News Flash:

25 DE ANI DE LA REVOLUTIE: 21 decembrie 1989 - Muncitori din Oltenia, adusi la Timisoara cu trenuri, sa lupte cu ”huliganii”

21 Decembrie 2014
1799 Vizualizari | 0 Comentarii
In 21 decembrie 1989, la Timisoara, muncitorii iesiti din fabrici strigau in fata Operei impotriva regimului comunist. Trenuri cu mii de muncitori din Oltenia inarmati cu bate se indreptau intr-acolo, sa lupte cu "ungurii care au atacat tara", cu "huliganii". Au fost asteptati cu cornuri si iaurt.
In 21 decembrie 1989, trenuri pline cu muncitori veneau din judetele Valcea si Dolj spre Timisoara. Oamenii fusesera scosi din schimburi, din fabrici, urcati in garniturile feroviare si trimisi la Timisoara. Li s-a spus ca ungurii au atacat Romania, la Timisoara, si ca este nevoie de ajutorul lor pentru a apara tara, dar si ca acolo sunt "huligani" care trebuie potoliti.
In acest timp, in piata din fata Operei, timisorenii inca protestau si vroiau sa il vada plecat pe Nicolae Ceausescu. Tot in acea zi, acolo, in cladirea Operei din Timisoara, s-a constituit primul partid de dupa Revolutie: Frontul Democratic Roman.
Mii de muncitori, trimisi cu trenurile la Timisoara. Politist de la TF: Aveau bate groase, lungi de jumatate de metru, prinse cu ata de maini
In urma cu 25 de ani, Gavril Ardelean era ajutor de sef de post la Politia Transporturi Feroviare din Caransebes, judetul Caras-Severin. Acum, el este taximetrist in Caransebes si inca isi mai pastreaza carnetul de membru al Partidului Comunist Roman. Isi aminteste ziua de 21 decembrie 1989, cand muncitorii din sudul tarii veneau spre Timisoara pentru a reinstala linistea si calmul.
"Noi aveam patrule pe toate trenurile. Cand a inceput fenomenul la Timisoara, pe 15-16 decembrie, patrulele pe trenuri s-au intensificat. Veneau colegi care ne aduceau manifeste, hartii imprastiate prin Timisoara. Era o hartie cu o stampila facuta din cauciuc rudimentar. Scria pe ea «Romani, veniti cu noi!» si «Jos Ceausescu!». Prin 17 si 18 decembrie, parte din manifestele care ajungeau la noi erau trimise la colegii de la Politia oraseneasca din Caransebes si erau aduse si la cunostinta primarului orasului. Se auzea la Europa Libera ce s-a intamplat in Timisoara. Noi, de la Politia TF, eram singurii implicati, aveam patrule acolo si oameni detasati. Nu trebuiau sa faca nimic deosebit, nu erau cereri expres, ei faceau rapoarte cu ce observau, nu aveau ordine sa intervina. Spuneau ca au gasit manifeste, aduceau model", isi incepe istorisirea Ardelean.
Inca din 20 decembrie, ceferistii stiau ca spre Timisoara aveau sa mearga trenuri pline cu muncitori din tara. Cand au pornit trenurile, ceferistii se temeau sa discute cu muncitorii iesiti din fabrici si decisi sa ii bata pe "huliganii de la Timisoara".
"In 20 decembrie am fost anuntati sa trimitem o patrula la Orsova, pentru ca veneau spre Timisoara doua trenuri de garzi patriotice, unitati formate din rezervisti. Erau muncitori, practic. In ambele trenuri erau cam 1.200-1.300 de oameni. Veneau de la Craiova, am trimis doua patrule la Orsova. Pe tren erau foarte revoltati, ca-i bat pe huliganii de timisoreni. Colegii mei care au fost cu ei pe tren stiau ce se intampla, dar nu le-au spus nimic, cine stie ce iesea. Nu aveau de unde sa stie cum reactioneaza o asemenea haita de oameni", povesteste Ardelean.
Barbatul a reusit ca in gara din Caransebes, cand a oprit trenul, sa vorbeasca cu unul dintre liderii muncitorilor.
