News Flash:

22 martie 1965, ziua in care Nicolae Ceausescu a ajuns la putere. De cine a fost sustinut liderul politic

22 Martie 2018
1064 Vizualizari | 0 Comentarii
ceausescu2

Plenara CC al PCR il alege in functia de prim-secretar pe Nicolae Ceausescu pe 22 martie 1965, la trei zile dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej. La nominalizarea pentru functia de secretar general, Ceausescu s-a bucurat de sustinerea lui Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru in acea perioada.

In lupta pentru putere, impotriva lui Gheorghe Apostol, Ceausescu a mai fost sprijinit si de Emil Bodnaras si Manea Manescu. Maurer l-a sprijinit in continuare pe Nicolae Ceausescu pentru consolidarea puterii. Acesta a contribuit la inlocuirea lui Corneliu Manescu din postul de ministru de Externe.

Corneliu Manescu a fost si unul din opozantii care au sprijinit actiunile pentru inlaturarea lui Ceausescu de la putere in 1989, alaturi de alti fosti lideri comunisti de factura stalinista, cum ar fi Gheorghe Apostol, Alexandru Barladeanu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan. Acest grup a semnat la 11 martie 1989 o scrisoare in care era criticata politica regimului Ceausescu, informeaza newmoney.ro.

La numirea in functia de secretar general al CC al PCR, Nicolae Ceausescu avea 47 de ani, destul de tanar in comparatie cu alti lideri din conducerea partidului. Principalul contracandidat al lui Ceausescu a fost Gheorghe Apostol, care in anii `50 reprezenta oligarhia stalinista.

La 28 martie 1974, Marea Adunare Nationala a instituit functia de presedinte al Republicii Socialiste Romania, iar Nicolae Ceausescu a fost ales in unanimitate si devine astfel primul presedinte al Romaniei. Ceausescu detinea in a cel moment intreaga putere.

In goana dupa industrializare, Ceausescu nu se uita la cheltuieli, asa incat, intre 1971 si 1982, datoria externa a Romaniei a crescut de la 1,2 miliarde de dolari la 13 miliarde de dolari. Asa ca Romania a ajuns sa nu mai poata plati creditorii occidentali, fapt ce a atras declararea tarii in incapacitate de plata.

sursa: antena3.ro


corneliu manescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006549 (s)