News Flash:

25 de ani de la Revolutie - Povesti despre decembrie 1989

22 Decembrie 2014
1267 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 500 de oameni au refacut, dupa 25 de ani, evenimentele din 21 decembrie, unii povestind momentele baricadei de la Inter si Sala Dalles, unde au fost impuscati oameni si TAB-uri se urcau pe masini, altii, studenti atunci, aducand cu ei si copiii, pentru a invata "istorie si spirit civic".
Evenimentul organizat in Piata Universitatii, la 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, a inceput in jurul orei 15.00, cand peste 200 de oameni, adunati mai intai pe trotuarul din fata Teatrului National, au "blocat" bulevardul Nicolae Balcescu, peste trei ore numarul acestora depasind 500.

Concert rock de exceptie in Piata Operei din Timisoara, in memoria eroilor Revolutiei
 
Adunati in grupuri, oamenii care au venit in Piata Universitatii au reconstituit momentele primei zile a Revolutiei de la Bucuresti sau au stat de vorba, amintindu-si si povestind apropiatilor evenimentele care aveau sa duca la caderea comunismului.
"Baricada era cam in dreptul Interului, era facuta din containere metalice de la magazinul de confectii. Se adusesera doua camioane. Le-au luat din fata de la Hotel Modern si, cam pe la 12.00-13.00, atunci cand au zis «liniste, ca vorbeste armata», si noi am tacut toti, atunci au venit cu tavalugul si practic au rupt tot. Erau cateva tancuri in fata, nu-mi aduc aminte cate, mai multe erau TAB-uri, dar numai tancurile puteau sa treaca peste contaierele metalice. Cand au iesit de pe bulevarde si au intrat efectiv pe toate stradutele de langa, tancurile se urcau pe masini. Tin minte ca atunci am avut un aparat foto Praktica, am fost pe scari la Universitate, unde se canta «Desteapta-te, romane» (...) Era ceva dumnezeiesc, am vrut sa fac poze, dar i-am intrebat pe cei din jurul meu si, pentru ca nimeni nu stia cum o sa iasa, m-au refuzat. Lumea era speriata si nu stia ce o sa fie a doua zi. Daca faceai poze, vedeai cum au fost impuscati oamenii, direct", a povestit Emil Olar, unul dintre zecile de mii de oameni care in decembrie 1989 au manifestat la Universitate.
In 21 decembrie 1989, pana la ora 22.00 au fost cam 5.000 de oameni in Piata Universitatii, dar pe baricade, cei care au stat toate orele, nu erau mai mult de 2.000, iar la ora 24.00, "daca mai ramasesera 1.000, din pacate", mai spune Olar.
"Am plecat catre casa speriat, iar a doua zi, cand am revenit in Piata, pentru ca am plecat spre serviciu pe la 06.00, am vazut totul curatat, era sters tot ce era pe cladiri, peste tot era curat. Am ramas putin asa bulversat si ma gandeam: Chiar sa nu se intample nimic?", isi aminteste Emil Olar.
Dupa 25 de ani de la Revolutie, la evocarea momentelor din 21 decembrie, pe asfaltul din Piata Universitatii au fost inscriptionate, cu vopsea rosie, lozincile scandate atunci de manifestanti: "Libertate, te iubim, ori invingem, ori murim", "Azi in Timisoara, maine in toata tara", "Mai bine haimana, decat tradator", "Jos Securitatea", "Jos cizmarul", "Mai bine mort, decat comunist".
In fundal s-au auzit, mai multe ore, versurile melodiei cantate de Valeriu Sterian - "Vino, Doamne". A urmat apoi reconstituirea deschiderii balconului de la Universitate.
In dreptul Hotelului Intercontinental, pe toata lungimea bulevardului, a fost desfasurat un tricolor, la cativa zeci de cetimetri de sol, in locul unde tancurile au calcat primii oameni, dupa ce baricada a fost distrusa. Sub tricolor, revolutionarii au pus o imitatie a unei roti de TAB, pe care au aprins peste 50 de candele.
In Piata Universitatii au fost prezenti si multi parinti, care au vrut sa vina insotiti de copiii lor, pentru a le arata, "pe viu, cum s-a facut istoria acum 25 de ani".
"Eram studente in 1989 si, din pacate, sau nu, nu am putut sa iesim, pentru ca tatal nostru ne-a inchis in casa. Am iesit apoi, dar nu in Piata Universitatii. Am venit azi cu copiii sa invete istorie, sa invete ca pentru ce au ele au murit atunci oameni, sa invete sa aiba spirit civic, care nu se invata in scoala. Noi le tot spunem, dar aici pot vedea singure despre ce a fost vorba", a spus una dintre participantele la eveniment, care a venit impreuna cu sora sa si fetele lor. Amandoua au adus cate un drapel, iar copiii aveau cartoane inscriptionate cu mesajul "Mandri ca suntem urmasii vostri".
La Troita de la Universitate, mai multi preoti au oficiat o slujba religioasa pentru pomenirea celor morti, iar in jurul orei 18.00, participantii la eveniment au reconstruit baricada de la intersectia cu strada Batistei si au scandat lozincile care se faceau auzite in urma cu 25 de ani. Baricada a fost ridicata din cutii de carton, iar oamenii au mers pana in dreptul Salii Dalles, unde in urma cu 25 de ani au inceput confruntarile dintre militari si manifestanti.
Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a povestit intamplarile din acea zi: "Panica era atat de mare incat, cand am ajuns in dreptul pasajului de la Dalles, am incercat sa intram prin el toti in acelasi timp si s-a format un dop de oameni, nimeni nu mai intra, nimeni nu mai iesea. Imaginati-va ca aici erau cateva sute de oameni care au intrat si care s-au blocat. Era bezna. Nu era lumina ca acum, nu era niciun bec aprins pe strada. In sfarsit, am reusit sa intram in gang. Spaima era extraordinar de mare, am trecut prin gradina si, la un moment dat, am ajuns in fata a ceva alb, care s-a dovedit a fi un gard. Peste acel gard salvator cred ca au reusit sa treaca peste 100-150 de oameni".
Maries a mai spus ca, din cauza panicii, "oamenii care s-au trezit, practic, in fata plutonului de executie au trecut prin geamurile Salii Dalles". "Urlete, tipete si groaza. Acesta a fost momentul Dalles. Si a urmat momentul baricadei, care a fost si mai rau", a completat presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989".
"Timisoara sange, Bucurestiul plange","Nu va fie frica, Ceausescu pica", "Armata e cu noi", "Jos comunismul", au fost lozincile cu care participantii la eveniment au incercat sa refaca momentul baricadei de la Inter. Ei au strigat, dupa incendierea cutiilor de carton, si "Pacat de sangele varsat", "Cine-a tras in noi dupa 22" si "Iliescu, judecat pentru sangele varsat". Continuarea reportajului pe MEDIAFAX.ro.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007041 (s)