"Eu am stat de vorba cu unul dintre sefii lor, au stat vreo 20 de minute in gara din Caransebes. Mi-a zis ca era sef de sectie la combinatul din Govora, ca in tren se afla doua schimburi de la combinat, ei au venit exact asa cum erau organizati, cu sef de sectie, maistru, sef de echipa, fix asa au venit, de la lucru. Un schimb era de la combinatul de la Govora, din Valcea, si altul de la alt combinat din Craiova. Aveau cu ei niste bate groase, ca bastoanele politistilor, lungi cam de jumatate de metru. Erau prinse cu ata pe maini si date cu bait, erau toate maro. Aveau pe ei uniformele de garzi patriotice si ne reprosau ca trebuie sa vina ei de acolo, sa-i puna la punct pe derbedeii de la Timisoara. Ce era sa-i zic la om?", se intreaba Ardelean.
"Derbedeii" i-au asteptat pe muncitorii olteni in Gara de Nord din Timisoara, cu cornuri si iaurt
Ajunsi in Gara de Nord din Timisoara, muncitorii din sudul tarii aveau sa aiba o surpriza: erau asteptati cu cornuri si iaurturi si invitati sa li se alature timisorenilor care protestau in Piata Operei, devenita ulterior Piata Victoriei.
"Colegii mei au plecat cu ei la Timisoara. Unul dintre colegi mi-a povestit ca in Timisoara i-a asteptat revolutionarul Lorin Fortuna, cu sute de oameni, cu doua masini, una plina cu iaurturi si alta cu cornuri, le-a povestit ce-au facut ei in Timisoara, cum au inlaturat puterea locala. Au discutat cat au discutat si pana la urma muncitorii si-au dat seama ca cei care au iesit in strada nu sunt golani, ca oamenii au iesit pe strazi la Timisoara. Au stat cam o ora in fata garii, au mancat iaurturi si cornuri", povesteste Ardelean.
In final, oltenii veniti cu trenurile la Timisoara pentru a opri revolta din strada au devenit si ei revolutionari.
"Au zis ca se duc sa faca si ei la fel in orasele lor. Au urcat inapoi in trenuri. Pe drum, trenurile au oprit in mai multe gari. Toate batele pe care le aveau cu ei le-au aruncat in gari, au spart geamuri, le-au distrus. Au mai oprit la Caransebes in gara, la o linie mai in spate, si apoi nu au mai oprit pana la Craiova", isi aminteste Ardelean.
Momentul in care muncitorii din Oltenia au sosit la Timisoara a fost povestit si de Ioan Savu, unul dintre liderii Revolutiei. Acesta se afla in strada de mai multe zile, iar inainte cu o zi intrase chiar la negocieri cu demnitarii de la Bucuresti, printre care primul-ministrul de la acea vreme, Constantin Dascalescu. Obtinuse doua lucruri importante: retragerea Armatei in cazarmi si eliberarea celor arestati in timpul evenimentelor de la Timisoara.
Savu povesteste ca aflase ca trenuri pline cu muncitori din zona Olteniei urmau sa vina spre Timisoara, fiind trimise de regimul comunist pentru a opri revolta de acolo, asa ca, alaturi de alti revolutionari, s-a dus in Gara de Nord sa ii astepte.
"In ziua de 21 decembrie 1989 m-am dus la gara, ca venisera trenurile cu olteni. Au venit cu bate, li s-a spus ca ungurii atacasera Romania. Noi am cumparat cornuri si paine si lapte. Cand au sosit, aveau salopete din acelea subtiri de garzi patriotice, erau luati din schimburi. Am vorbit cu unii dintre ei, le-am spus ce facem noi aici, au inteles si imi amintesc ca unul a zis «Doamne, ce fel de oameni sunteti voi, banatenii astia? Noi am venit sa va batem cu batele si voi ne dati paine». I-am chemat sa ni se alature. Unii mai curajosi au venit in fata Operei", isi aminteste Savu.
Revolutionarul spune ca, in acest timp, acolo se tineau discursuri de la balconul Operei, iar oamenii strigau lozinci in piata.
Mai multe detalii pe MEDIAFAX.ro 

oltenia huliganii nicolae ceausescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006289 (s)