News Flash:

25 DE ANI DE LA REVOLUTIE: 17 decembrie 1989 - la Timisoara s-a tras in oameni, in plina strada

17 Decembrie 2014
1523 Vizualizari | 0 Comentarii
Ziua de 17 decembrie este una de doliu la Timisoara, dupa ce in urma cu 25 de ani s-a tras in manifestanti. Zeci de oameni si-au pierdut viata pe strazile orasului, strigand "Libertate" si "Jos Ceausescu". Altii s-au ales cu rani de gloante, dar acum isi pot spune povestea.

Ce le-a promis Iohannis timisorenilor, daca-l vor alege presedinte

Concert simfonic de exceptie la Filarmonica Banatul, la implinirea a 25 de ani de la Revolutie
 
In 17 decembrie 1989, Militia si Armata se aflau pentru a doua zi consecutiv in strada si incercau sa ii linisteasca pe protestatari si sa ii trimita la casele lor. Apoi, s-a dat ordin sa se traga. Si s-a tras.
Zeci de oameni au murit sub rafalele de gloante, iar altii au fost raniti, apoi dusi la spitale cu masini particulare. Ambulantele deja nu mai faceau fata nenumaratelor solicitari.
Medic veterinar ranit la Revolutie: "Era grozav sa strigi «Libertate» in acele vremuri. Asta ne unea"
In decembrie 1989, Traian Orban avea 45 de ani si era medic veterinar in satul Cadar, comuna Tormac din judetul Timis. Isi lasase in Ardeal familia - sotia si cei trei copii - si se mutase in Timis pentru ca acolo fusese repartizat, iar serviciul era de asa natura incat era nevoit sa locuiasca la locul de munca.
Acum, Traian Orban este directorul Memorialului Revolutiei de la Timisoara si locuieste singur, tot la locul de munca. Si-a dedicat viata Revolutiei si deseori poate fi vazut, sprijinit in carja, cu treburi prin oras.
In 16 decembrie 1989 a ascultat radioul si a aflat ca la Timisoara este o revolta. Aflase despre evenimentele din intreaga Europa, despre caderea regimului comunist din celelalte tari si se astepta ca si in Romania sa se intample ceva in acest sens.
A luat hotararea ca trebuie sa vada cu ochii lui ce se intampla la Timisoara, asa ca a doua zi, in 17 decembrie 1989, la primele ore ale diminetii, a luat o masina de ocazie si a pornit spre oras. Ajuns in zona Hotelului Continental, a vazut multimea care scanda, dar si cordoane de militari care incearcau sa imprastie oamenii. Tot atunci a vazut si primul TAB, dar si primul tanc, pe strada.
"Pur si simplu am mers sa vad. A fost mare surpriza sa vad prin oras militari cu arme in mana, tancuri, TAB-uri. Erau din loc in loc, parca asteptau ceva. Dar cele mai multe erau la Hotel Continental, unde am ajuns eu. Intre Banca Nationala si Facultatea de Stomatologie, spre Bastion, erau cordoane de militari, spre Comitetul Judetean de Partid (actualul Consiliu Judetean Timis - n.r.) erau TAB-uri si tancuri, nu am vazut niciodata atata forta. Dar era si o multime de oameni nervosi si furiosi care fusesera in fata Comitetului Judetean de Partid si erau impinsi inspre Hotel Continental. Strigau «Libertate». Era grozav sa strigi «Libertate» in acele vremuri. M-am asociat, am intrat in grupul acela de manifestanti si huiduiau, dar cel mai frecvent se striga «Libertate». Asta ne unea. Nu era nimic organizat", isi incepe povestea Orban.
Incet-incet, manifestantii erau impinsi de catre fortele de ordine inspre Piata Sfantul Gheorghe. Orban isi aminteste ca pe traseu a vazut o multime de oameni care spargeau vitrinele magazinelor, fara insa sa ia ceva din interior. Nimeni nu ii deranja pe acesti oameni, in vizorul fortelor de ordine fiind doar demonstrantii.
Ajunsi in Piata Sfantul Gheorghe, manifestantii, printre care se afla si Traian Orban, medicul veterinar de la tara, au incercat sa blocheze unul dintre tancuri. Orban a fost cel care a venit cu ideea sa infunde teava de esapament cu o carpa. Asa au si facut, astfel ca tancul a fost ”cucerit” de multime.
"In Piata Sfantul Gheorghe a fost blocat un tanc cu niste carpe, in teava de esapament. S-au urcat tinerii pe el. Eu i-am zis unuia dintre ei sa bage in esapament o carpa. Au cucerit tancul si s-au urcat pe tanc. Strigau oamenii, bucurosi ca au cucerit tancul cu mainile goale. Au mai incendiat un TAB care circula cu viteza pentru a imprastia lumea", detaliaza Orban.
Cu toate acestea, protestatarii au fost impinsi mai departe, spre Piata Libertatii. Aici militarii au inceput sa traga, iar acesta a fost si momentul in care Traian Orban a fost ranit, fiind impuscat in piciorul stang.
"Am ajuns in Piata Libertatii. Am vorbit cu cordoanele de militari. I-am intrebat de ce trag, ca suntem frati, sunt copiii nostri, sunt romani ca noi. Unii s-au intimidat, le tremura barbia si au spus «Noi nu avem munitie». Erau recruti, nici nu stiau sa traga, sa se apere. Apoi a cazut unul langa mine, m-a umplut de sange pe haine si pe fata si peste tot. Cred ca l-au impuscat in carotida de a curs atat de mult sange. Si atunci m-au impuscat si pe mine. Incepea sa se insereze. In femur, in coapsa stanga m-au impuscat. Am simtit o durere imensa si am cazut la pamant. Niste baieti m-au dus la o masina. Era o masina particulara, o Dacie deschisa la culoare. M-au dus pe mine si pe inca doi la Spitalul Judetean. Nu mai stiu cum a fost drumul, n-am mai stiut de mine, m-am trezit la spital", rememoreaza Traian Orban.
Mai multe informatii pe MEDIAFAX.RO 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006191 (s)