ca nu au nici un gust, altii spun ca ar avea o usoara aroma de alune. Datorita acestui lucru, poti sa le adaugi la orice fel de mancare, fara a te ingrijora ca vor striga gustul preparatului. Fie ca le pui in cereale, fie la mancarea cu orez, fie in salata, raman la fel de sanatoase!
Au rol protector!
Te protejeaza de factorii nocivi ai mediului inconjurator, cum ar fi: poluarea, alcoolul, fumul de tigara sau razele UV. Pentru o protectie optima, incearca sa consumi Chia in fiecare zi. Pe langa faptul ca sunt niste nutrienti puternici care ajuta la distrugerea radicalilor liberi sunt, de asemenea, si cei mai „longevivi”, ramanand proaspeti mult timp.
Sunt o sursa naturala de energie!
Daca vrei ceva care sa te tina treaza intreaga zi, semintele de Chia sunt raspunsul! De asemenea, daca vrei ceva care sa te „puna in priza” inainte de a merge la sala, tot Chia e raspunsul!
Iti asigura o talie de viespe!
Semintele de Chia sunt solutia pentru a te mentine in forma: in combinatie cu suscurile gastrice, formeaza o structura care iti va tine de foame mult timp, ajutand, de asemenea, la digestie!
Ajuta la formarea masei musculare!
Datorita faptului ca iti ofera energie si sunt bogate in fibre, proteine perfect digerabie si ajuta la regenerarea tesuturilor, semintele de Chia sunt aliatul perfect atunci cand vrei sa ai un corp fit, bine definit.
Amelioreaza durerile articulare!
Suferi de dureri articulare? Acizii Omega-3 pe care ii contin semintele de Chia (da, puteti lua o pauza de la ton ), ajuta la reducerea semnificativa sau chiar stoparea completa a durerilor de articulatii!
Au efect detoxifiant!
Datorita proprietatiilor detoxifiante, semintele de Chia functioneaza ca un „detergent” 100% natural, pentru organismul tau! Gandeste-te la Chia ca si la un aspirator – pe langa faptul ca te umple de vitamine si minerale benefice, iti mai si „aspira” toate substantele nocive din organism, ajutand la curatarea completa a sistemului digestiv.
3. Ai grija la cantitatea de sare folosita
Nu incerca sa-i dai supei un plus de gust punandu-i sare in exces. Foloseste-te in schimb de condimentele potrivite: fulgi de chilli, piper, oregano. Chiar si putin otet face minuni.
Cum sa reduci consumul zilnic de sare:
Dezvata-te treptat de sare – Daca nu iti place nimic mai mult ca o friptura suculenta sarata din plin, sau consumi des cartofi prajiti presarati cu sare din belsug, este putin probabil ca vei reusi sa renunti la sare dintr-odata. Incearca sa reduci treptat cantitatea de sare folosita, consumand mai putin mancaruri sarate timp de cateva saptamani. In acest fel, papilele tale gustative se vor adapta la o viata fara sare. Oricat de tentant ar parea, incearca sa eviti tipurile “alternative” de sare cum ar fi sarea de mare sau sarea fara sodiu. Daca le vei folosi doar iti vei spori pofta de mai multa sare.
Redu sarea la cina – Foarte des, cand ne asezam la cina, luam cea mai apropiata solnita si presaram sare peste mancare fara ca macar sa o gustam inainte. Nu toate mancarurile au nevoie de sare in plus, asa ca incearca sa scapi de acest obicei fara rost. In mod similar, cel mai bine ar fi sa nu aduci solnita pe masa cand iei cina pentru a nu fii tentat sa sarezi mancarea. Orice mancare care isi merita sarea, nu va avea nevoie de aceasta.
Mananca carne proaspata cad de des poti – Este evident ca o bucata de carne proaspata continu mai putina sare de cat cea afumata sau marinata. Asadar, chiar daca iti fac cu ochiul frigaruile marinate din vitrina supermarketului, nu ceda ispitei. Alege in schimb o bucata de carne proaspata, de la macelaria preferata!
Arunca sarea si condimenteaza-ti obiceiurile – Ne bazam atat de mult pe sare atunci cand incercam sa dam gust mancarurilor noastre, incat uitam cel mai adesea ca mai exista mii de alte condimente care pot adauga gust si savoare oricarui preparat. Daca stii ce este cimbrul, atunci poate nu ar strica sa lasi sarea deoparte si sa incerci usturoiul, busuiocul, coriandrul sau arpagicul in locul acesteia.
Fii atent la sare cand faci cumparaturi – In zilele noastre, cumparaturile pot fi coplesitoare cu avalansa de produse disponibile pe rafturile magazinelor. Totusi, frustrarile cumparaturilor nu ar trebui sa ne inhibe atenti la ceea ce contin. Nu arunca in cos cateva produse din comoditate, cum ar fi gustarile sarate sau preparatele pentru microunde pentru a scapa cat mai repede. In schimb, incearca sa alegi alimentele care au continut scazut de sodiu si nu au sare adaugata.
Cumpara legume proaspete – legumele conservate sunt cel mai adesea conservate in lichide pline de sare cu gust metalic si amarui, nu tocmai benefice pentru sanatatea ta. Asadar, evita-le pe cele conservate si alege mereu legumele si fructele proaspete. Singura sare care se gaseste in acestea este naturala si fara conservantii cu gust ciudat care scot in evidenta ceea ce nu trebuie din alimentele consumate.

legume supele crema cepe morcovi telina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1842 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037629 (s)